Liczba postów: 3,247
Liczba wątków: 50
Czołem Husarii!!!
Tak czytam temat o W10, bo sam też mam różne dylematy... i trochę się dziwie.
Rozumiem, że jak to u Karguli, "by czas przywyknąć", ale....
Mnogość głosów "a co Ty, schowaj się trumnie sześć stóp pod ziemią(Hetman tylko dwie stopy) to nie będziesz inwigilowany" trochę mnie zdziwiła.
Ja tam chce uniknąć jak najwięcej przypadków inwigilacji, z własnej woli nie narażam się na kolejne, gdy nie muszę.
A nie mam nic szczególnego do ukrycia.
Cóż, w szafce gdzie trzymam gatki i skarpetki też nie mam czaszki yeti ani plantacji zielska.
Jakoś nie wyobrażam sobie sytuacji żeby jakiś człowiek wchodził mi do domu, otwierał szafkę i sprawdzał kolor bielizny, żeby mi zaproponować produkty zgodne z moim gustem, prawda?
Moja Pani ma zgrabny tyłeczek, nie ma się czego wstydzić, jednak nie pozwalam hydraulikowi zamontować pod prysznicem kamerki, co?
Zastanówcie się, czy nie działa na Was okno Overtona: https://mardybe.wordpress.com/2014/11/27...pedofilie/
Jakbym mógł prosić o listę, czego mam szukać, żeby jak najbardziej zabezpieczyć się w W10 - to poproszę.
Inne porady dotyczące zabezpieczenia własnej prywatności też mile widziane... z Facebooków i innych nie korzystam.
Główny winowajca zbierający o Tobie dane to Google, jeśli nie korzystasz, to możesz rozważać jak się ukrywać przed innymi. Jeśli korzystasz to w zasadzie nie musisz się przejmować i tak już wszystko zdradziłeś 
Masz telefon i używasz GPS, a jak myślisz skąd mapy googla biorą dane o natężeniu ruchu na drogach? bo wiedzą z Twojego i innych telefonów gdzie jesteś.
Myśle, że ludzie nie mają pojęcia jak to naprawdę działa i wpadają w panikę albo dają się omamiać artykułom z brukowców. Google sobie robi Twój profil na temat rzeczy których szukasz, ale on nigdy nie jest sprzedawany gdziekolwiek, jak ktoś chce Ci wcisnąć reklamę to idzie do Googla i mówi, proszę wyświetlić reklamę pampersów tym osobom które szukały testów ciążowych, w żadnym wypadku nikt im nie sprzedaje informacji "Gutenberg szukał testów ciążowych". To samo z Windowsem.
Ale dużo lepiej brzmi - "Windows Cię szpieguje!" w nagłówkach
Zawsze jak coś instalujesz są Ci przedstawione warunki, po prostu przeczytaj i jak Ci nie odpowiadają to się nie zgadzaj i nie używaj softu, tak jak z Elitą, "nie podoba się to graj w co innego" - brzmi znajomo?
Zgadzam się, że to niemiło, że ktoś zbiera o mnie informacje i buduje profile, ale cóż, nie widzę specjalnie możliwości obejścia tego skoro to są w większości darmowe serwisy jak google czy facebook i sam się zgodziłem używać.
GPSa używam tylko z Janosikiem, w trasie.... albo jak jestem w terenie, ale takim, że raczej mały użytek z mojego namiaru... namierzanie komórki po BTS też zablokowałem, tzn mam taką nadzieje... 
Akurat dane wyszukiwania w google, to nie problem, o tym pamiętam...
A co z ciasteczkami w przeglądarce? Jak daleko można mi zajrzeć pod pierzynę dzięki ich istnieniu?
Mam ustawione ich wywalanie przy zamykaniu przeglądarki, a i czasem wywalam w między czasie....
To W10 nie leci po danych na twardym dysku?
No widzisz, jesteś ofiarą teorii spiskowych, co niby ciasteczka mają robić? Jak sobie wejdziesz na stronę i wybierzesz język polski to ten wybór jest zapisany w ciasteczku, po to one są, jak wejdziesz kiedyś znowu to będziesz miał polski od razu bo ciasteczko Cię wyszpiegowało
Win 10 i sprawdzanie danych na dysku? Zwariowałeś?
No dlatego pytam.... wiesz, FB oficjalnie przyznało że na terenie USA podsłuchuje - dla mnie to wariactwo.
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 2
Platforma:
CMDR: teachmeter
Gutenberg, tak jak napisał Baton inwigilacja to fajny temat który można wrzucać w artykuły. Z tego co czytalem pare wywiadów ze Snowdenem to praktycznie każdy pakiet lub dana(moj polski ssie) jezeli przechodzi przez granice usa nawet na kilka ms to jest gdzies notowana.
