Problem z odpaleniem Windy
Hej, od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem windowsa. 
Zamiast okna logowania włącza się Bios. W opcjach bootowania priority nie ma dysku z systemem. Muszę za każdym razem wybierać dysk ręcznie przez F8.

Ale powyższe mogę zrobić jak będę miał obraz bo czasami przy odpalaniu w ogóle nie mam obrazu. Wtedy muszę przełączyć kabel hdmi do wyjścia grafiki na płycie głównej i z powrotem do karty graficznej.

Gdzie szukać przyczyny?
Odpowiedz
Zablokuj w BIOSie grafikę zintegrowaną (zakładam, że jej i tak nie używasz) i wymień baterię na płycie. Być może BIOS nie trzyma ustawień i dlatego za każdym razem musisz mu wskazywać dysk z systemem.
Odpowiedz
Płyta ma dopiero rok. Myślisz, że bateria jest słaba?
Odpowiedz
Sprawdź kabel/port SATA na płycie, zamień/przełącz i zobacz czy dalej objaw będzie występował.
Ja przez kabelek miałem takie objawy, że dodatkowe HDD blokowało restart "tuż za biosem". A to nie był dysk systemowy.
Odpowiedz
Zmieniałem port. Nadal to samo.
Odpowiedz
(08.04.2017, 16:33 UTC)visjerr napisał(a): Płyta ma dopiero rok. Myślisz, że bateria jest słaba?

Chciej żeby to była bateria . Przypadek najtańszy i najprostszy do rozwiązania Wink Zwykła CR3032.
Ja bym od tego zaczął, bo jak rozumiem, objawy nastąpiły nagle, bez przyczyny, zmian konfigu, grzebania w BIOSie itd....
Odpowiedz
Dokładnie tak jak piszesz.
Odpowiedz
Jak miałem kiedyś podobne objawy to okazało się, że to dysk z systemem dokonywał już swojego żywota. W ostatniej chwili udało się dane przerzucić na nowy zanim zmarł śmiercią naturalną wykorzystany do granic możliwości (kurczę... jak w obozie Tongue).
Ale Haueck ma rację, sprawdź najpierw 'bateryję' Tongue. To że płyta ma rok nie oznacza że tylko przez tyle ciągnęła z niej siły żywotne.

PS. Data Ci się resetuje w BIOSie?
Odpowiedz
(08.04.2017, 20:54 UTC)Quarion napisał(a): Jak miałem kiedyś podobne objawy to okazało się, że to dysk z systemem dokonywał już swojego żywota. W ostatniej chwili udało się dane przerzucić na nowy zanim zmarł śmiercią naturalną wykorzystany do granic możliwości (kurczę... jak w obozie Tongue).
Ale Haueck ma rację, sprawdź najpierw 'bateryję' Tongue. To że płyta ma rok nie oznacza że tylko przez tyle ciągnęła z niej siły żywotne.

PS. Data Ci się resetuje w BIOSie?

ewentualnie czy godzina hibernuje. tzn. tak jakby zegar nie szedł do przodu kiedy komp jest wyłączony. bateria może być słaba, godzinę "jakby" pamięta ale za słaba żeby zasilić RTC by ten tykał.
Odpowiedz
Już się naprawiło - znalazłem opcję w biosie rapid która się wyłączyła. Na razie jest ok ale cały czas mnie martwi brak obrazu który się pojawiał.

Bardzo dziękuję za pomoc!
Odpowiedz