Problem z odnalezieniem bazy na planecie
Cześć wszystkim,
przez cały dzień próbowałem coś rozgryźć, niestety nie udało mi się, więc uznałem, że zasięgnę odpowiedzi u doświadczonych graczy. Swoją drogą moją przygodę z tą grą zacząłem kilka dni temu, stąd nie mam zbyt wielkiego pojęcia jak ten świat działa. Pozwólcie, że przejdę do rzeczy. Dzisiaj zapragnąłem spróbować swoich sił w misjach seek and return (mam nadzieję, że dobrze pamiętam nazwę haha). Za którymś razem wykonywania tych misji natrafiłem na lokację jakiej nie mogłem znaleźć. A mianowicie w markecie podało mi pewien system, w którym musiałem odnaleźć jakieś centrum badań. Niestety, tego centrum, które zapewne znajdowało się na jakiejś spośród planet nie potrafiłem znaleźć. Przeskanowałem boję nawigacyjną, cały system skanerem discovery, potem skanerem FSS, a na koniec szczegółowo planetę, na której myślałem (po podanych odległościach w markecie do celu) systemem DSS. Niestety nic mi to nie dało, przeglądałem pełno poradników, próbowałem wszystkiego co w mojej mocy i po prostu nie potrafię. Ta stacja badań nadal nie pokazuje mi się w panelu nawigacyjnym i po prostu czuje się bezradny i nieco wściekły, gdyż poświęciłem na jedną głupią misję tyle czasu, a nawet nie udało mi się jej ukończyć. Uprzejmie proszę was o pomoc drodzy piloci.

Cmdr Daxinus
Odpowiedz
Bardzo możliwe, że to po prostu bug i baza się nie zrespiła. Witamy w Elite Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
A misja tego typu nie polega na OGOLNYM znalezieniu jakiegos materiału we wlasnym zakresie w jakiejkolwiek bazie??
Jestes pewny że miałeś nazwe systemu do ktorego masz lecieć podaną? wraz z numerem/oznaczeniem planety i nazwą stacji?
Czy przypadkiem jesynymi nazwami nie byly tam dane systemu do krtórego masz wrocic..?
Do tej pory misje polegajace na znalezieniu towaru nie określaly skad go masz wziąść, to juz twoja w tym głowa była.
Odpowiedz
A to przypadkowo nie sa zadania typu frakcja x potrzebuje x commodity jakiegos tam typu. Jesli tak, a napotkales sie z nazwa bazy z ktorej chcialbys to zakupic w okolicznym markecie to strzelam, ze masz Horizons a gra pokazala Ci baze tylko dostepna na Odyseji.

Jesli mam racje to zachecam do uzywania eddb.io aby znalezc commodity przez ten serwis.
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
aa zapomniałem napisać o eddb.io ale uznałem ż ekolega miał misję in foot - a tam chyba jeszcze nie ma nic związanego z Odyssey. Dlatego napisałem ogólnie o sposobie szukania towaru - w sumie tosamo co kolega Szkodi Smile
Odpowiedz
(25.05.2021, 11:04 UTC)MAGNUM354 napisał(a): A misja tego typu nie polega na OGOLNYM znalezieniu jakiegos materiału we wlasnym zakresie w jakiejkolwiek bazie??
Jestes pewny że miałeś nazwe systemu do ktorego masz lecieć podaną? wraz z numerem/oznaczeniem planety i nazwą stacji?
Czy przypadkiem jesynymi nazwami nie byly tam dane systemu do krtórego masz wrocic..?
Do tej pory misje polegajace na znalezieniu towaru nie określaly skad go masz wziąść, to juz twoja w tym głowa była.

Chodzi mi o bazę, którą miałem podaną w commodities market jako miejsce, w którym mogę nabyć potrzebne mi dobra. W tamtym panelu była podana nazwa systemu oraz stacji, czy też bazy, w której mógłbym towar (w tym przypadku pewną technologię) nabyć. Układ ten nazywał się na literę P, niedaleko układu Tupeng Yu. Właśnie w tym pierwszym w lokacji zwanej Hernandez Research coś tam miałem zakupić towar. Problem w tym, że układ nie pokazywał mi żadnej planety z jakąkolwiek bazą. Przeskanowałem cały układ na wszelkie sposoby i nadal nic. W tym commodities market czasem poda Ci układ i stacje, a innym razem na układ i jakaś baza planetarna. Wiesz może jak mam znaleźć takie bazy? Gdyż właśnie na tym polega problem, nie jestem w stanie wylądować w bazie, gdyż po prostu nie umiem ich znaleźć. A może to nie są bazy?

(25.05.2021, 11:04 UTC)MAGNUM354 napisał(a): A misja tego typu nie polega na OGOLNYM znalezieniu jakiegos materiału we wlasnym zakresie w jakiejkolwiek bazie??

Chodzi mi o bazę, którą miałem podaną w commodities market jako miejsce, w którym mogę nabyć potrzebne mi dobra. W tamtym panelu była podana nazwa systemu oraz stacji, czy też bazy, w której mógłbym towar (w tym przypadku pewną technologię) nabyć. Układ ten nazywał się na literę P, niedaleko układu Tupeng Yu. Właśnie w tym pierwszym w lokacji zwanej Hernandez Research coś tam miałem zakupić towar. Problem w tym, że układ nie pokazywał mi żadnej planety z jakąkolwiek bazą. Przeskanowałem cały układ na wszelkie sposoby i nadal nic. W tym commodities market czasem poda Ci układ i stacje, a innym razem na układ i jakaś baza planetarna. Wiesz może jak mam znaleźć takie bazy? Gdyż właśnie na tym polega problem, nie jestem w stanie wylądować w bazie, gdyż po prostu nie umiem ich znaleźć. A może to nie są bazy?

(25.05.2021, 11:08 UTC)szkodi napisał(a): A to przypadkowo nie sa zadania typu frakcja x potrzebuje x commodity jakiegos tam typu. Jesli tak, a napotkales sie z nazwa bazy z ktorej chcialbys to zakupic w okolicznym markecie to strzelam, ze masz Horizons a gra pokazala Ci baze tylko dostepna na Odyseji.

Jesli mam racje to zachecam do uzywania eddb.io aby znalezc commodity przez ten serwis.

Tak, to właśnie tego typu zadania. Hmm to nieco głupie, że gra pokazuje bazy Odyseji użytkownikom Horizons. Nieco to wszystko utrudnia i pozwala się zagubić. Jeśli dobrze rozumiem, przez eddb.io powinienem znaleźć najbliższa mi stacje, czy bazę, o najlepszej cenie, która mogę zobaczyć i sobie tam wylądować?
Odpowiedz
Wedlug mnie jeśli gra pokazala ci baze a masz tylko horizons to piwinines moc w danej bazie wyladowac i zalatwic wszystko z poziomu menu w statku.. jedyną różnicą powinno być to że nie wejdziesz do bazy na piechote...
Szukanie towaru porzez commodity market to jak granie w rosyjska ruletke lepiej zainteresuj sie strona eddb.io
Odpowiedz
Taka ciekawostka o szukajce towarów w grze, z poziomu lokalnego marketu- wydaje mi się, że ta szukajka nie uwzględnia prawa w danym systemie, czyli ignoruje to, co jest zabronione i pokazuje towar na zasadzie "ta stacja może to produkować, pod warunkiem, że jest to legalne". Jak do tego doszedłem? Dostałem swego czasu misję na imperialnych "niewolników". Market twierdził, że można ich kupić na stacji X, jednak po poleceniu tam okazało się, że stacją rządzi niezależna frakcja demokratyczna, która zbanowała niewolników. Co zrobiłem? Podrążyłem trochę w systemie, aby stacja została zajęta przez frakcję imperialną. Kilka dni później system przechodzi pod panowanie imperium a na stacji pojawia się opcja kupna niewolników Smile
Tak po prawdzie to jedyne przypadki, kiedy wyszukiwarka na rynku twierdziła, że mogę kupić jakiś towar, kiedy go w rzeczywistości nie było to były właśnie takie przypadki- szukany towar był nielegalny. Może coś w tym jest, a może to moje szczęście, kwestia do weryfikacji.
Odpowiedz
Miałem coś podobnego, Jeżeli nie masz dodatku Odyssey, to odpowiedź jest w wątku "Kto pyta nie błądzi" strona 226:

Dlaczego części baz nie widzę w systemie?
Np w HR 8444, na mapie galaktyki jest Namgung Prospecting Complex.
Gdy jestem na mapie systemu, to nie mogę tego znaleźć. Nie mogę też znaleźć w lewym panelu w na liście w zakładce navigation.
Zaznaczę, że mam dodatek Horizons i mogę lądować w bazach na planetach.

Na mapie galaktyki pokazuje, że ta baza jest około 2700 ls od gwiazdy. Zeskanowałem DSSem wszystkie planety w tej okolicy i nic nie ma. A może ta baza jest gdzieś w przestrzeni? Tylko dlaczego jej nie widzę?

W Horizons tego nie znajdziesz. Ta baza istnieje tylko w Odyssey, na księżycu 6 E

To teraz pytanie:
Wchodzę sobie w commodities market, najeżdżam na produkt i po prawej stronie wyświetlają mi się ceny na różnych stacjach. Gdzie jest informacja, że dana stacja jest tylko w dodatku Odyssey i do niej nie mogę polecieć?

No niestety jest to upierdliwe, ale taka juz logika frontiera... Polecam http://www.eddb.io jako zrodlo informacji potrzebnych do handlu. Mozesz tam wyfiltrowac stacje/osady/FC a takze nowe osady z BugDyssey
Odpowiedz