Wymieniać zasilacz?
Zgadzam się, zakup nie jest na "wczoraj" bo obecna konfiguracja działa. To raczej kwestia kiedy mnie "coś trafi" przez crashe Elitki Biggrin
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
ja się podepnę przy okazji z 2 pytaniami
1. czy gtx 1080 pójdzie mi na moim zasilaczu (Corsair CS550M modular 80 PLUS Gold CP-9020076-EU)
2. jakim softem sprawdzę pobór mocy na kompie ?
Odpowiedz
(27.09.2016, 14:24 UTC)Myr0n napisał(a): ja się podepnę przy okazji z 2 pytaniami
1. czy gtx 1080 pójdzie mi na moim zasilaczu (Corsair CS550M modular 80 PLUS Gold CP-9020076-EU)
2. jakim softem sprawdzę pobór mocy na kompie ?

Nvidia zaleca zasilacz 500W, więc Twój powinien styknąć Smile Z drugiej strony, gtx 1080 kosztuje tyle, że cena nowego zasilacza to pryszcz Smile

Co do softu to nie orientuje się niestety.
Odpowiedz
Na 1 nie odpowiem bo u mnie GTX 1080 zasila 650W
Na 2 pytanie nie ma chyba takiego softu pozostaje miernik elektryczny i poradniki na Youtubie Ewentualnie użycie jakiegoś kalkulatora np. tego http://www.enermax.outervision.com/
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Ja u siebie watomierzem mierzę pobór mocy.
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Nie wierzcie tak do końca temu co piszą sprzedawcy kart graficznych.
Ja mam R9 390X od asusa i mój blaszak łącznie pobiera tyle:

[Obrazek: fxZdEBd.jpg]

Zdziwienie że ktoś tu chyba troszku oszukuje ? Nie sądzę. to norma marketingowa.
Jeśli chcesz by twój sprzęt nie grzał się i nie działał na granicy wydajności to zasilacz zawsze trzeba brać ze sporym zapasem.
Odpowiedz
(27.09.2016, 12:26 UTC)Kofi Paridae napisał(a): Możesz od razu dołożyć parę groszy i kupić zasilacz 650W z certyfikatem Gold.

(27.09.2016, 12:50 UTC)Dako napisał(a): Z zasilaczy to imho Corsair, XFX, be quiet!, Thermaltake (kolejność dowolna) najlepiej z certyfikatem Gold (choć jeśli nie kręcisz to nie jest to konieczne)

Potwierdzam +1!
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
A ja od siebie polecę coś z najwyższej półki a mianowicie firmę Enermax.
Sam używam we wszystkich komputerach i serwerach te zasilacze i od jedenastu lat żaden jeszcze nie padł.
Ale cena tych zasilaczy zabija. Wink
... za to środek mają śliczny:
[Obrazek: 35_1231324926.jpg]
Odpowiedz
U mnie aktualnie "siorbie" tyle (Elitka, Opera, radio galnet):

[Obrazek: MTosYf1.jpg]

Odpowiedz
Heh 250Wat to ja mam w spoczynku Wink
Odpowiedz