Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Łap krótkiego guide'a co i jak
https://forums.frontier.co.uk/showthread...an-Orbital
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
Dzięki Scarlet - widzę, że to nie będzie takie proste i szybkie do zrobienia,  będę musiał się zastanowić czy mi się chce  Biggrin
Odpowiedz
Czy da się jakoś uniknąć skanowania statku podczas wlatywania do stacji? Albo czy da się przynajmniej zmniejszyć prawdopodobieństwo takiego skanu? Zauważyłem, że dość często pojawia mi się komunikat o skanowaniu mojego statku podczas dokowania. Niektórzy pasażerowie mają zapisane, że skanowanie statku jest niepożądane i zastanawiam się czy da się coś zrobić aby na pewno spełnić to żądanie.
[Obrazek: 93322.png]
Odpowiedz
Nie jestem pewien, czy teraz tak jest i czy to jedyny sposób, ale jak wlecisz szybcitko i wylądujesz zanim cię zeskanują to nie jesteś zeskanowany.
Odpowiedz
Twój statek jest widziany na radarach policji, między innymi dzięki ciepłu które wytwarza

więc uruchamiasz tzw Silent Running.... zamykają się te "chłodnice".. i nie emitujesz ciepła

jednakże wtedy szybko zaczyna się nagrzewać/przegrzewać temperatura Twojego Power Planta
wyłączają się również tarcze...  więc musisz w miarę szybko zadokować do stacji bądź ją opuścić...

aby wydłużyć działanie Silent Runingu, czy też raczej ..  aby Power Plant wolniej się nagrzewał
można niektóre moduły przed dolotem do stacji wyłączyć ...

jeżeli wylatujesz ze stacji z wrażliwym pasażerem...  ,
to tuż po wylocie uruchamiasz Silent i dodatkowo dopalacz (boost) aby uciec daleko od patroli... 

jeżeli dolatujesz do stacji... to jeszcze w nadświetlnej ustaw się frontem do wlotu stacji ...
wychodząc z nadświetlnej jesteś wtedy na wprost wlotu... nie musisz okrążać stacji narażając się na skan policji
tu liczy się Twój czas lotu wokół stacji... im dłużej... tym większe zagrożenie skanem

jeżeli lądujesz na planecie... to mogą Cię zeskanować na płycie... więc "nurkuj" do hangaru...

to tak w skrócie...

edit:

ps... jeśli zrobisz to sprawnie... szanse na skan są naprawdę niewielkie...

ja miewałem często wpadki, bo jakoś zapominałem , że pasażerowie mają takie wymagania Biggrin
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
Ważne jest miejsce low wake - czyli wypadania z supercruise - jeżeli wlatujemy do dużej stacji, to najlepszym sposobem jest lot do planety lub księżyca, wokół którego stacja orbituje (z zaznaczoną stacją) i nawrót do stacji od strony planety - wtedy z największym prawdopodobieństwem wyskoczymy przed mailboxem, a nie gdzie za stacją. Prośbę o pozwolenie na dokowanie zgłaszamy jak najpóźniej - to też zapobiega przed skanowaniem - jak już jesteśmy na wprost od wlotu. Wystarczy, że przelecimy przez śluzę - to kasuje skan.
Odpowiedz
aaa..  Silent Running dobrze jest sobie przypisać pod jakiś klawisz na joy'u lub na klawiaturze

Odpowiedz
Ok, dzięki za odpowiedzi. Dodatkowo przeczytałem teraz jeszcze poradnik przemytnika http://forum.thewingedhussars.com/showth...hp?tid=354 i już rozumiem jak to działa. Istotne jest to, że skanują mnie statki policyjne, a nie sama stacja jak mi się wcześniej wydawało. Więc kluczem jest unikanie policji.
W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o powerplay – czy dopiero zaczynając przygodę z elite warto się za to brać? Trochę o tym aspekcie gry poczytałem ale nie jestem pewien czy na tym etapie będę w stanie cokolwiek tam zrobić?
[Obrazek: 93322.png]
Odpowiedz
Na początku poszedłbym raczej w kierunku inzynierów...

szczególnie Babcia Farserowa

Odpowiedz
Ja robię tak, że gdy jestem w supercruise to na tym małym radarze po lewej, gdzie wyświetla się namierzona stacja, znajduję wlot do stacji w supercruise i wtedy za każdym razem wyskakuję na przeciwko wlotu do stacji. Następnie od razu 2 razy boost i na 4 km prośba o dokowanie.

Pozdrawiam
[Obrazek: txNhNUK.png]
Odpowiedz