Wieści Astronomiczne
(07.02.2018, 13:29 UTC)Mihoo napisał(a): Będzie niezły ubaw jak po minięciu Marsa i ustabilizowaniu orbity obliczą, że jednak Starman i Tesla za kilka lat wrócą na Ziemię Smile

"Don`t panic"
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
Jeśli grafika z orbitą Tesli którą umieścił P4wel jest aktualna , to jak na mój gust mamy tu całkowite fiasko tego projektu. W mediach udzielają wywiadu że wszystko ok że samochód ma orbitować wokół Marsa itd. tak. ? A on nawet marsa nie osiągnie. Nie chciałbym być w statku pasażerskim z taką trajektorią lotu Smile
Chyba że coś przegapiłem ale z tego co mówili w tv to samochód miał wejść na orbitę Marsa tak?
Odpowiedz
(07.02.2018, 19:54 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Jeśli grafika z orbitą Tesli którą umieścił P4wel jest aktualna , to jak na mój gust mamy tu całkowite fiasko tego projektu. 
Chyba że coś przegapiłem ale z tego co mówili w tv to samochód miał wejść na orbitę Marsa tak?

Yyy.... Jak oglądałeś jakiś program gdzie mówili, że celem tego wszystkiego było wstawienie samochodu z manekinem na orbitę Marsa i sądzisz, że wobec tego zakończył się fiaskiem, to nie oglądaj więcej tego programu Wink
Odpowiedz
Z tego co słyszałem ma orbitować z dala od Marsa, na jakiejś tam około-słonecznej,
i takie było od początku założenie.

Chyba że wpadnie w poślizg jadąc , bo nie wiem jak z przyczepnością tam w kosmosie.
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
Nie było mowy o wejściu na orbitę Marsa. Przede wszystkim potrzebne było by paliwo do manewrów korekcyjnych, a później na wyhamowanie na orbicie Marsa. Nie było to celem misji.
Drugi stopień z przymocowaną Teslą miał po prostu latać na orbicie heliocentrycznej z najdalszym punktem przechodzącym w okolicy Marsa. To, że orbita wykracza tak daleko jest efektem odpalenia silnika drugiego stopnia 3 razy w celach testowych, a nie 2 razy jak planowali. Tesla to był tylko taki dodatek, głównym założenie było przetestowanie rakiety i próba odzyskania pierwszych stopni. Więc nie ma tu mowy o fiasku.
[Obrazek: txNhNUK.png]
Odpowiedz
Musk w wywiadzie opowiadał, że zwykle do rakiety ładuje się 1-1,5T betonu jako obciążenie rakiety do testów i stwierdził, że po co marnować miejsce na tonę betonu, więc wstawił Teslę Smile
Odpowiedz
ok wszystko jasne. no i miał racje szkoda betonu Smile
Odpowiedz
W tym tygodniu dwie niewielkie asteroidy mijają naszą planetę. Jedna z nich znalazła się najbliżej Ziemi w miniony wtorek, a druga przeleci w bardzo bliskiej odległości już w piątek.

PL: https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog...9,1,0.html
ENG: https://www.nasa.gov/feature/jpl/two-sma...-this-week
[Obrazek: p0nJHNW.png] 
Odpowiedz
Wybiera się ktoś na Słońce? Spokojnie, lądowanie będzie w nocy Biggrin
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/News-...ticleID=70
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
S.Hawking dzis zmarl, kapa na całego...
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz