Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Auro - na brak gotówki jest jeden idealny sposób ( i nie mówię tu o lataniu do dziwnych systemów i oszukiwaniu systemu gry ) o którym już chyba wszyscy zapomnieli:

Jak będziesz na stacji - dowolnej - wejdz w zakładkę z misjami; tymi zwykłymi nie pasażerskimi.. a tam na samej górze jeszcze nad poszczególnymi frakcjami zawsze znajdzie się jakieś zadanie typu Community Goals. Zapisz się do takiego które polega na wożeniu towarów tych bojowych narazie bym odradzał Smile - przeczytaj uważnie jakie towary są potrzebne i dostarcz je kilka razy na stację docelową tak abyś zoztał 'zaliczony' do tych 99% dostawców i załapał sie w ten sposób na minimalną kwotę wynagrodzenia.
I tu jest cały myk. w miarę postępów danego CG gracze osiągają coraz wyższe tiery / stopnie ? postępu a w raz z nimi minimalna kwota gwarantowana idzie także w górę. Zwykle kończy się to na 800 000 kredytów Smile a ty w tym czasie nie musisz nic więcej robić tylko latac i się zajmowac swoimi sprawami Smile
Oczywiście możesz też nadal dowozić towar i wskoćzyć np, na top 50 % i na koniec CG zainkasować jakieś 6 milionów ale w Sidewinderze to koszmar Smilelepiej spokojnie poczekać i po tygodniu masz ta powiedzmy Cobrę albo Delphina za 1 500 000 i możesz wozić pasażerów Smile
Odpowiedz
cobra kupiona wczoraj Smile tylko średnio wiem jak moduły ustawić Tongue póki co automatyczne dokowanie wpadło za małe cargo, drugie cargo poszło pod młotek i jest biznesowa kabina dla 6 typa a ostatnie cargo wymieniłem na 16stkę, póki co powinno starczyć Smile muszę jeszcze poszukać jakichś aktualnych uniwersalnych buildów do nauki gry Smile ewentualnie doradźcie jakie bronie ładować do hardpointów bo z tym to jakaś masakra najlepiej gimbladed bo wątpię abym póki co coś manualnie ustrzelił ;D
"wyobraźnia to jedyne ograniczenie..."
Odpowiedz
wyrzuć bronie będziesz szybszy. zamiast tego leć do DECIAT i tuninguj FSD . Oczywiście najpierw kup ten moduł klasy A - upgrade rób oczywiście z opcją zwiększenia zasiegu skoku.
Odpowiedz
Auro....  

jeśli Cobrą chcesz na razie zarabiać na misjach pasażerskich... to przede wszystkim FSD i thrustery min 4C (potem w górę do A)
sensory, life suport w klasie D (niska waga poprawiająca skok)
power distrybutor klasa A (do ucieczek przed piratami)

a broń...  a po co Ci broń... Wink

z pewnością inni podadzą inne rozwiązania...  ale ja akurat Cobrę uwielbiam i innym "czymś tam" nie latam

mój tymczasowy build Cobry ...  :
https://coriolis.edcd.io/outfit/cobra_mk...LUE%20CROW
z tym że pozostań przy Kabinie w klasie tej 6-osobowej... ja mam 3-osobową bo nie lubie tłumów na pokładzie...
poza tym moje koty się denerwuja hałasem

i naucz się jak najszybciej dokować... to łatwe, a docking comp zabiera slot...

a wracając do broni jeszcze...  gram dwa lata...  na Cobrze nigdy nie miałem założonej żadnej broni...
i nikt mnie nigdy nie ustrzelił ( co nie znaczy że się nie da - bo się da) ale...
komu tam się chce Cobrę III  gonić...

edit...

no i oczywiście jak pisze Kolega MAGNUM354 powyżej...

po kupieniu FSD i silników klasy "A" ...  inżyniery...  zwiększenie skoku i dirty drive

i jesteś jak Han Solo  Smile
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
dzięki za rady Smile bronie wrzuciłem bo planowałem zacząć chociaż trochę misji militarnych robić ale chyba z przewozem pasażerów pokombinuję bardziej Smile zrobiłem dziś pierwszą większą wycieczkę i 1kk wpadło Wink
u mnie cobra wygląda aktualnie tak:
https://eddp.co/u/AatTQpfs

2.4kk w portfelu się ostało więc pora zabrać się za powolną wymianę sprzętu, co do dokowania to moduł jest zwyczajnie bardzo wygodny i oszczędzał mi czas podczas transportowania danych przy dłuższych wycieczkach faktycznie będzie zbędny
jeszcze tylko muszę znaleźć jakiś fajny system gdzie będę mógł siedzieć i pasażerów zabierać Smile ale to chyba skoczę do Was na stacje Smile
"wyobraźnia to jedyne ograniczenie..."
Odpowiedz
Trochę wstyd pytać po takim czasie z ED, ale kto pyta... po wskoczeniu do danego systemu i wejścia w prawe menu -> system status widzimy frakcje z procentami (uproszczona wersja z galaxy map). Moje pytanie tyczy się znaczników przy frakcjach - tych, trójkącików w górę lub dół. Co one reprezentują? Wzrost/spadek od czasu ostatniego piku? To czy od ostatniego piku wspieraliśmy lub nie daną frakcje (choć to chyba nie ma sensu), a może wyniki „live” od piku? Chyba, że jest jakiś inny powód którego nie wypisałem.
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
(07.11.2017, 00:03 UTC)szkodi napisał(a): Trochę wstyd pytać po takim czasie z ED, ale kto pyta... po wskoczeniu do danego systemu i wejścia w prawe menu -> system status widzimy frakcje z procentami (uproszczona wersja z galaxy map). Moje pytanie tyczy się znaczników przy frakcjach - tych, trójkącików w górę lub dół. Co one reprezentują? Wzrost/spadek od czasu ostatniego piku? To czy od ostatniego piku  wspieraliśmy lub nie daną frakcje (choć to chyba nie ma sensu), a może wyniki „live” od piku? Chyba, że jest jakiś inny powód którego nie wypisałem.

Dobre pytanie, sam się zastanawiałem nad tym ale nie wywnioskowałem nic konkretnego :/
Odpowiedz
(07.11.2017, 11:36 UTC)Nizm0 napisał(a):
(07.11.2017, 00:03 UTC)szkodi napisał(a): Trochę wstyd pytać po takim czasie z ED, ale kto pyta... po wskoczeniu do danego systemu i wejścia w prawe menu -> system status widzimy frakcje z procentami (uproszczona wersja z galaxy map). Moje pytanie tyczy się znaczników przy frakcjach - tych, trójkącików w górę lub dół. Co one reprezentują? Wzrost/spadek od czasu ostatniego piku? To czy od ostatniego piku  wspieraliśmy lub nie daną frakcje (choć to chyba nie ma sensu), a może wyniki „live” od piku? Chyba, że jest jakiś inny powód którego nie wypisałem.

Dobre pytanie, sam się zastanawiałem nad tym ale nie wywnioskowałem nic konkretnego :/

Tak, to są wpływy w systemie, rosnące/malejące.
Odpowiedz
Jaki statek polecacie dla początkującego odkrywcy? Zadaję takie pytania bo narazie nie mam ED ale przy najbliższej promocji kupię grę. Napewno zrobię to po premierze Star Wars Battlefront II. Kolejne pytanie. Czy da się wchodzić w atmosferę planet bez dodatku? Czy ktoś od TWD natknął się na thargoidów, jaką profesję polecacie i co uepszać podstawowemu statkowi?
"Wszechświat nie ma obowiązku być dla Ciebie zrozumiałym" - Neil deGrasse Tyson, mój ulubiony autor
Odpowiedz
Eksplorować można w absolutnie wszystkim, najistotniejsza jest kwestia długości skoku statku. Są dwie szkoły eksplorowania: skakanie jak najdalej, wtedy im dłuższy skok tym lepiej i skakanie ekonomiczne, krótkimi skokami zużywającymi małe ilości paliwa.
Na sam początek polecam Haulera, gdzie można wyciągnąć około 30ly skoku. Poźniej eksploracyjna meta to Diamonback Explorer -> Asp Explorer -> Anakonda. Zasada budowania takich statków jest dosyć prosta: FSD klasy A, cała reszta klasy D, bo najlżejsza i Power Plant taki, żeby było na styk energi. Do tego koniecznie Advanced Discovery Scanner i Detailed Surface Scanner.

Nie ma planet z atmosferą. W dodatku są dostępne planety bez atmosfery i bez niego na nich nie wylądujesz.
Thargoidów napotkaliśmy, zbadaliśmy, zamordowaliśmy, przeprowadziliśmy sekcję i zjedliśmy. Poźniej wysmarowaliśmy statki ich juchą, co robimy zawsze z krwią naszych wrogów.

Na sam początek najlepiej robić misje, co wiąże się z wykonywaniem różnych profesji.
Skupiłbym się na ulepszeniu FSD żeby wydłużyć skok, poźniej thrustery, power plant i power distrubutor, tarcze i bronie.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz