Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(25.03.2018, 11:43 UTC)Kahea napisał(a): czym różni się ustawienie opcji Sensor Scale Type Logarithmic od Linear ?

znalazłem przykład skali logarytmicznej - wskaźnik prędkości na stronie speedtest.pl jest właśnie tak ustawiony
Odpowiedz
Jakby ktos byl blisko to w Parutis pod Evans Port jest kolo 10 satelitow do skanowania i jakies dzikie tlumy npc.
Odpowiedz
Witam. Przepraszam że znowu zawracam głowę lecz jako nowy gracz, mam wrażenie że wiem z dnia na dzień coraz mniej a nie więcej (tak obszerny jest ten Wszechświat) Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to są te Newy Bacon turystyczne, i do czego w czasie misji turystycznych służą. Drugie pytanie. Czy jak robię misję ze zwykłym  przewozem osób, i skanuje sobie systemy, to też mi to zwiększa rangę Eksplatacyjna ? Czy tylko misję turystyczne takowe zwiększają. Z góry dzięki za odpowiedź
Odpowiedz
Turystyczne beacony są do skanowania - jeżeli masz pasażera, który życzy sobie podwózkę w konkretne miejsce, to cel podróży osiąga się skanując taki beacon.
Wyżej pisałem, ale chyba nie dotarło - rangę eksploracyjną podnosisz SPRZEDAJĄC dane kartograficzne i wykonując misje typu "salvage". Samo latanie w kosmosie bez skanera (skanerów - jak pisałem wyżej) nic nie daje.
Odpowiedz
(29.03.2018, 10:38 UTC)TrickyBelt96749 (Kubon 1980) napisał(a): Witam. Przepraszam że znowu zawracam głowę lecz jako nowy gracz, mam wrażenie że wiem z dnia na dzień coraz mniej a nie więcej (tak obszerny jest ten Wszechświat) Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to są te Newy Bacon turystyczne, i do czego w czasie misji turystycznych służą. Drugie pytanie. Czy jak robię misję ze zwykłym  przewozem osób, i skanuje sobie systemy, to też mi to zwiększa rangę Eksplatacyjna ? Czy tylko misję turystyczne takowe zwiększają. Z góry dzięki za odpowiedź

Jeżeli Cię dobrze rozumiem, to chodzi po prostu o zaznaczenie ciekawego miejsca dla turystów, np. gejzerów na planecie albo ładnego widoku na planetę. Musisz do nich podlecieć na bodajże kilometr, zaznaczyć i zeskanować. W lewym dolnym roku widzisz postęp skanowania. Jak już jest gotowe to dostajesz komunikat (środek ekranu, ew. lewy górny panel), że turyści Ci dziękuję i albo wracasz ich odwieść do domu ew lecisz do kolejnego punktu.

Co do rangi, to chyba chodzi Ci o eksploracyjną jak mniemam. Tak, każde skanowanie zwiększa Ci rangę o ile oddasz dane na stacji. Jeżeli po drodze zginiesz, to dane niestety przepadają.

Uuu... Pajk był szybszy

[Obrazek: IHxlPPT.png]
Odpowiedz
Dzięki Panowie. Teraz już wszystko jasne. To będę sobie wozil pasażerów i skanowal układy. Misję turystyczne na razie odpuszczam. Muszę nabrać do nich trochę doświadczenia w grze
Odpowiedz
(29.03.2018, 11:02 UTC)TrickyBelt96749 (Kubon 1980) napisał(a): Dzięki Panowie. Teraz już wszystko jasne. To będę sobie wozil pasażerów  i skanowal układy. Misję turystyczne na razie odpuszczam. Muszę nabrać do nich trochę doświadczenia w grze

Pasażerskie misje turystyczne również podnoszą rangę explo - przy oddawaniu zaliczonej misji. 

Rozpoznasz je po tym, że pasażer chce wrócić w miejsce startu. 

Są jeszcze misje pasażerskie transportowe - tutaj pasażer chce, żebyś go przewiózł z A do B. Te misje podnoszą rangę handlową.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Właśnie o to też we wcześniejszym pytaniu mi chodziło, że misję turystyczne też same w sobie podnoszą range w exploracji. Mam jeszcze jedno pytanko (obiecuję że dziś ostatnie ? Przygotowałem sobie ASP Explorera, i w outfiting (po zakupie modułów i kabin turystycznych) mam min Jump 18ls a max trochę więcej. Niestety okazuje się że nie mogę skoczyć na więcej niż 14ls (wcześniej nawet max było na 12ls ale oddałem pasażerów i wzrosło do 14ls) Pytanie - co oprócz pasażerów może wpływać na mniejszy skok, niż jest w outfitingu pokazany. Może ma na to wpływ czerwony wykrzyknik w prawym panelu, przy tabeli z modułami? . Wiem co On oznacza, ale nie mam pojęcia czy może mieć jakiś wpływ na ten mniejszy skok.
Odpowiedz
zrób builda i wrzuć, popatrzymy.
Z tymi misjami mnie zaskoczyliście, może dlatego, że je omijam szerokim łukiem ostatnio. Przed 3.0 też podnosiły rangę?
Odpowiedz
(29.03.2018, 15:10 UTC)Pajk napisał(a): zrób builda i wrzuć, popatrzymy.
Z tymi misjami mnie zaskoczyliście, może dlatego, że je omijam szerokim łukiem ostatnio. Przed 3.0 też podnosiły rangę?

Yup, od samego początku. W pewnym momencie bardziej opłacało się robić misje turystyczne niż faktycznie eksplorować kosmos... Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz