Router do mieszkania
Czy byłby ktoś chętny doradzić jaki routerek mam kupić do mieszkania i dopyta jakie mam potrzeby o których nie wiem?  Huh

Dlaczego mi potrzebny nowy, przykłady o których wiem:
- obecny mam 10/100 Mb, a przydał by się 1 Gb (co prawda mam dostawę 100/20 Mb ale może za chwilkę będzie 150?)

Edit:

Potrzebuję czegoś, co by mi Wi-Fi rozgłaszało i po kablu. Wiadomo, fajnie by było 5GHz ale to pewnie winduje cenę zbytnio ale o tym później.
ISP raczej lokalny Enformatic.pl daje mi światło FTTH + jakiś "ich modem GPON" z którego wychodzę ethernetem.
Kawalerka 40m^2, jedno piętro.
Blok PRL, wielka płyta, żelazobeton, ze dwie ściany działowe bym chciał przebić, jedna zapewne nośna (ŻB) a druga pewnie "cegła". Metrów więc niewiele w takim mieszkaniu.
Myślę (zapewnie błędnie) iż 500 PLN to przesada a i nawet 300 PLN to wg mnie za dużo na coś takiego, no ale zobaczę co poradzicie.
Grzebać nie lubię, skonfiguruję sobie ale wgrywanie "ichnego" firmware czy softu to dla mnie przesada.
Odpowiedz
Podaj metraż i piętra (o ile takowe masz).
Ma to dość spore znaczenie.

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
I budżet jaki jesteś w stanie przeznaczyć
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
No i to, czy lubisz gberać w ustawieniach routera

Odpowiedz
I czy masz ściany z wielkiej płyty i zbrojenia w ścianach. Jaka jest odległość od planowanego miejsca na router do najdalszego sensownego miejsca do którego ma dotrzeć sygnał.
Odpowiedz
Zadam inne pytania, bo nie wspominałeś.
Nikt też nie zapytał o najważniejsze.

Potrzebujesz zwykły router, czy router wi-fi?
Drugie najważniejsze pytanie.
Jakiego masz ISP i jakie łączę masz do mieszkania? DSL czy kablowe (skrętka sieciowa, antenówka)?

Jak odpiszesz na moje, to później po kolei na pytania kolegów Smile
Odpowiedz
Potrzebuję czegoś, co by mi Wi-Fi rozgłaszało i po kablu. Wiadomo, fajnie by było 5GHz ale to pewnie winduje cenę zbytnio ale o tym później.
ISP raczej lokalny Enformatic.pl daje mi światło FTTH + jakiś "ich modem GPON" z którego wychodzę ethernetem.
Kawalerka 40m^2, jedno piętro.
Blok PRL, wielka płyta, żelazobeton, ze dwie ściany działowe bym chciał przebić, jedna zapewne nośna (ŻB) a druga pewnie "cegła". Metrów więc niewiele w takim mieszkaniu.
Myślę (zapewnie błędnie) iż 500 PLN to przesada a i nawet 300 PLN to wg mnie za dużo na coś takiego, no ale zobaczę co poradzicie.
Grzebać nie lubię, skonfiguruję sobie ale wgrywanie "ichnego" firmware czy softu to dla mnie przesada.
Odpowiedz
Czyli tak FTTH - Terminal FTTH (GPON) - Ethernet.
Przy 40m2 to podejrzewam że w najdalszym punkcie miałbyś dość dobry sygnał pomimo tłumienia (wiem o czym mówię, mieszkałem w większym mieszkaniu o dość cienkich ścianach co prawda, ale jest OK. Najlepiej - używając obecnego routerka i telefonu z apką (np tą: https://play.google.com/store/apps/detai...fianalyzer) sprawdź jakość sieci we wszystkich pomieszczeniach wokół domu. Ja sam tak zrobiłem w dwupiętrowym mieszkaniu moich rodziców, gdzie sygnał WiFi nie docierał na piętro właściwie (sygnał ogólnie -93 dBm, w paru punktach w pokoju mojego brata było -81 dBm, więc mu tam podłączyłem repeatera XiaoMi (https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzen...repeater-2). I można było korzystać z Internetów na piętrze Biggrin

Kolejny problem - zagęszczenie sieci. Apka także by wskazała ile masz sieci w domu, i jakie kanały są najbardziej "okupowane".

No i teraz router...

Ile generalnie potrzebujesz złącz Ethernet?

Z reguły routery w tej cenie oferują 4 złącza "na kabel". No i w tej cenie w głównej mierze masz routery z wbudowanym (lub obsługiwanym z USB, częściej) modemem HS*/LTE.

Na wstępie proponowałbym:
Ze względu na obsługę standardu "AC" w WiFi, oraz interfejsów WAN i LAN obsługujących standard 1000BASE-T (czyli na przyszłość będziesz przygotowany).

Oczywiście, zakres cenowy przyjąłem od 300 do 500 PLN, aby ci uzmysłowić ile taki wydajny sprzęt kosztuje, ale jeśli chcesz się pogodzić z niższymi transferami z zachowaniem obsługi standardu AC oraz ewentualnymi brakami złącz... 
Ceny do 200 PLN.

Odpowiedz