(16.11.2025, 09:12 UTC)Jaromaz napisał(a): Instalacja jeszcze w miarę OK, ale już utrzymanie ... jak Ci się poinstalują nowe kernele na liście GRUBa do wyboru i trzeba będzie pod nie przekompilować sterowniki NVidii, to wymiękniesz (jeżeli nie jesteś specem od Linuxa - ja jestem, a i tak nie przepadam ). Dlatego cieszę się, że będzie nad tym czuwał team Valve i zrobią z tego Linuxa dziecinnie prostą maszynkę do gier
Myślę, że to już nie będzie kłopot. Przynajmniej z RTXami oraz GTX serii 1650/60.
16.11.2025, 14:45 UTC (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.11.2025, 14:46 UTC przez Sir Germin.)
(16.11.2025, 11:21 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Rozmowa nie była o Steam Machine pod względem VR - na pewno gry streamowane z Maszynki będą wyglądały lepiej niż te odpalane bezpośrednio na headsecie, ale mam wrażenie, że nie poświęcali temu dużo czasu - za pewne dlatego, że tylko 1,5% użytkowników Steama ma VR, to jest nisza. Tak samo, moim zdaniem, oni nie celują w sprzedaż Maszynki i VR tym samym klientom (pewnie i tak sporo osób tak kupi, ale Maszynkę jako drugi komp do salonu, a VR do swojego podstawowego PCta).
Dane są publicznie dostępne, można samemu zerknąć i zobaczyć, skąd wziął się komentarz o "70%". Mam wrażenie, że rozmawiamy w bańce PCMR i zapominamy, jak wygląda reszta świata - gdzie najpopularniejszą kartą jest 3060, a zdecydowana większość użytkowników steam ma 8 albo mniej GB VRAM.
Teraz będziemy przerzucać się linkami, czy dalej będziesz wymyślał jakieś nielogiczne przykłady z mocą silnika?
Zgadzamy się, że taniej i lepiej wyszło by złożyć sobie kompa samemu i że nie ma w Maszynce nic rewelacyjnego - natomiast i tak się sprzeda jak ciepłe bułeczki, bo Steam wie co robi, bo ma dane.
Dla mnie EOT.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Teraz będziemy przerzucać się linkami, czy dalej będziesz wymyślał jakieś nielogiczne przykłady z mocą silnika?
Zgadzamy się, że taniej i lepiej wyszło by złożyć sobie kompa samemu i że nie ma w Maszynce nic rewelacyjnego - natomiast i tak się sprzeda jak ciepłe bułeczki, bo Steam wie co robi, bo ma dane.
Dla mnie EOT.
No z tego linku wychodzi, że pod kątem GPU bedzie w okolicach połowy, może poniżej. Nie bede liczył dokładnie, pewnie i tak zawyżyłem.
Oczywiście, że się sprzeda. Tak samo jak sprzedaja się masa innych produktów bez sensu Ale to nie znaczy, że znając realia mam nie próbowac uswiadomic osób z którymi spędzam czas na codzień, że rzeczywistość nie jest tak różowa jak w reklamach danego produktu.
Wyjdą testy, przekonacie się O ile wyjdą przedpremierowo, nie był bym taki pewny
(16.11.2025, 16:32 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Sami eksperci
Tymczasem tutaj jest hands-on experience z headsetem
Zapowiada się sztos!
Super link, co do VR, nie znam sie, ale brzmi fajnie, co do drugiego jego filmu, właśnie potwierdził 7600m XT Więc trafiłem na podstawie specyfikacji grafiki 1 do 1. Także już oficjalnie, to grafika na poziomie 2060 - mocniejsza o jakieś 4-5% może
(16.11.2025, 16:32 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Sami eksperci
Tymczasem tutaj jest hands-on experience z headsetem
Zapowiada się sztos!
Headset jest krokiem w dobrą stronę, już wcześniej chwaliłem te rozwiązania, pomimo że są przestarzałe
Problemem jest tylko ta skrzynka o zbyt słabej mocy do wykorzystania z goglami. Zwrotem klucz jest "rozdzielczość renderowania" - domyślna powoduje, że tytuły w VR wyglądają jak gry w latach dziewięćdziesiątych (jakby brak antyaliasingu, wielkie szpary i mrugające krawędzie). Przy dodaniu mnożników rozdzielczości renderowania (200% + 150%) obraz zaczyna przypominać rzeczywisty lub ten znany z dzisiejszych gier. Wymaga to jednak silnego sprzętu, a maszynka Valve się do tego nie nadaje.
Jak już ktoś wspomniał, zapewne gogle będzie się dodawało do silnego PC-ta, a płaskie gry będą chodziły dobrze na tym NEXT od Valve