Polska, Polacy, nasz duch... i nie tylko.
Gutenberg - zbyt mocno nadintepretujesz i niepotrzebnie bierzesz do siebie niektóre rzeczy, plakat to pokazania obłudy i żenady obecnie pojmowanego patriotyzmu. Wydaje mi się jakbyś szukał pretekstu do tego, żeby poczuć się sprowokowany. Wyjaśniam - nie o to chodzi. Po co te zarzuty o nazywaniu faszystą? Nie zachowuj się jak małe dziecko...

Jeszcze odnośnie istnienia państw narodowych. Teza że ich dobrobyt i rozwój wziął się tylko z ustroju politycznego, jest mocno pomylona. W tamtych czas wpływ miała jeszcze masa innych czynników, z czerpaniem zysków z kolonializmu na czele, ale także innego prawa, poszanowania godności pracownika itp. Samo skopiowanie ustroju w obecnych czasach nic by nie dało. Mogło by tylko doprowadzić do izolacji (np. taka Korea Północna jest chyba państwem narodowym, co nie?). A powtórzenie reszty czynników jest niemożliwe w społeczeństwach przyzwyczajonych do życia w demokratycznych państwach.
A dzięki, Ulpianie - jeżeli ten plakat to kamyczek w ośmieszanie idei narodowej - to dzięki.
Zadziałało "prawo Rysia" - nie zrozumiałem. Smile

EDIT:  To zrozumiałem, dzięki napisom:

Internacjonalizm w natarciu, warszawski korespondent państwowej niemieckiej telewizji... i "nie wtrącanie się" w niby suwerenne sprawy Polaki. Smile
Tylko mi nie napiszcie, że to dowód na zło - gdyż to telewizja państwowa - a więc z teorii, być może narodowa. Smile
I od razu chwilę później pojechał "nacjonalizmem" - pewnie ze względu, na ich przeszłość.
O ile mi wiadomo, większość Niemców na słowo nacjonalizm jest wyczulona - ma to zabarwienie bardzo pejoratywne. Tak słyszałem.... bo jakoś nie mam okazji z nimi przebywać.
Kto nie wie, dlaczego - wyjaśnienie: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Z resztą, co tu tłumaczyć lub komentować....

Patriotyzm = nacjonalizm?
Chyba jednak nie.... to po prostu kiepska manipulacja, propaganda o której mówiłem....
A wracając do powstania i tematu polskości , zawsze podobał mi się tekst https://przemeke.wordpress.com/2015/08/0...ja-szajba/ . Ostrzegam zawiera słowa niecenzuralne.
W krótkich słowach, ale też 18+:
https://www.youtube.com/watch?v=Q5I8srlqeAs
Miałem nie wypowiadać się w tym wątku bo pojęcie tego tematu jest bardzo szerokie i jak widać budzi kontrowersje, jednak zostawie tutaj coś co moim zdaniem dobrze nas charakteryzuje.
[Obrazek: depositphotos_7203790-stock-photo-poland...n-wall.jpg]
i niech każdy się zastanowi nad tym obrazkiem.
Brick 
(01.08.2017, 08:12 UTC)GutenbergPL napisał(a): A dzięki, Ulpianie - jeżeli ten plakat to kamyczek w ośmieszanie idei narodowej - to dzięki.
Zadziałało "prawo Rysia" - nie zrozumiałem. Smile

To następnym razem się nie kłuć i uwierz mi na słowo Tongue

Cytat:EDIT:  To zrozumiałem, dzięki napisom:

Internacjonalizm w natarciu, warszawski korespondent państwowej niemieckiej telewizji... i "nie wtrącanie się" w niby suwerenne sprawy Polaki. Smile
Tylko mi nie napiszcie, że to dowód na zło - gdyż to telewizja państwowa - a więc z teorii, być może narodowa. Smile
I od razu chwilę później pojechał "nacjonalizmem" - pewnie ze względu, na ich przeszłość.
O ile mi wiadomo, większość Niemców na słowo nacjonalizm jest wyczulona - ma to zabarwienie bardzo pejoratywne. Tak słyszałem.... bo jakoś nie mam okazji z nimi przebywać.
Kto nie wie, dlaczego - wyjaśnienie: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Z resztą, co tu tłumaczyć lub komentować....

A tutaj żeś pojechał znowu... ja tu nie widzę żadnego wtrącania się w wewnętrzne sprawy Polski, tylko po prostu dyskusję w telewizji... no chyba, że uważasz każdą taką dyskusję, każde poruszenie tematu za "wtrącanie się w wewnętrzne sprawy", co jak pewnie wiesz prowadzi do absurdalnego zakazu dyskusji jakiejkolwiek o kimkolwiek bo to "wtrącanie się"...

Co do Niemców, to o tyle mi się nie podobają, że oni są bardzo dumni ze swoich przodków, Ci którzy jeszcze żyją bardzo często mówią otwarcie że np byli w SS..., chwalą się tatuażami... niektórzy mają w domach kąciki w których pielęgnują pamięć o rodzicach ss-manach... w tym możesz mi wierzyć, wiem to z pierwszej ręki...
Cytat:Patriotyzm = nacjonalizm?
Chyba jednak nie.... to po prostu kiepska manipulacja, propaganda o której mówiłem....

Tutaj ogólnie bym się zgodził, z tym, że z kontekstu wynika, że chodzi o definicje patriotyzmu propagowaną przez obecnie rządzących, a ona jest IMO bardzo blisko nacjonalizmu...
Poza tym ta kategoria bardziej mi się kojarzy z Twoimi "unifikatorami" Tongue
Widzialem zdjecie z jakiejs hamerykanskiej (chyba) demonstacji, na ktorej byl transparent "patriotism = racism". Padlem. I tak, wiem, ze to ni nie wnosi do dyskusji z Gutenbergiem o Polsce, Polakach i naszej krwi Wink
Jestem zbyt głupi i niedouczony na analizy zasadności Powstania Warszawskiego, zatem bez wymądrzania polecam wam twórczość powstańca i zarazem ofiary tego narodowego zrywu.  

Gajcy w świetnej interpretacji Dezartera:

Gloria Victis.
Cytat:A tutaj żeś pojechał znowu... ja tu nie widzę żadnego wtrącania się w wewnętrzne sprawy Polski, tylko po prostu dyskusję w telewizji... no chyba, że uważasz każdą taką dyskusję, każde poruszenie tematu za "wtrącanie się w wewnętrzne sprawy", co jak pewnie wiesz prowadzi do absurdalnego zakazu dyskusji jakiejkolwiek o kimkolwiek bo to "wtrącanie się"...

Po pierwsze - jest to korespondent państwowej telewizji.- a więc teoretycznie dziennikarz.
O jego manipulacji napisałem - u nas, słowo "narodowy" nie oznacza żadnego nacjonalizmu....
Ja wiem, że to praktycznie zapomniana profesja - teraz byle łajza nazywa się "dziennikarzem", a jest najczęściej maksymalnie upolitycznionym publicystą.

Pracuje dla państwowej niemieckiej telewizji - i ma się dobrze, wygłaszając wieeele takich opinii. To nie pierwszy raz.
Taki "mówię jak jest", tylko niemiecki.
Zauważyłeś, że dane medium, upolitycznione(jak wszystkie media teraz), promuje "opinie" tylko takie, jakie są zgodne z ich "jedynie słuszną linią"?
Wnioskuje, że szefom państwowej niemieckiej telewizji nie przeszkadzają te "opinie" - oni je popierają.

A najważniejsze - że takich głosów jest w Niemczech o wiele więcej. Ostatnio jakiś rektor uniwersytetu, a więc osoba publiczna, z żalem stwierdził w wywiadzie, iż "tak po prostu nie możemy wysłać czołgów do Polski". Smile
Sam o takich niemiaszkach wspominasz:

Cytat:Co do Niemców, to o tyle mi się nie podobają, że oni są bardzo dumni ze swoich przodków, Ci którzy jeszcze żyją bardzo często mówią otwarcie że np byli w SS..., chwalą się tatuażami... niektórzy mają w domach kąciki w których pielęgnują pamięć o rodzicach ss-manach... w tym możesz mi wierzyć, wiem to z pierwszej ręki...

Nie na darmo napisałem o "łysych panach na rampach kolejowych".
Maksymalne wciskanie ludziom ciemnoty, jak to przybysze ich "ubogacają kulturowo", powoduje wzrost nacjonalizmu.... a ja się niemieckiego nacjonalizmu obawiam.

A tak apropos, w Polsce niby ten polski nacjonalizm i rasizm tak się pleni, taki groźny, "uciekać, polscy rasiści!"itd. - a jakoś go nie widać....

Za to widać, co się stało podczas ostatniego G20.
We Francji stan wyjątkowy przez ostatnie dwa lata.... 
Politycy unijni gadają o "przyzwyczajaniu się do zamachów"... no, to znaczy że NIE spodziewają się polepszenia sytuacji w tej materii, a raczej wieszczą(wiedzą) pogorszenie sytuacji.
Strefy muzułmańskie.... ja się w Warszawie, w nocy, nie obawiam spacerować po Szmulkach(taka, "mało ciekawa okolica")...
Ile samochodów podpalono w Polsce w ciągu ostatniego roku?
Itd...

A to wszystko okraszone propagandą i cenzurą(słynny "ubogacony Sylwester" w Kolonii).

Widziałeś takie rzeczy 10-15lat temu, "odkąd słuchasz że UE się rozpadnie"?
Raczej nie.... teraz sytuacja nabrała "rumieńców" o wiele bardziej niż 10-15lat temu.
Kiepsko to widzę. O ile polityka rządzących się nie zmieni - będzie tylko gorzej.
A że się zmieni - nie liczę.
Nie po to mówią, że do zamachów trzeba się przyzwyczaić. Smile

Nie jestem przeciwnikiem integracji Europy - jestem zdecydowanym przeciwnikiem takiej integracji.
A już na pewno, jestem przeciwnikiem tego, żeby tacy ludzie jak ten z ARD cokolwiek interesowali się Polską.
A ich kumple siedzą w Brukseli, pod której jurysdykcje niektórzy chcą nas oddać.... do końca.

To wszystko ładnie się wpisuje w to co poprzednio mówiłem: jeżeli w jednym państwie/tworze typu UE mamy ludzi BARDZO różnych, a przede wszystkim wyznających zupełnie inną etykę, inne "mityczne zasady" - to efekt widać, jak na dłoni.
To się cholernie nie sprawdza... w praktyce.
"Wszyscy ludzie będą braćmi".... po prostu nie działa.
Chyba, że mamy tu jakiś "braci" tych "braci z dworca w Kolonii"... ale nie sądzę. Wink
(02.08.2017, 05:40 UTC)GutenbergPL napisał(a): "Wszyscy ludzie będą braćmi".... po prostu nie działa.
Żeby było mniej ludzi z poglądami takimi jak Twoje to by lepiej działało, ale się powolutku powykruszacie i zobaczymy Smile