Civilization 6
Jeżeli dobrze kminie, to jednostki lądowe powinny automatycznie wejść na "swój" statek (przynajmniej robotnicy tak robią).
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
@Fenyl,
Dzięki pójdę tym tropem. Dwa miasta to mało, szczególnie Tokio lipnie położone, zrobiłem z niego drugą Kirunę
Raxxla is no alien, is a ghost world, is a planet

[Obrazek: 24648.jpg]

Odpowiedz
U mnie przez to, że nie wiedziałem, że osadnicy i zwiadowcy mają własne łodzie jest zastój. Dwa miasta to trochę mało. Dobrze, że mam szlak handlowy z Kabulem.

Znalazłem Chińczyków i Anglików. Przy granicy z Chinami wybudowałem trzecia miasto, przy złożach rudy żelaza i miedzi. Tym sposobem mam wojnę z Chinami i Anglią. Wybudowałem wyrocznię, dzielnicę wojskową. Dopiero teraz buduję mury. Mam jednego wielkiego generała i naukowca. Zastanawiam się nad zaczęciem gry od nowa. Ta sam rodzaj mapy i ta sama nacja.

Jedyna szansa to jeszcze pójście na wschód, tam zawsze jest jakaś cywilizacja. Założenie miasta i zobaczenie co dalej.

Co robicie z Państwami Miastami, podbijacie je, czy realizujecie misje?

Odpowiedz
Pytanko do grających już w civ 6: Jak wygląda dyplomacja? Jest bardziej rozbudowana w stosunku do piątki? Ja jakoś tak zawsze szedłem w politykę i nigdy nie byłem agresorem, przez co praktycznie cały czas większość cywilizacji była nastawiona do mnie przyjaźnie. Potem budowałem atomówkę, potem banowałem atomówki na kongresie i wszyscy na około wpadali w status "feared" Tongue
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
(25.10.2016, 07:02 UTC)Yautja napisał(a): Pytanko do grających już w civ 6: Jak wygląda dyplomacja? Jest bardziej rozbudowana w stosunku do piątki? Ja jakoś tak zawsze szedłem w politykę i nigdy nie byłem agresorem, przez co praktycznie cały czas większość cywilizacji była nastawiona do mnie przyjaźnie. Potem budowałem atomówkę, potem banowałem atomówki na kongresie i wszyscy na około wpadali w status "feared" Tongue

Na pewni jest tak, że możesz mieć wojnę nawet nie widząc przeciwnika :Biggrin

Dyplomacja, na razie jakoś się udaje, chociaż nie jest łatwo. Wszystko zależy od przywódców. Przywódca Konga nie lubi innych religii więc tu może być problem.

Dojście do atomówki też może być problemem.

Odpowiedz
(25.10.2016, 07:02 UTC)Yautja napisał(a): Pytanko do grających już w civ 6: Jak wygląda dyplomacja? Jest bardziej rozbudowana w stosunku do piątki? Ja jakoś tak zawsze szedłem w politykę i nigdy nie byłem agresorem, przez co praktycznie cały czas większość cywilizacji była nastawiona do mnie przyjaźnie. Potem budowałem atomówkę, potem banowałem atomówki na kongresie i wszyscy na około wpadali w status "feared" Tongue

Nie wiem jak w V, natomiast dla mnie osobiście opcje dyplomatyczne w porównaniu do EU4 są... bardzo ograniczone, powiedzmy delikatnie Biggrin
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Pierwsze moje imperium pod wodzą Hojo Tokimune przeszło do historii. Wyspa, zimno, błędy w grze spowodowały, że wylądowało ono na śmietniku historii.

Włączyłem wczoraj grę, na kontynentach z ulubionym trybem Maraton i na 4 poziomie trudności.

Teraz już znalazłem 3 Miasta-Państwa i Norwegów. Nie mam złóż miedzi i żelaza, mam kamień. Poszedłem trochę inną drogą rozwoju, nie inwestuję na razie w dzielnice, tylko buduję wojsko, budowniczych i osadników. W moim planie jest założenie jeszcze dwóch miast. Kyoto mam lokowane w centrum, Tokyo nad morzem. Pozostałe dwa też ulokuję nad morzem (po dwóch stronach kontynentu) z jednego powodu, galerą będę eksplorował wybrzeża kontynentu.

Myślę, czy by na szybko Norwegów nie pyknąć, zanim urosną w siłę, ich wódz mnie podziwia.

Odpowiedz
Dodali Jadzie Smile i Skrzydlatą Husarie Biggrin

https://www.youtube.com/watch?v=iu0Xp-XBsFQ
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Mnie szóstka wciągnęła. Jest naprawdę udaną kontynuacją. Krok w dobrym kierunku.
Jak oglądałem trailery, to chyba jedynie grafika mnie nie przekonywała - wręcz odstraszała. Natomiast po odpaleniu gry, zapomniałem o tym. W zasadzie, to grafika jest bardzo spoko Smile

Jako że jestem fanem serii, to złamałem swoją zasadę "czekania aż gra stanieje i będzie mieć dodatki" i nie żałuję.

Są jakieś drobne błędziki. Raz mi się przyciął ekran dyplomacji (nie mogłem wyjść bo chyba 2 razy szybko kliknąłem na coś - nie pamiętam już co). AI na poziomie "król" wydaje się raczej niegroźne więc tutaj chyba też mogliby podciągnąć trudność.

Ale co do ficzerów jak dzielnice itp. to jestem na tak. Ogólnie dobrze rozbudowana kontynuacja serii i to już w podstawce.

Gra warta grania, czy swojej ceny to już zależy od indywidualnego portfela. Ja już nie mogłem się doczekać i sobie sprawiłem prezent na święta Wink

Polecam!
[Obrazek: coLdRBJ.png][Obrazek: 38390.png]

Odpowiedz
Jestem fanem serii CIV4 to właściwie jedna z niewielu gier w które grałem, chciałbym pograć ale mam pytanie czy Jadwiga dostępna jest poza steamem, nie mam tam konta i nie zamierzam mieć.

Pozdrawiam
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz