Nowy sprzet , co wybrac
Hej,

Co dwie glowy to nie jedna, co husaria doradzi to rzecz święta.

Otóż wpadłem na pomysł zbudowania drugiego kompa i potrzebuję waszej rady co do parametrow i kompatybilnosci.
Oczywscie wszystkie uwagi beda mile widziane.

W zamysle ma to byc komp oparty na Intelu, glownie do gier.
Obecny sprzet pojdzie na stacje robocza wspomagajacą streaming, nagrywanie, moze serwer jakis ?.. pomysłów jest wiele... czas pokaże.

Nowy komp:

procesor      : Intel Core i7-7700K
pyta gowna : Asus ROG Maximus IX Formula lub BIOSTAR Z270GT9 Z270 DDR4 LGA1151
Ram             : G.Skill RipJawsV 16GB 3200MHz CL14-14-14 XMP2
Dysk OS       : Corsair Force Series M.2 PCIe 240GB
Zasilacz         :Thermaltake ToughPOwer Grand 1050W 80+ Platinium
Dyski            : Seagate Baracuda 2TB  i 2x SSD Samsung Evo

Do tego bedzie moja obecna MSI GTX 1080, a do starego kompa kupię coś nowego.

Uzasadniając wybór:

Procesor : I7-7700K, slyszalem o problemach z temperaturami, ale poniewaz i tak mam WC, to liczę ze to nie bedzie problemem.
Wiem ze lada chwila wyjda nowe I7-7740, ale beda pod inne sockety i troche boje sie, ze zanim bedzie to wszystko stabilne minie jeszcze z dobra pół roku.
Z drugje strony czytajac po roznych forach Ci co testowali stwierdzaja, ze przyrost rzedu 5% jest w granicach bledu statystycznego, wiec nie wiem w sumie czy warto.

Pyta gowna:
Asus ROG Maximus IX Formula - jej asem w rekawie jest z pewnoscia mozliwosc chlodzenia mostka polnocnego i sekcji zasilania powietrzem i wodą. Poniewaz jak juz pisalem wczesniej posiadam WC, to wybor jest tutaj dosc oczywisty. Potem to juz tylko bajery Asusa z ktorych i tak nie zawsze korzystam.

BIOSTAR Z270GT9 Z270 DDR4 LGA1151 - to druga plyta ktora biore pod uwage. NIe jest przybajerowana i dzieki Bogu nie świeci... za to posiada karte sieciową 10Gbit ! (wiekszosc dostepnych plyt ma zaledwie 1gbit).. bardzo mnie to kusi. Choc przy moim necie 700/300Mbit nie ma potrzeby... to raczej zastosowania czysto domowe.

RAM  : to z tym mam najwiecej problemow. Musi byc DDR4, i najlepiej jakby CL bylo mozliwie najnizsze. Taktowanie samej pamięci nie ma zbytnio wiekszego znaczenia bo i tak INtel natywnie wspiera tylko 2400MHz, a pote to juz sie kreci softem.
NIe mniej jednak chetnie poslucham madrych ludziow zeby podpowiedzieli jaki ramek Wam sie sprawdza, lub po prostu co mam wybrac.

Dysk OS: Corsair Force Series M.2 PCIe 240GB. Korsarzy znam z pendriveow ( zawsze niezawodnych) jak i ze swojego Revo Drive x3, super sprzet.
Ten dysk M2 wybralem jednak ze wzgledu na jego niesamowite osiagi jak i bardzo przystepna cene. (Odczyt 3000MB/s , zapis 1800MB/s) nie wiem jak na Was ale na mnie zrobil wrazenie...reszta zostaje daleko w tyle, lub ceny siegaja tysiecy zł...

Zasilacz: Thermaltake: wiem tylko tyle, bedzie krecone.. bo zawsze przy WC jest krecone, wiec i zasilacz ma byc stabilny.
Znalazlem tego modułowca w calkiem przystepnej cenie 860zł, reszta kosztowala juz grubo ponad tysiaka. 1050W Platinum 80+ powinno dac rade co nie ?

Gdzies tam kiedys obilo mi sie o uszy, ze nie powinno sie kupowac juz Seagate... to prawda ? CO w takim razie bezpiecznie i warto kupic ?
Poza obecnymi dyskami SSD, planuje kupic 2x2TB, obojetnie mi co to bedzie.

Osobną kwestią jak juz pisalem.. Stary komputer planuje przerobic troche jako moj kombajn multimedia, home streaming, broadcaster, game serwer.
POmyslu nie mam do konca, ale w 90% bedzie wspieral jakis broadcast, aby odciążyć glowny komputer...
NIe wiem do konca jak to zrobic, ale plan wygladac mialby mniej wiecej tak ze w starym kompie bedzie jakas grafka Nvidii (model xyz) i pewnie jakis tuner do ktorego bedzie wysylany obraz z glownego kompa z grą... ten drugi komp sobie go przetworzy i wysle wszystko w świat.
..przynajmniej takie są byc zalozenia...

Cenowo sama karta nie moze byc droga, powiedzmy 500-800zł maks. Ktos ma jakis pomysl jak to ogarnąć?  Po sieci transfer raczej odpada, bo ma byc w miare bez stratnie i bez opóźnien...no chyba ze z płyt głównych wezmę tego Biostara 10Gbit.

Pewnie predzej czy później bedzie na kompie jakiś serwer... jak choćby Arma 3, ale do tego grafka wystarczy jakakolwiek, bo to ma byc stabilne, a nie produkowac obraz dla płynnych FPSow.

No dobra, to byloby na tyle.

Czekam na jakiś ciekawy odzew Husario Smile
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
Celowałbym raczej w mocnego Ryzena, dlaczego:

- więcej rdzeni/wątków
- przyszłościowo platforma oparta o tą rodzinę pociągnie na aktualnej podstawce jeszcze z dwie generacje - są możliwości rozbudowy
- procesory są lutowane, a nie jak w INTELACH pasta pod IHS - stąd efekt grzania się, który z czasem przecież będzie się pogłębiał
- najbliższy rok/półtora producenci oprogramowania będą optymalizować je pod ryzeny, więc z czasem będzie wydajniej np. w przypadku gier

Na razie to tyle, postaram się więcej swoich uwag wrzucić początkiem tygodnia...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
(11.06.2017, 20:43 UTC)szarik napisał(a): Celowałbym raczej w mocnego Ryzena, dlaczego:

- więcej rdzeni/wątków
- przyszłościowo platforma oparta o tą rodzinę pociągnie na aktualnej podstawce jeszcze z dwie generacje - są możliwości rozbudowy
- procesory są lutowane, a nie jak w INTELACH pasta pod IHS - stąd efekt grzania się, który z czasem przecież będzie się pogłębiał
- najbliższy rok/półtora producenci oprogramowania będą optymalizować je pod ryzeny, więc z czasem będzie wydajniej np. w przypadku gier

Na razie to tyle, postaram się więcej swoich uwag wrzucić początkiem tygodnia...

No wlasnie nad Ryzenem rozmyslalem, ale z drugiej strony sam producent mowi ze AMDki sa bardziej nastawione na profesjonalne uzytkowanie, a mnie tutaj chodzi o gry.
W kwestii gier tych ktore naprawde uzywają i wykorzystuja wielowatkowosc jest niewiele...Crisis3 i Assasin Crid i jeszcze parę innych tytułów.
Temat rozwojowy, bo przy tej kwocie ktora wywale na kompa nie am juz roznicy.

czekam dalej na jakies info.

07 CMDR
Odpowiedz
Problem z grzaniem jest poważniejszy, to że od kilku generacji stosują glut'a to pikuś bo można zrobić delid Wink
Problem w tym że sam intel chyba nie do końca jest pewien lub wnioskując z wypowiedzi nie chce ujawnić co jest grane i dlaczego ich cpu tak z dupy franc wchodzą na wysokie obroty pomimo że nie są obciążane. Nie wykluczone że to jakiś błąd w mikrokodzie cpu albo coś grubszego w archi. Tak czy inaczej takie skoki nie są zdrowe dla struktur krzemowych.

Jak nie musisz już teraz to poczekaj na kolejną rewizję 7gen ale też bym celował w ryże. Mam wrażenie że znowu próbują przewalić coś innowacyjnego co zapoczątkowało mantle i na niskopoziomowym api vulkan/dx12 się nie skończy. Możliwe, że za jakiś czas cpu będzie stanowił swego rodzaju koprocesor dla gpu lub mostek w przypadku gpgpu na tanich i chłodnych gpu gdzie każde jajo będzie przyszyte do jednego gpu, aczkolwiek jakoś nie widzę płyt pod 16 gpu w domu Wink
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
jak do gier to płynny obraz zapewni dopiero bardzo dobry monitor- dedykowany do gier dla Nvidii jest to model z G-syncem, a nie jakiś prosty dell do biura. Pominięcie tego elementu w układance nadal będzie skutkowało rwaniem, szarpaniem i zacięciami obrazu niezależnie od tego ile kasy władujemy np. w kartę graficzną CPU i ile tam nam setek tych fpsów pokaże.
Odpowiedz
I tak i nie, G-Sync/FreeSync to takie remedium na obecne czasy kiedy sprzęt ze środkowej półki cenowej, najczęściej wybierany nie nadąża za spaghetti code w grach. Poprawia odbiór gry i na singla się nadaje ale do profesjonalnej rozwałki w multi już średnio to wypada kiedy mamy 30fps bez tearing'u. Z drugiej strony nie rozumiem konstrukcji 144Hz... Przeciętny/niedzielny człowiek gracz uznaje 50fps za płynny obraz, z drugiej strony chyba nikt nie jest w stanie dostrzec różnicy pomiędzy 120 a 144fps. Ja należę do tych (nie)szczęśliwców którzy widzieli różnicę między 60 a 75Hz/fps na CRT i wyświetlacze ciekłokrystaliczne były dla mnie zbawienne jeśli chodzi o odbiór obrazu z uwagi na jego "miękkość". Aczkolwiek nie każdy LCD mi pasował z uwagi na wysokie czasy reakcji i związane z tym smużenie czy wysoki input lag i związane z tym zaburzenia sensoryczne. W zupełności bym się zadowolił LCD 75Hz z gtg 6ms i podobnym inputlag'iem. Nie kumam jak ludzie mogą grać na telewizorach z inputlagiem na poziomie 40ms co przy 60Hz oznacza poślizg prawie 3 klatek w fps'ach to niemal pewna śmierć jeśli ping jest odpowiednio niski i algorytm kompensacji/predykcji nie bruździ... Ogólnie temat gejmingu, szczególnie onlajnowego, to temat rzeka. Pamiętam stare dobre czasy jak się robiło w nocy lanparty w CS'a, predykcja i kompensacja była wywalana, CRT'ki na 75Hz fps cap na 75 detale w dół żeby wyciągać cap'a w każdych warunkach i serwer też wewnętrznie chodził na 75fps. To były dynamiczne rozgrywki gdzie właśnie te 6-10ms opóźnienia po sieci było na granicy dostrzegalności ludzkiej percepcji. Nie to co teraz, sprzęt za 10k wypluwający 144fps na high i 140ms do kanady a po drodze algorytm kompensacji i predykcji który nie daje rady kiedy musi wyrównać ruch lokalny na 36ms z ruchem z drugiej strony globu na 140ms...

Reasumując, szukać monitora z niskim czasem reakcji i inputlagiem oraz najszerszą możliwą przestrzenią odwzorowania barw. Pół biedy jeśli przestrzeń będzie wąska i to czego monitor nie może wyświetlić będzie rozjaśniane, gorzej jeśli tak będzie przyciemniać tak jak przy black level na low gdzie rgb jest przycinane z 0-255 do 16-235 i detale giną zarówno na dole i na górze, co zresztą przy filmach jest celowe i sporo materiałów ma rekomendację black level low/rgb restricted żeby nie było widać baboli montażowych Wink

Odpowiedz
Grzanie AMDka jest mocno zastanawiające, nawet przy minimalnym podkręceniu wodne chłodzenie wydaje sie nie zabardzo dawać radę.

https://www.youtube.com/watch?v=I71ov8iiDP8

Obczajcie ten filmik. Gość podkręca niewiele aby coś tam sobie posprawdzać. Na tym nie skupiałem sie już tak bardzo jak na tym jak zachowuje się termostat. Przy niewielkim OC temperatura wskoczyła na 80+ st C..to przy WC bardzo dużo !
Przy 7700K I @ na 5GHz wzrasta także, ale zaledwie do 65-70 st C.

Jednak co racja , to racja... wielowątkowość to przyszłość, więc może warto poczekać.... ehh sam juz nie wiem.. chyba za bardzo się napaliłem Smile

@Kris,

Mam monitor 144Hz, tutaj naprawdę nie ma problemów z synchronizacją. Bardziej chodzi mi o wydajność ogólną (FPS) niż to czy wyświetlacz w postaci monitora ogarnia... to zapewne mógłby być problem dla niektórych, ale nie dla mnie.
FPS, FPS, wiecej FPS ! Smile

lecimy z koksem dalej.... zobaczymy co z tego wyjdzie.
Odpowiedz
Eeee takie jakieś rzeźnickie to OC, nawet nie sprawdził jak nisko z napięciem może zejść na fabrycznych zegarach. Napięcia ustawiane na manualu zamiast na offsecie i pewnie jeszcze włączona kalibracja linii zasilających. Aczkolwiek coś jest na rzeczy bo cpu podobnie jak gpu kulturalniej chodzą po obniżeniu fabrycznych napięć. Kto się jeszcze na własnej skórze nie przekonał niech wie, że nie ma co się rzucać na nowinki i pierwsze rewizje Wink

Odpowiedz
(11.06.2017, 15:36 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): Procesor : I7-7700K, slyszalem o problemach z temperaturami, ale poniewaz i tak mam WC, to liczę ze to nie bedzie problemem.
Wiem ze lada chwila wyjda nowe I7-7740, ale beda pod inne sockety i troche boje sie, ze zanim bedzie to wszystko stabilne minie jeszcze z dobra pół roku.
czerwiec/lipiec maja byc dostępne i9 oraz i7 7800x - nie lepiej poczekac ? nawet jak nie kupisz to moze inne zaliczyą obniżke cenowa
http://cdn.benchmark.pl/uploads/backend_...ajd-10.jpg
http://pclab.pl/news74489.html
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
(12.06.2017, 18:05 UTC)Yata_PL napisał(a):
(11.06.2017, 15:36 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): Procesor : I7-7700K, slyszalem o problemach z temperaturami, ale poniewaz i tak mam WC, to liczę ze to nie bedzie problemem.
czerwiec/lipiec maja byc dostępne i9 oraz i7 7800x - nie lepiej poczekac ? nawet jak nie kupisz to moze inne  zaliczyą obniżke cenowa
http://cdn.benchmark.pl/uploads/backend_...ajd-10.jpg
http://pclab.pl/news74489.html

lepiej ! no jasne, ze lepiej.
Ale wiesz te ceny....zaczynają się od 400USD za 7740 ktory ma niemalze te same parametry co 7700K...
potem juz lecą w górę aż do 2K USD.... to już dużo hajsu, bardzo duzo.

Wiesz.. ciekawi mnie zasadność posiadania wincyj rdzeniuff, bo tak jak do zastosowan profesjonalnych sie przydają, to do gier 8 rdzeniuf to max...no dobra moze 10 to maks.
Biorę tutaj pod uwagę nawet te gry ktore wspierają wielordzeniowość... ale jest zaledwie kilka... sens ? ... brak lub niewielki.

Sęk w tym cały, ze ani nie napalam się na I7, ani na Ryzena... po prostu szukam platformy na ktorej mogę się zbudować.
Dużo przemawia za Ryzenem bo to rzeczywiscie nowoczesna platforma, intel ma nie porównywalnie lepszą wydajność... no i stąd moje rozterki życiowe Smile

Z nowościami to jest trochę tak, ze się ich boję. O il eprockom mozna jeszcze jako tako ufac, to plyty glowne...hmm
Tez nie chce skonczyc tak, ze na nową platforme bedę czekac pol roku, zeby potem sie okazalo ze za chwile znowu cos nowego wyskoczy na rynek....
Odpowiedz