Stardew Valley
To ja nie umiem w to grać, jak Doomowi udało się w drugim roku takie cudo zrobić... ;P

Z drugiej strony to jest piękne w tej grze, że nic (chyba ;P) Cię nie ciśnie i pogania, więc można grać na spokojnie, swoim tempem.
W Stradewa mam przegrane ~140 godzin, i dalej mi mało, chociaż stara farma (byłem już het w drugim roku, chyba lato/jesień) poszła.... bo straciłem save'a ;< - ale bez żalu zacząłem niedawno grać na nowo Smile Póki co jeszcze nie ma się czym za bardzo pochwalić, ale jak ogarnę ten bajzel przed domkiem, to może też pochwalę się screenem ^^
"Heavier than a star, no place is too far

Not even space and time can touch this ship of mine"

- Keldian, "F.T.L."

Galnet  "Echo Przestrzeni"
Odpowiedz
Nowy wpis na stronie gry i świeże info o wersji 1.1:

Wraz ze startem gry tym razem będziemy mieć do wyboru kilka mapek dla naszej farmy 
- Rzeczną dla rybaków
- Leśną gdzie będzie spawn hardwood i unikalną trawą, 
- Wyżynną z miejscami do kopania i unikalnymi geodami, 
- Dziką ze spawnem mobów w nocy, jednak w zamian dostaniemy dużo więcej miejsca do uprawy

Dla mnie najciekawszymi wariantami są Mobki i Leśna. Oczywiście oprócz tych wariantów pozostanie nam zwykła wersja mapki. 

Patch wydaje się być już na ostatniej prostej. Obstawiam, że zagramy już na początku przyszłego miesiąca.

Teraz pytanie. Czy będziecie grać od nowa czy zostajecie na starej mapce?

Ja sam się zastanawiam i chyba zacznę grać od nowa, patch przyniesie masę nowego contentu również takiego przed end game i te warianty farmy wydają się dość ciekawe.

(07.09.2016, 17:40 UTC)Philip Blaine napisał(a): Póki co jeszcze nie ma się czym za bardzo pochwalić, ale jak ogarnę ten bajzel przed domkiem, to może też pochwalę się screenem ^^

Dawaj screeny Biggrin That's an order Biggrin

Mi się już moja przestała podobać i chyba zrobię nową, jakiś koncept muszę narysować wcześniej żeby fajnie wyglądała...

Odpowiedz
Uch, jak rozkaz, to rozkaz... xD

... Ale nie odpowiadam za wszelkie wypadnięte od patrzenia na screen gałki oczne czy coś - jak mówiłem, farma jest wczesna, ze starej nie uchowało się nic ;< (a miałem taki ładny meteoryt na działce..)

[Obrazek: lorAQQE.jpg]
Tak, mój zmysł estetyki chwilowo jako taki nie istnieje ;P Jako, że ten farmer miał być hodowcą zwierząt póki co zacząłem robić miejsce i zbierać kasę na budynki hodowlane. A, powyżej stoi maga.. znaczy szereg skrzynek na pierdoły, przy jaskini buduje się silos na paszę, a przy wejściu rośnie powoli jabłoń ;P

.. Chociaż z patchem 1.1 pewnie zacznę od nowa na jednej z map... Korci mnie leśna/rzeczna jako, że strasznie polubiłem zabawę w rybactwo - z wyższym skillem (i lepsza wędką) można niezgorzej sobie dorobić łowiąc.

..Właśnie! Koncept/plan to podstawa, gdzie moja kartka i ołówek... ;D

- Keldian, "F.T.L."

Odpowiedz
(08.09.2016, 09:16 UTC)Philip Blaine napisał(a): Uch, jak rozkaz, to rozkaz... xD

... Ale nie odpowiadam za wszelkie wypadnięte od patrzenia na screen gałki oczne czy coś - jak mówiłem, farma jest wczesna, ze starej nie uchowało się nic ;< (a miałem taki ładny meteoryt na działce..)

Tak, mój zmysł estetyki chwilowo jako taki nie istnieje ;P Jako, że ten farmer miał być hodowcą zwierząt póki co zacząłem robić miejsce i zbierać kasę na budynki hodowlane. A, powyżej stoi maga.. znaczy szereg skrzynek na pierdoły, przy jaskini buduje się silos na paszę, a przy wejściu rośnie powoli jabłoń ;P

.. Chociaż z patchem 1.1 pewnie zacznę od nowa na jednej z map... Korci mnie leśna/rzeczna jako, że strasznie polubiłem zabawę w rybactwo - z wyższym skillem (i lepsza wędką) można niezgorzej sobie dorobić łowiąc.

..Właśnie! Koncept/plan to podstawa, gdzie moja kartka i ołówek... ;D

Fajna początkowa farma Smile  Co to za krzaki u góry masz postawione? Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem. Co do meteorytu to jest jakiś losowy event? Mi żaden nie spadł jeszcze.

