Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Secure warehouse to moduł, który pozwala na handel kradzionym towarem. Przy jego pomocy można transportować taki towar na większą odległość, ale co ciekawe nie jest to traktowane jako działalność kryminalna, bowiem właściciel lotniskowca jest posiasiadaczen statku i jego zawartości.
Odpowiedz
Ten moduł jest zbędny.
Raxxla is no alien, is a ghost world, is a planet

[Obrazek: 24648.jpg]

Odpowiedz
(09.04.2021, 10:06 UTC)ronin_htd napisał(a): Secure warehouse to moduł, który pozwala na handel kradzionym towarem. Przy jego pomocy można transportować taki towar na większą odległość, ale co ciekawe nie jest to traktowane jako działalność kryminalna, bowiem właściciel lotniskowca jest posiasiadaczen statku i jego zawartości.

Dla ścisłości - nie kradzionym, tylko oznaczonym jako nielegalny w danej jurysdykcji. Kradziony towar może być legalny i wtedy nie sprzedaż go na FC.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(09.04.2021, 13:48 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):
(09.04.2021, 10:06 UTC)ronin_htd napisał(a): Secure warehouse to moduł, który pozwala na handel kradzionym towarem. Przy jego pomocy można transportować taki towar na większą odległość, ale co ciekawe nie jest to traktowane jako działalność kryminalna, bowiem właściciel lotniskowca jest posiasiadaczen statku i jego zawartości.

Dla ścisłości - nie kradzionym, tylko oznaczonym jako nielegalny w danej jurysdykcji. Kradziony towar może być legalny i wtedy nie sprzedaż go na FC.

Nie nielegalnym, tylko właśnie kradzionym - do tego służy ten moduł na FC.
Towar może być nielegalny w danej jurysdykcji (ILLICIT CARGO), ale towar kradziony (STOLEN) zawsze taki pozostanie niezależnie od jurysdykcji systemu.
Komandor z takim ładunkiem w cargo będzie zawsze ścigany w układach z ochroną - wyjątkiem jest tutaj właśnie chomikowanie towaru na lotniskowcu z tym modułem.

Nawet sam Support w opisie w/w modułu mówi o kradzionym towarze (nie ma żadnej wzmianki o nielegalnym).
Kod:
Secure Trading - Displays summary of Stolen Goods' value

Total Stolen Goods Value - Total value of stolen goods on the carrier
Number of Commodity Types - Number of commodities traded in the market
Capacity Allocation - Amount of carrier space dedicated to stolen goods
Carrier Security Rating - Security rating with local superpower
Secure Trading Sales Trend - sale trends for stolen goods over previous weeks
Manage Secure Warehouse - Manage purchase and sell orders

żródło: https://customersupport.frontier.co.uk/hc/en-us/articles/360014358899-HOW-DO-FLEET-CARRIERS-WORK-
Odpowiedz
Witam. 

Czy może mi ktoś objaśnić łopatologicznie, jak działa rafineria podczas kopania? 

Co chwilę dostaję informację, że jest pełna, ew. że "zasoby nie zostały (przydzielone?)" - czy coś w tym rodzaju. 

W prawym menu przy rafinerii jest lista zasobów ze znaczkiem znanym ze świata CD odtwarzaczy (wysuń) :Smile Co się dzieje, jeśli ten znaczek nacisnę? Produkt opuszcza rafinerię, czy statek?  Huh 

Pozdrawiam, J.
Odpowiedz
(16.04.2021, 18:00 UTC)jaceknawrot napisał(a): Witam. 

Czy może mi ktoś objaśnić łopatologicznie, jak działa rafineria podczas kopania? 

Co chwilę dostaję informację, że jest pełna, ew. że "zasoby nie zostały (przydzielone?)" - czy coś w tym rodzaju. 

W prawym menu przy rafinerii jest lista zasobów ze znaczkiem znanym ze świata CD odtwarzaczy (wysuń) :Smile Co się dzieje, jeśli ten znaczek nacisnę? Produkt opuszcza rafinerię, czy statek?  Huh 

Pozdrawiam, J.

W rafinerii jest kilka slotów, ich ilość zależy od wielkości rafinerii. W tych slotach są gromadzone fragmenty materiału, a gdy slot się zapełni to fragmenty te zostaną przetworzone na sztukę tego materiału. Zastanie ona przeniesiona do ładowni, a slot się opróżni i będzie zapełniany od nowa.
Do każdego slota mogą być zbierane fragmenty tylko jednego materiału, nie można ich mieszać. Dlatego, aby uniknąć zapychania slotów niepotrzebnymi fragmentami, należy zbierać wyłącznie te, na których nam zależy. Np. gdy kopiesz Painite, a limpety zaczną zwozić też inne surowce to bardzo szybko zapchają sloty i zacznie brakować miejsca na Painite.
Aby temu zapobiec, należy wszystkie zbędne materiały dodać do listy ignorowanych (lewy panel -> Contacts -> znaleźć niepotrzebne fragmenty i [Add to ignore list] ). Wtedy limpety nie będą zwoziły śmieci i zapychały slotów Rafinerii. Nawet gdy fragment składa się z dwóch różnych materiałów, do rafinerii trafi tylko ten którego nie ma na liście ignorowanych.
Znaczek "wysuń" służy do opróżnienia slota w sytuacji gdy znajdzie się w nim jakiś niepotrzebny materiał.