Ja korzystam z win10 i jestem zadowolony i w zasadzie nic nie zmienialem w tym systemie.
Co do komorki to samo wylaczanie gps nie wiele zmienia. Wifi, dane mobilne, polaczenie z antenami to wszystko moze mniej wiecej okreslic co i gdzie.
Jak chcesz być ultra safe to zainstaluj sobie lepiej jakis system np. Tails albo cos tego pokroju gdzie jest wbudowana bramka Tora i wszystko przez nia leci i ciesz sie wzgledna anonimowoscia iiii ultra szybkim laczem(.....not).
Prawda jest taka że naukowcy nie takie rzeczy robia żeby znaleźć nowe sposoby na tzw. inwigilacje. Slyszales o akcji ktora byla gdzies w mediach chyba niebezpiecznik.pl ze goscie kamerowali dzwiekoszczelne pomieszczenie i na podstawie dragn paczki chipsow ktora byla w pomieszczeniu odtworzyli kazde wypowiadane slowo?
Imho walka z anonimowoscia w win10 to taka troche walka z wiatrakami. Bo jak Baton wspominal uzywasz googla twoj profil juz jest. Masz konto na fb? Twoj profil juz gdzies jest.
Szpiegujacy wykorzystuja do okreslenia z pewnym prawdopodobienstwem nawet to jakis emotek/znakow uzywasz zeby okreslic z pewnym prawdopodobienstwem twoj profil(troche jak grafologia).
Wiec albo kupisz sobie kompa na przysłowiowego słupa i przekaze ci go gdzies gdzie nie ma cywilizacji i potem zainstalujesz na nim tora i nigdy nie bedziesz sie logowal 2x z tego samego miejsca i bedziesz chodzil w prochowcu i za kazdym razem wyjezdzal gdzies gdzie nie ma kamer i zmienial samochod i zarost to nie masz sie co martwic o inwigilacje :p
Teach, nie chodzi mi paranoidalne zachowanie - bo wiem że wszystkiego i tak nie powstrzymam.
Jednak, zamiast pokazywać całą gołą d.... mogę pokazać tylko pół pośladka...
Przed NSA też nie uciekam raczej.
Dane komórkowe, jasne, operator może mnie namierzyć przez BTS... ale już dostawca nawigacji - nie. Wystarczy że wyłączę GPS lub go nie włączę i mam zblokowane(programowo) namierzanie po BTS.
Konta na "fejsiku" itp nie mam, nie kręcą mnie takie rzeczy.
Nie klikam w każde g.... na horyzoncie, co jest teraz bardzo popularne.
Raz jeszcze, po polsku: proszę mi nie pisać że "ukryj się pod ziemią jak chcesz itd" - bo to naprawdę mnie nie przekonuje.
Więcej, dla mnie takie podejście jest dla mnie co najmniej nierozsądne.... łagodnie mówiąc. 
Każdy ma własną filozofię, cenie swoją prywatność i zamierzam jej bronić - oczywiście, flaków sobie z tego powodu nie wypruje...
Podsłuchujące telefony to następny temat ciekawy, ludzie się cieszą, że mają na przykład komendy głosowe w telefonie, ale się nie zastanowią, skąd ten telefon może wiedzieć, że wydałeś polecenie skoro nie słucha cały czas co mówisz
Gutek, reasumując co do Windowsa 10, są w ustawieniach prywatności dwie opcje, które ustawiasz na off i tyle, Windows przestaje Cię notować. Jak ktoś ma jakiś zdrowy rozsądek to nie wybiera na początku ekspresowej instalacji i te opcje są tam jasno opisane i można je zgasić.
Ale ludzie wolą nacisnąć ekspresowa, bo czytanie ze zrozumieniem ich boli, a potem użalać się na forach i wysnuwać teorie spiskowe
Dzięki Baton - ja nie klikam z automatu i czytam, choćby szczątkowe warunki korzystania z usługi...
Liczba postów: 548
Liczba wątków: 7
22.06.2016, 07:44 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.06.2016, 07:49 UTC przez Vermill.)
Ja mam sąsiadkę, która siedzi cały czas w oknie i to mi wystarczy...
Ostatnio wszedłem do mieszkania i za jakąś godzinę pukali do mnie Jehowi. Nigdy im nie otwieram, bo nie należę do żadnej organizacji religijnej i nie chcę należeć (po co mi to). I tak pukają a za chwilę sąsiadka wychodzi (wredny, stary babol) i mówi, że przed godziną wchodziłem do mieszkania i już nie wychodziłem... nie da się uniknąć inwigilacji
|