Mój fotel do HOTAS
Witam. 
Mój pierwszy post (poza przywitaniem więc WItam jeszcze raz).

Żona w delegacji, ja cisnę się na kanapie z joystickiem na stoliku kawowym, "nie, nie kupuj biurka za 2 miesiące się przeprowadzamy", no i przypomniało mi się, że na garażu leży stary fotel w którym wyleżałem się za kawalerskich czasów, i przesiadywałem przed telewizorem z padem w ręku, póżniej otrzymał dodatkowo stelaż i monitor, to po tym jak żona w domu się pojawiła żeby nie zajmować non stop TV.

No i od pomysłu do czynu, jak przerobić fotel w mini kokpit. 
Koszta fotel takowy kosztuje pomiędzy 200zł używany na OLX a 400-500zł nowy, bardzo wygodnie siedzi się przed TV fotel jest bujany, możemy siedzieć opierając nogi o podłogę albo wychylić się tak aby leżeć z nogami w górze. Jeśli posiadamy sprawarkę moge pokazać dokłądne zdjęcia i wymiary stelażu pod monitor. Jeśli mamy VR to wystarczy zrobić podłokietniki. 

Z przerobieniem wielkiej filozofi nie ma, na szczęscie podłokietniki w fotelu są pełne, całość plastik więc mają bardzo dobrą sztywność i po przełożeniu śruby wiadomo ze sie  nie odkształcą i nie będą wyginać, tak jest w fotelu marki Xrocker nie wiem jak jest w innych.

Potrzebujemy deski na szerokość naszego HOTassa u mnie to płyta z jakiegoś zrzynku, wiertarki i śrub z podkładkami, na użyłem M4.
Dla komfortu stare jensy, kalimatę i kawałki plastikowych płyt, ja użyłem kydexu stosowanego do pochew na noże, Wy możęcie kupić np 2 deski do krojenia i dociąć na odpowiedni kształt, aczkolwiek nie jest to wymagane zawsze można do podstawek dokręcić HOTAS, ja stwierdziłem ze wygodniejsze będie takie rozwiązanie bo przyssawki zawsze moge odczepić i wygodniej złożyć fotel jak trzeba nim wjechać do garderoby.

Odkręcamy podłokietniki, domierzamy najwygodniejszą pozycje dla naszej ręki wiertarka śruby i gotowe, ważne podkłądki jak największe aby nie "gibało" się na boki, moje są idealnie sztywne.

dla komfortu kalimata pod łokcie, całoś wytapicerowana przetartymi na tyłku spodniami, to tego niezbędny jest zszywacz, chyba ze jesteśmy zdeterminowani i użyjemy krótkich gwoździ.

finalnie wygląda to tak, na końcu widzicie kydex który ma za zadanie trzymać hotas, śruby nie przeszkadzają, są za blisko ciała, łkcie wygodnie trzymamy na miękkiej części podłokietnika.

Plusem fotela jest to ze posiada swoje audio, na mikserze mam na niego puszczone tylko dzwięki z gry i to przez zwrotnice która przepuszcza tylko niskie tony, na plecach jest subwofer, i nawet przy niskiej głośności po naciśnięciu w naszym statku boosta czyjemy jak cały drży, i wszelkie inne odgłosy zderzenia itd. 

Teraz tylko czekam na reakcje żony na powrót fotela do domu Biggrin

Odpowiem na wszystkie pytania związane z tematem. 
Czołem

Re fotek 

[Obrazek: IMG-2665.jpg]
[Obrazek: IMG-2666.jpg]
[Obrazek: IMG-2667.jpg]
[Obrazek: IMG-2668.jpg]
[Obrazek: IMG-2669.jpg]
[Obrazek: IMG-2670.jpg]
[Obrazek: IMG-2671.jpg]
[Obrazek: IMG-2673.jpg]
[Obrazek: IMG-2672.jpg]
[Obrazek: IMG-2674.jpg]
[Obrazek: IMG-2676.jpg]
[Obrazek: IMG-2677.jpg]
Odpowiedz
Fajnie wyszło. Też w koncu muszę się zmusić Smile
#zonabijealewolnobiega

Odpowiedz
Możesz wyjaśnić jak w Windowsie wypuściłeś jedynie dźwięki z gry na fotel? Bo o ile pamiętam od czasu 7 MS zmienił stos audio i nie wiem jak to teraz ogarnąć, tak aby na słuchawkach mieć wszystko, a np na głośnikach tylko grę?
Odpowiedz
O żesz, kolejny pozytywnie za(na)kręcony!
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
(26.02.2019, 10:30 UTC)Xeonary napisał(a): Możesz wyjaśnić jak w Windowsie wypuściłeś jedynie dźwięki z gry na fotel? Bo o ile pamiętam od czasu 7 MS zmienił stos audio i nie wiem jak to teraz ogarnąć, tak aby na słuchawkach mieć wszystko, a np na głośnikach tylko grę?

Da się tylko jak masz słuchawki na USB, albo monitor z wyjściem słuchawkowym na hdmi. 

Wtedy w "preferencje głośności i urządzeń aplikacji"....

(ciężko to znaleść, w windows 10, w szukaj piszesz dźwięk / w oknie Dźwięk pod  suwakiem jest na czerwono "zmień głośność urządzenia lub aplikacji"/  w tym oknie poniżej suwaka "przetestuj mikrofon" jest "inne opcje dźwięku" i tam właśnie jest "preferencje głośności i urządzeń aplikacji")

.... wybierasz dla danej aplikacji wyjście, np wyjście HDMI, albo jack, albo jak masz podpięte słuchawki na USB to tez powinny się wyświetlić.
Odpowiedz
no szacun kolego, jakbym ja wtaszczył taki fotel do pokoju moja by zawału dostała.
Odpowiedz
+rep, podziwiam zdolności. Ja bardziej w stronę Homera:

--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
No ładne cacko. Interesuje mnie ten uchwyt na monitor. Sam robiłeś, czy można taki kupić?
Odpowiedz
(01.03.2019, 07:49 UTC)Samotnix napisał(a): No ładne cacko. Interesuje mnie ten uchwyt na  monitor. Sam robiłeś, czy można taki kupić?

Sam zrobiłem, bardzo prosta sprawa o ile masz imadło i spawarkę, albo kogoś kto takową posiada, za miesiąc będę podpinał zakrzywioną pełną panoramę i będę robił nowy, wrzucę wtedy fotki z pracy nad nim.
Odpowiedz
No cóż obejrzałem tylko ramki do fotek [ fotek brak - tylko jakieś napisy] Angry 
czas Ziemski RL 2019-09-01 g 23:37

Czyżby rocznica II WŚ tak działała ?????
C.O-O. siwuch
Odpowiedz