Dotyczy to także wszystkich niepotrzebnych Kanistrów które znajdujemy podczas gry - to zapobiegnie przypadkowemu zebraniu kradzionego towaru

Zachęcam do zadawania pytań na Discordzie na kanale #akademia-skrzydlatej-husarii. Tam prawdopodobnie szybciej uzyskasz odpowiedź, poza tym odpowiadającemu łatwiej tam wkleić fotkę która ułatwi zrozumienie tematu. Czasem jeden obraz jest wart więcej niż tysiąc słów Wink
[Obrazek: 129764.png]

Odpowiedz
Ave Panowie,

Z prośbą o pomoc przychodzę do Was.

Krótki opis co nabroiłem :
wydobywałem sobie surowce na Borann, wydobyłem, znalazłem stację na której sprzedałem swój urobek (wydobycie i sprzedaż bez żadnej misji) i zobaczyłem komunikat, ze zostały wysłane statki pirackie aby przetrzepać mi 4 litery.

Z racji tego, ze w walce nie czuję się dobrze to mam problem. Czy jest jakaś szansa aby piraci odpuścili sobie ? może jest coś co mógłbym zrobić by sobie odpuścili ?

Znalazłem ich bazę jako stację na której nie można wylądować - licząc, że może tam coś zdziałam. Byłem w błędzie. Stacja jest co chwilę atakowana i nie ma możliwości wylądowania na niej. Nawet zaangażowałem się w walkę po stronie obrońców licząc, że mi to pomoże i za zasługi dla nich odpuszczą mi - myliłem się.

Nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem.
Pomożecie ?

Pozdrawiam
Odpowiedz
(01.04.2021, 10:09 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Jak wrócę do domu to sprawdzę czy mam miejscówki z Tungstenem.. ale tak na szybko to polecam żebyś wybrał się do tzw. MATERIAŁ TRADER - od materiałów RAW. .
i wymienił to co masz dużo na to co potrzebujesz. Znajdziesz ich na inara.cz

(16.04.2021, 20:26 UTC)Pitulek napisał(a):
(16.04.2021, 18:00 UTC)jaceknawrot napisał(a): Witam. 

Pozdrawiam, J.

W rafinerii jest kilka slotów, ich ilość zależy od wielkości rafinerii. W tych slotach są gromadzone fragmenty materiału, a gdy slot się zapełni to fragmenty te zostaną przetworzone na sztukę tego materiału. Zastanie ona przeniesiona do ładowni, a slot się opróżni i będzie zapełniany od nowa.
Do każdego slota mogą być zbierane fragmenty tylko jednego materiału, nie można ich mieszać. Dlatego, aby uniknąć zapychania slotów niepotrzebnymi fragmentami, należy zbierać wyłącznie te, na których nam zależy. Np. gdy kopiesz Painite, a limpety zaczną zwozić też inne surowce to bardzo szybko zapchają sloty i zacznie brakować miejsca na Painite.
Aby temu zapobiec, należy wszystkie zbędne materiały dodać do listy ignorowanych (lewy panel -> Contacts -> znaleźć niepotrzebne fragmenty i [Add to ignore list] ). Wtedy limpety nie będą zwoziły śmieci i zapychały slotów Rafinerii. Nawet gdy fragment składa się z dwóch różnych materiałów, do rafinerii trafi tylko ten którego nie ma na liście ignorowanych.
Znaczek "wysuń" służy do opróżnienia slota w sytuacji gdy znajdzie się w nim jakiś niepotrzebny materiał.

Dotyczy to także wszystkich niepotrzebnych Kanistrów które znajdujemy podczas gry - to zapobiegnie przypadkowemu zebraniu kradzionego towaru

Zachęcam do zadawania pytań na Discordzie na kanale #akademia-skrzydlatej-husarii. Tam prawdopodobnie szybciej uzyskasz odpowiedź, poza tym odpowiadającemu łatwiej tam wkleić fotkę która ułatwi zrozumienie tematu. Czasem jeden obraz jest wart więcej niż tysiąc słów Wink

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Na Discorda już powoli zaglądam :Smile
Odpowiedz
Nie wiem czy właściwy wątek, no ale spróbuje.
Problem mam z EDMC.
Od dawna wszystko działało bez problemu, ale po aktualizacji do wersji 4.2.7 coś się wysypało.
Musiałem zainstalować na nowo, no i za cholerę nie mogę ustawić.
Konkretnie w zakładce ustawienia, EDSM
Na górze jest aktywne pole Elite Dangerous Star map, jak na nie klikne to mnie przenosi na ta stronę, pod tym zaznaczony ptaszek wyślij zapis lotu.
Na dole gdzie jest Commander Name i Kucz Api, oba te pola są takie wyszarzałe, i nic tam nie można wpisać ani wkleić.
Co robię źle? Tak dawno tego nie konfigurowałem, że pewnie przeoczyłem coś bardzo prostego...jakaś podpowiedź?
Odpowiedz
Dziwna sprawa. A próbowałeś odinstalować i przed kolejną instalacją wykasować cały folder 'EDMarketConnector' z 'Pliki programów(x86)'? Jeśli nie to spróbuj. Nie zaszkodzi, a pomóc może.
[Obrazek: 244031.jpg]

Odpowiedz