No magazyn, ja zawsze przy wyjściu z domku daje skrzynki i nadaje im różne specjalizacje. Jedna na rzeczy z drewna płoty itp, druga na rudy, trzecia na jedzenie, czwarta na loot z mobków itd. Co do silosów imo warto przed końcem roku wybudować co najmniej dwa, na farmie jest dużo paszy do zebrania, która bez problemu starczy na zimę i następny rok, a w sklepie jest droga.

No łowienie ryb jest mega dochodowe, ja łowiłem ryby w zimie, ale potem znalazłem lepszy sposób na kasę o tej porze roku - kopiesz w ziemię tą kopaczką p[o całej mapie (tam gdzie to jest możliwe). W zimie wypadają z ziemi winter rooty i jeszcze takie drugie żarcie, sprzedaje sieje za 80 - 100 złota za sztukę z czym na jednej takiej rundce, latając od rana do nocy można wyciągnąć ok 60 sztuk tych owoców a czasem i więcej. Można zarobić od 5 do 7 k dziennie!

Nom koncept się przyda, ja muszę jeszcze sprawdzić na wiki na rodzaje chodników i gdzie je można kupić, bo widzę na screenach takie których nigdy nie miałem.

Odpowiedz
Ten szereg rosnący przed domkiem? To chmiel.  Jeszcze tylko nauczyć się beczki robić, i mogę ruszać z własnym browarem Biggrin Jeśli chodzi o te krzaczory na prawo od czerwonych papryczek... to nie pamiętam co tam posadziłem... Dam znać, jak wyrośnie ^^
Dla skrzynek brak mi strasznie opcji jakiegoś opisania ich, np. jako tooltipa pojawiającego się po najechaniu na daną kursorem... Z początku można jeszcze ogarnąć i spamiętać, co jest w której, ale po pierwszym roku, czy nawet później, kiedy człowiek ma już tonę gratów skitranych po wszystkich możliwych pojemnikach w okolicy... ;P
Co do meteorytu: tak, to event losowy. Jednej nocy spadł mi na farmę dość spory fioletowy kamulec - nie miałem wtedy jeszcze dość mocnego kilofa do rozłupania go, ale od znajomego, któremu też się przytrafił ten event, dowiedziałem się, że można z niego wykopać Iridium, kamienie, i geody. Wygląda to tak:

[Obrazek: Meteorite_2.png]

Co do rybactwa zaś, muszę rozpocząć na nowo łowienie unikatowych ryb... Miałem już bodajże trzy: zimową, morską i chyba złapaną w podziemnym jeziorze... Ze znalezionych książek w bibliotece wynika, że jak złapie się chyba 5 unikatów, to możliwe staje się złowienie jakiejś super najrzadszej i w ogóle ryby ;P
Dzięki za tą wskazówkę odnośnie kopania w zimie, na pewno sprawdzę Smile Samą zimę zresztą uwielbiam w tej grze, ma przecudowną muzykę...

- Keldian, "F.T.L."

Odpowiedz
Nie wierzę, że przeoczyłem, że można hodować chmiel, myślałem, że tylko wino można robić, a chmiel oznacza  browary Tongue

Fajnie jakby można było faktycznie dać jakiś opis skrzynkom, jak się już ma 6 - 7 ustawionych to się można pogubić, już nawet nie mówię jak ktoś np. nie segreguje przedmiotów.

Też chce takiego eventa, super ten meteor wygląda, nie rozbijałbym go w ogóle na surowce tylko zostawił taki dla lansu Biggrin

Sposób jest super i ja też lubię zimę, ma taki klimat że chce się wejść pod koc mimo, że na dworze +25 stopni Biggrin

Odpowiedz
Fajnie wygląda ta giera trzeba przyznać, a do tego -25% na humble store.. Chyba się skuszę.
[Obrazek: mwqa7tM.png]
Odpowiedz
(09.09.2016, 08:38 UTC)TheSyntox napisał(a): Fajnie wygląda ta giera trzeba przyznać, a do tego -25% na humble store.. Chyba się skuszę.

Polecam, nawet jeśli masz awersję do takich gier i stylu (sam miałem oba), na początku grasz na zasadzie "sprawdzę dlaczego ludzie się tak jarają", następnie "no całkiem miłe zaskoczenie" a na końcu " omg, 3 w nocy, dobra jeszcze jeden dzień, jeszcze jeden dzień i wyłączam! "

Biggrin

Odpowiedz
Ja właśnie zakupiłem Biggrin

Pytanko nowicjusza, tam żarcie produkuje się tylko na sprzedaż, bo widzę energia odnawia się po przekimaniu nocy.
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Nie lepiej sobie na działce hodować prawdziwe? Surprised
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: