Smart TV - razem czy osobno (w sensie że urządzenia)
To i ja się dorzucę jeszcze od strony technicznej. Znakomita większość smart tv korzysta z pamięci eMMC jak z twardego dysku. Jest to nic innego jak coś w rodzaju karty mickoSD tyle,że wlutowanej na stałe w płytę T. Istnieje problem znany jako ograniczona liczba zapisów w komórce Nand flash. Nie chce tu wchodzić w szczegóły, ale w zależności od technologi oscyluje to między dziesiątkami a setkami tysięcy takich zapisów. Generalnie nie słyszałem o tym by jakikolwiek producent telewizorów zadawał sobie trud opracowywania własnych algorytmów umiejętnie zarządzających takim zapisem w sposób w jaki odbywa się to w dyskach SSD, gdzie do tego celu używany jest zaawansowany kontroler zapisu. Przy intensywnym użytkowaniu takiego tv jak przeglądarki internetowej należy liczyć się ze zużyciem takiej kości i koniecznością wymiany płyty głównej w TV. Wymiana samej kości eMMC choć możliwa zazwyczaj przekracza możliwości typowego serwisu RTV z uwagi na konieczność dostępu do certyfikatów (CI, HDCP, WIDEVINE etc..) to których dostęp ma tylko producent Smile .Oczywiście nie chce tu siać czarnych scenariuszy. Sprawę znam w sumie tylko od strony jednego z producentów, choć i tu większość TV wytrzyma okres gwarancyjny lub nawet dłużej. Chcę tylko zwrócić uwagę na problem o którym nikt głośno nie mówi. Smile
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
No tak, to samo eMMC, jakie się widuje w komórkach i tanich laptopach (mówię o tobie Kiano).

A co do monitora - wbudowane głośniki są obowiązkowe oczywiście, ale czy takie urządzenia smart tv są w stanie wyciągnąć rozdzielczości właściwe dla 21:9?

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
Ja mam taki zestawik od wiosny tego roku, może nie najtańszy na rynku, ale za to konkretny.
Jedyny minus jaki stwierdziłem, to że nie chce współpracować z apką NC+GO, ale to polityka NC+ jest taka że "jedyny prawilny" jest NC BOX (straszny złom swoją drogą).
Natomiast wszystkie inne Iple, PilotWP, etc. działają bez problemu. Kodi full wypas, Netflix, HBO GO też. 

AIR Mouse super wygodny i poręczny (pełne QWERTY z drugiej strony)

https://tiny.pl/g3wbn
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
Dobra, dopytam się jeszcze o coś.

A warto brać zwykłe TV LED za ok 300-550 PLN z drugiej ręki?

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
jak działa to tak, czasem można jakie cudo wyhaczyć.
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz