HOTAS Saitek X-56 Rhino
Dzisiaj przyszło maleństwo...
No w sumie to jednak daleko mu do maleństwa Wink

45 minut konfiguracji własnej w ED no i jakos to zaczyna wyglądać Smile

Natomiast mam z nim jeden problem.
Cały czas rudder jest skręcony w prawo na 20%
Nie muszę mówić jak się dokuje lub robi precyzyjne manewry :/

Nie da się - lub nie umiem :Smile - wycentrowac ruddera.

Ktoś coś? Czy tez to ta słynna awaryjność Saiteków?

[img][Obrazek: af0a64c35772.jpg][/img]
Odpowiedz
Tak na szybko
https://forums.frontier.co.uk/showthread...Throttle-)
http://support.logitech.com/en_us/produc...s-Firmware
http://support.logitech.com/en_us/articl...es-RegEdit
ps
Nie posiadam ale tak pisze producent Logitech
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
(22.12.2017, 19:14 UTC)Spili napisał(a): Dzisiaj przyszło maleństwo...

awaryjność saiteków  - to raczej przed Toba mniej wiecej tak  od 6 do 12 miesięcy intensywnego latania zaczyna się sypać.. bardzo często kabelki wewnątrz sie przecierają na przepustnicy !

w kwestii ruddera dzieje mi sie tak czasem na x52 pro (  os Z) , pomaga odłączenie kabla i ponowne podpięcie... centruje i jest cacy
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
@Spili osie centrowania najlepiej ustawić sobie w grze. Ja mam na każdej osi ok. 5% luzu i jest gitara, a na rudderze nawet 10-15%, tylko w oprogramowaniu Logitecha zauważyłem że nie dobija do skrajnych krawędzi i mam 'Atrybut Value // X-sat. ustawiony na 950'

=========
A się podczepię bo mi jedna rzecz nie daje spokoju.

Do czego służy ten przesuwany SLD ??

Nie mogę go przypisać do żadnego działania, kiedy nim przesunę tylko w prawo to widzę w oprogramowaniu Logitecha (tam gdzie się programuje klawisze) że przycisk działa ale nic z nim nie mogę zrobić :/
O co kaman?
Odpowiedz
Co do SLD to jeszcze nie odkryłem jego zastosowania Sad

Podobnie jak nie bardzo wiem do czego mogę użyć tych 3 rollerów na przepustnicy...
Odpowiedz
Z cyklu "nie znam się ale się wypowiem" Wink
Nie znam się bo akurat nigdy Rhino nie posiadałem (X45 i kilka X52 tak a aktualnie mam Warthoga i T16000M)
Ale wracając do tematu moim skromnym zdaniem SLD można wykorzystać jako przełącznik zmiany kierunku ciągu silników przód-tył (jeśli chciałbyś mieć dostępny cały zakres przepustnicy do jednego kierunku lotu)
Ustawienie tak jak w tym linku https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=42301
Co do samych pokręteł na przepustnicy to w symulatorach samolotów śmigłowych idealnie nadają się do sterowania skokiem śmigła, składem mieszanki ewentualnie płynnym wychyleniem klap. W ED można użyć np. do:
  • płynnej zmiany zasięgu sensora
  • zmiany grupy uzbrojenia
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
W War Thunder wszystkie pokrętła się bindują ładnie. Działaja analogowo.

W ED niestety zmiana np zasięgu sensora nie jest analogowa tylko cyfrowa.
Podpinam pokrętło -/+ na zasięg sensora i niestety muszę przekręcić w prawo na maksa - sensor przeskakuje o 1 pozycję.
Cofnąć i znowu przekręcić - sensor przeskakuje o 2 pozycję :/
Działa cyfrowo a nie analogowo Sad

A działanie SLD z poziomu ustawień Rhino niestety nie jest widoczne u mnie w grze :/
A tego klawisza z poziomu ustawień w grze nie da się zbindować.

Tak że nie mam pomysłu na to już... Sad
Odpowiedz
Cytat:wracając do tematu moim skromnym zdaniem SLD można wykorzystać jako przełącznik zmiany kierunku ciągu silników przód-tył (jeśli chciałbyś mieć dostępny cały zakres przepustnicy do jednego kierunku lotu) 

Ustawienie tak jak w tym linku https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=42301

@Dako
Trzeba pamiętać żeby stworzyć nowy profil pod komendy bo na Defaultowym nie zadziała.
O dziwo SLD ożył, niestety tylko połowicznie. Suwak działa cyfrowo i jest do niego przypisana tylko funkcja 'do przodu' żeby powtórzyć trzeba cofnąć i znowu przesunąć do przodu (to już lepiej działa zwykły klawisz bo sam powraca do punktu).

Za to znalazłem dla niego inne zastosowanie, włączenie/wyłączenie mikro w Discordzie lub TSie, tutaj działa idealnie.

@Spili
Co do pokręteł te dwa duże pod kciukiem są do zoomowania/obrotu mapy galaktyki, a RTY 3 i 4 można użyć do zoomowania/obrotu kamery zewnętrznej.
Natomiast scroll pod małym palcem po lewej stronie przepustnicy używam do namierzania podsystemów zaznaczonego celu.
Odpowiedz
(22.12.2017, 19:14 UTC)Spili napisał(a): Dzisiaj przyszło maleństwo...

Czesc. Czy udało się wycentrować joya ? Chcę kupić maleństwo , daj znać czy jesteś zadowolony. Pzdr
Odpowiedz
Ja mam slider podpięty pod zmianę zoomu na skanerze.

Jedno z pokręteł mam pod otwieranie mapy galaktyki/systemowej. Drugie... nie pamiętam Biggrin

Pokrętła mam też podpięte pod przesuwanie podziałki w FSS, a slider pod zoom w DSS i na mapie galaktyki.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz