Astronomia w Elite
(21.07.2017, 22:30 UTC)K42X napisał(a): To ja nieco poważniej - odkryto dwa nowe księżyce Jowisza, oprócz tego potwierdzono istnienie kiilku, które "zagięły w akcji" podczas innych obserwacji. Ale raczej, biorąc pod uwagę to, że w ED Jowisz ma 4 księżyce, niema co liczyć na dodanie pozostałych dotychczas odkrytych 67 księżyców ;p

[src]

No i to jest ciekawe info Smile Rep+
Może dodadzą, choć raczej bym na to nie liczył. Maksymalnie widziałem może z 15 księżyców przy 1 planecie. Poza tym saturn ma więcej i też tylko kilka odwzorowanych.
[Obrazek: 70464.png]
Odpowiedz
W sumie napisałem to tak trochę pół serio, pół żartem, może kiedyś FD będzie się chciało dodawać "śmieci" o średnicy poniżej 100km ale póki co, to im się nie dziwię, że ich nie ma, tego akurat za złe im nie mam.
Kaz
Odpowiedz
Miałem na myśli info o dodatkowych księżycach Jowisza, ominęła mnie ta wiadomość Biggrin
Odpowiedz
a to są księżyce takie normalne okrągłe czy po prostu wielkie asteroidy uwięzione w polu grawitacyjnym?

a co do chęci odwzorowywania to się nie zgodzę. Akurat nasz system słoneczny mogliby oddać ze szczególami - z możliwością lądowania na księżycu na czele. Tak samo co za problem zrobić na księżycu point of interest w postaci amerykańskiej flagi wbitej w miejscu ladowania pierwszego człowieka? Wiadomo że pozostałe systemy to raczej za predko nie odwiedzimy, ale nasz SOL powinien być porządnie zrobiony.
HOWG Smile
Odpowiedz
Co jak co ale nasz księżyc w roku 3303 jest pewnie nieźle zabudowany Tongue
Odpowiedz
Też myślę, że FD celowo nie umożliwiło lądowanmia na Księżycu, bo pewnie ludzkość w pierwszej kolejności założyła tam dziesiątki baz czy nawet koloni (podziemnych?), chociaż nie jestem pewien co na ten temat mówi lore.

Co do księżyców naszych gazowych olbrzymów to większość ma średnice rzędu kilku kilometrów, więc nie wydaje mi się, żeby istotnym było umieszczanie ich na mapie ([konspira] a może są tylko trzeba je odkryć ręcznie![/konspira]). Pozatym jestem przekonany, że gdyby odwzorowali Sol w takich szczegółach znalazło by się grono malkontentów marudzących na brak dużej ilości małych księżyców w innych, wygenerowanych systemach, ich monotonny wygląd, brak dysków akrecyjnych itd, takie narzekania mają tendencje do szybkiej eskalacji ;p Jak dla mnie takie "roje" małych satelitów są całkowicie pomijalne, tym bardziej, że te ciała mają małe znaczenie pod względem ekonomicznym czy politycznym. No i mamy pierścienbie, gdzie są miliony takich śmieci ;p
Kaz
Odpowiedz
W sumie się zgadza, mars swoich księżycowych głazów nie ma... kwestia - od jakiej średnicy księżyców nie uwzględnia się? Są jakieś regóły dla księżyca, np takie jak dla planet? (że musi okrążać planetę, musi oczyszczać orbitę itp - jak w przypadku planet, bo wg podobnego pluton stracił pozycję 9 planety)
Odpowiedz
W przypadku Plutona chyba głónym powodem "degradacji" były jego rozmiary, nie wiem jaka jest dolna granica względem księżyców, podjerzewam, że jest to w granicach jednego kilometra, chociażby wokół ziemi też krąży trochę takiego mikro-gruzu ale te skały nie są klasyfikowane jako satelity bo są zbyt małe i mają niestabilne orbity. W Elite najmniejsze obiekty jakie widziałem miały w granicach 190-170km.
Kaz
Odpowiedz
https://public.nrao.edu/news/vlba-milky-way/

Jeden link na temat tego co de facto znajduje się po drugiej sstronie jądra.
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
(25.08.2016, 19:24 UTC)Grzechu789 napisał(a):
(25.08.2016, 18:47 UTC)Greg200184PL napisał(a): Mały wóz?, a apropos, czy ktoś dotarł do gwiazdy polarnej?

Podpowiedź dla poszukiwaczy.

Imiona ma trzy:
HD 8890
HIP 11767
HR 424
Lecz czy są prawdziwe?

Podpowiedź nr2
Od husarskiego domu 500+ Smile

Kontynuując, gromady to układy gwiazd o wspólnym (związanym) pochodzeniu. Często występują w nich inne gwiazdy niż w pozostałych częściach galaktyki - neutronówki, czarne dziury etc. a to ze względu, że podczas ich tworzenia się miały dostępną większą ilość materii, niż gwiazdy rzadziej rozsiane i mogły uformować cięższe ciała Smile Ich rozpiętość i gęstość zależy od położenia w galaktyce, dostępnej materii, bądź kierunku rozprzestrzeniania się tej materii jak i również czynnikach zewnętrznych (wpływ innych czarnych dziur/gromad, okoliczne wybuchy super nowych etc.). skupione gęste, rzadkie, rozciągłe, bliźniacze (z "osią symetrii") itd. Możliwości są miliony Smile

A nie występuje przypadkiem pod swoją własną nazwą? Polaris? Potrzebny jest permit, żeby tam wlecieć
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz