Statki w świecie Elite
Taki trochę nostaligczny temat Smile Jak zapewne w większości wiecie Elite: Dangerous to czwarta odsłona serii. Przez uniwersum przewinęło się naprawdę dużo statków. Najchętniej wszystkie powitałbym z otwartymi ramionami w ED. Poniżej lista wielkich i małych nieobecnych. Pominąłem różne wersje Kobr i Orzełków, a także Liftera i Interplanetary Shuttle jako niezdolne do skoków. Zaczynam prowadzić kampanię w EDRPG i chciałem dać graczom większy wybór niż to co oferuje podstawowa wersja Smile

Boa [Obrazek: Boa.gif]
Wiekszy (!) brat Anacondy z ładownością pozwalający wyczyścić rynek mniejszych stacji.
Constrictor [Obrazek: Constrictor.gif]
Asp dla biednych. Niewielki, zwinny statek, może być używany jako myśliwiec. Projekant jest nieznany, a statki budowane są w odległych stoczniach na niezaleznych światach.
Falcon [Obrazek: Falcon.gif]
Federacyjny mysliwiec. Mniejszy od Eagle. Niewiarygodnie szybki. Przystosowany do nękania wroga dużymi grupami.
Gecko [Obrazek: Gecko.gif]
Małe, tanie i uciążliwe. W zasadzie nie do spotkania w centralnych systemach, za to bardzo popularny wśród początkujących pilotów w systemach Sojuszu. Taki "Alliance Sidewinder" Wink
Griffin [Obrazek: Griffin.gif]
Statek ustępujący jedynie Panther Clipper. Nadający się do handlu, ale dzięki potężnemu uzbrojeniu może stawać w szranki również w wymagających walkach.
Gyr [Obrazek: Gyr.gif]
Uniwersalny myśliwiec. Mocna konkurencja dla Eagle.
Harrier [Obrazek: Harrier.gif]
Konstrukcja konkurencyjna dla Asp Explorer. Z pewnością lepiej wygląda Smile
Harris Fighter [Obrazek: Harris.gif]
Myśliwiec produkowany przez Perez Corp. Najlepszy w klasie. Zostawiający w tyle konstrukcje jak Eagle, Viper czy Gyr.
Hawk Airfighter [Obrazek: Hawk.gif]
Zgodnie z nazwą jest to konstrukcja pierwotnie zaprojektowna do lotów atmosferycznych i przystosowana do działań w kosmosie. Ustępuje innym myśliwcom w przestrzeni, ale jest niezrównany w walce nad powierzchnią planety.
Imperial Explorer [Obrazek: Impexp.jpg]
Ogromny statek eksploracyjny i bojowy wykorzystywany przez imperialną marynarkę. Niewielu niezależnych pilotów stać na jego zakup i utrzymanie. (Prawdopodobnie jego odpowiednikiem w ED jest Imperial Cutter)
Imperial Trader [Obrazek: ImperialTrader.gif]
W imperialnej marynarce służy do transportu oddziałów naziemnych i zaopatrzenia. W prywatnych rękach najlepiej się sprawdza jako statek handlowy. (Prawdopodobnie jego odpowiednikiem w ED jest Imperial Clipper)
Kestrel Airfighter [Obrazek: Kestrel.gif]
Kolejna po Hawk konstrukcja atmosferyczna przystosowana do lotów kosmicznych.
Krait [Obrazek: Krait.gif]
Jest to mały i zwinny statek. Jego konstrukcja jest już przestarzała i został wycofany z produkcji, ale nadal jest bardzo popularnym statkiem w zewnętrznych systemach.
Lanner [Obrazek: Lanner.gif]
Średni, uniwersalny statek. Bardzo popularny w większości systemów w Bańce.
Lanner 2 [Obrazek: Lanner2.gif]
Odświeżona wersja Lannera. Biorąc pod uwagę, że poprzednia konstrukcja idealnie się sprawdzała, zmiany są raczej kosmetyczne.
Lion [Obrazek: Lion.gif] Średni statek transportowy. Słabe paramtery nie zachęcają do opuszczania dobrze strzeżonych wewnętrznych systemów.
Mamba [Obrazek: Elite-mamba.png]
Oryginalnie cywilny statek zbudowany z myślą o wyścigach jest często przerabiany przez piratów na myśliwiec. I dzięki swej prędkości i zwrotności doskonale sprawdza się w tej roli.
Mantis [Obrazek: Mantis.gif]
Duży statek transportowy budowany przez AAAI. Cieszy się dobrą reputacją wśród pilotów Sojuszu i Federacji.
Merlin [Obrazek: Merlin.gif]
Produkowany przez Perez Corp. myśliwiec. Popularny w Sojuszu i Federacji.
Moray Starboat [Obrazek: Moray.gif]
Pojazd został zbudowany przez Marine Tech Co. jako pojazd atmosferyczny zdolny zarówno do lotu jak i do operowania pod wodą. Dzięki genialnym modyfikacjom obecnie jest zdolny także do podróży międzygwiezdnych.
Osprey Attack Fighter [Obrazek: Osprey.gif]
Imperialny myśliwiec. Najmniejszy w swojej klasie, ale za to zwinny i szybki.
Osprey X [Obrazek: OspreyX.gif]
Ulepszona wersja Osprey Attack Fighter, której dorównać może jedynie Harris Fighter.
Panther Clipper [Obrazek: Panther.gif]
Sen każdego kosmicznego kupca. Pozwolić sobie mogą na niego jedynie najbogatsi po to, by stać się jeszcze bogatszymi. Krążą opowieści o właścicielach tych statków wykupujących całe plony z rolniczych światów.
Puma Clipper [Obrazek: Puma.gif]
Mniejszy brat Panther Clippera.
Saker Mk 3 [Obrazek: Saker.gif]
Mały, uniwersalny statek. W sam raz dla pilotów rozpoczynających swoją karierę.
Skeet [Obrazek: Skeet.gif]
Średni uniwersalny statek. Nie wyróżniający się niczym specjalnym, poza jedną ciekawą cechą. Dysponuje obrotową kabiną nad górną częścią kadłuba. Znudziło ci się nieprzyjemne odczucie nieważkości, gdy czujesz się jak swobodnie bujająca się wodna roślina przytwierdzona do podłoża magnetycznymi butami? W tym statku poczujesz namiastkę grawitacji.
Spar [Obrazek: Spar.gif]
Uniwersalny myśliwiec chcący konkurować z Eagle. Słyszeliście o nim? Nie? No właśnie...
Tiercel [Obrazek: Tiercel.gif]
Średni statek turystyczny nazywany "łabędziem kosmicznych szlaków". Chcesz przewozić pasażerów z klasą? To jest odpowiedź.
Tiger Trader [Obrazek: Tiger.gif]
Najmniejszy z rodziny kotów. Średni transportowiec. Ma swoich wielbicieli.
Turner Class [Obrazek: Turner.gif]
Potężny, prototypowy statek. Z najmocniejszym znanym ludzkości FSD. Podobno istnieją tylko cztery egzemplarze. Wszystkie w posiadaniu kluczowych właścicieli AAAI
Wyvern [Obrazek: Wyvern.gif]
Kolejna propozycja w segmencie średnich statków eksploracyjnych. Nieco wolniejszy od Asp Explorer.

Komuś zakręciła się łezka nostalgii? Smile
Ja spędziłem długie godziny za sterami Constrictora. I stałem się obrzydliwie bogaty latając Panther Clipperem. Smile
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
Wow, ale lista! +3 hetmański rep się należy Smile

Oj, ja w Constrictorze również spędziłem sporo czasu. Panther Clippera nigdy się nie dorobiłem. Z powższej listy latałem jeszcze: Morayem, Gecko, Kraitem i Lionem. \

Aż sobie chyba zainstaluję FFE, albo może Oolite, bo tej wersji nie próbowałem jeszcze.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Tak to się latało Panie, tak to się latało Thinking
[Obrazek: hEwp3B1.png] [Obrazek: 57086.png]Qui desiderat pacem praeparet bellum

Odpowiedz
miałem Panterę.... dorobiłem sie .. o ile pamiętam na handlu narkotykami w Van Maanenie...

tylko tam było dwóch pośredników czarnorynkowych... należało się zwracać do Nakamichi'ego,
ten drugi był podstawionym "ichnim" gliniarzem...
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
Takie wspomnienia... Smile  no repik.
Odpowiedz