![]() |
|
Problem z odpaleniem Windy - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: Problem z odpaleniem Windy (/showthread.php?tid=2901) Strony:
1
2
|
Problem z odpaleniem Windy - visjerr - 08.04.2017 Hej, od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem windowsa. Zamiast okna logowania włącza się Bios. W opcjach bootowania priority nie ma dysku z systemem. Muszę za każdym razem wybierać dysk ręcznie przez F8. Ale powyższe mogę zrobić jak będę miał obraz bo czasami przy odpalaniu w ogóle nie mam obrazu. Wtedy muszę przełączyć kabel hdmi do wyjścia grafiki na płycie głównej i z powrotem do karty graficznej. Gdzie szukać przyczyny? RE: Problem z odpaleniem Windy - Haueck - 08.04.2017 Zablokuj w BIOSie grafikę zintegrowaną (zakładam, że jej i tak nie używasz) i wymień baterię na płycie. Być może BIOS nie trzyma ustawień i dlatego za każdym razem musisz mu wskazywać dysk z systemem. RE: Problem z odpaleniem Windy - visjerr - 08.04.2017 Płyta ma dopiero rok. Myślisz, że bateria jest słaba? RE: Problem z odpaleniem Windy - GutenbergPL - 08.04.2017 Sprawdź kabel/port SATA na płycie, zamień/przełącz i zobacz czy dalej objaw będzie występował. Ja przez kabelek miałem takie objawy, że dodatkowe HDD blokowało restart "tuż za biosem". A to nie był dysk systemowy. RE: Problem z odpaleniem Windy - visjerr - 08.04.2017 Zmieniałem port. Nadal to samo. RE: Problem z odpaleniem Windy - Haueck - 08.04.2017 (08.04.2017, 16:33 UTC)visjerr napisał(a): Płyta ma dopiero rok. Myślisz, że bateria jest słaba? Chciej żeby to była bateria . Przypadek najtańszy i najprostszy do rozwiązania Zwykła CR3032.Ja bym od tego zaczął, bo jak rozumiem, objawy nastąpiły nagle, bez przyczyny, zmian konfigu, grzebania w BIOSie itd.... RE: Problem z odpaleniem Windy - visjerr - 08.04.2017 Dokładnie tak jak piszesz. RE: Problem z odpaleniem Windy - Quarion - 08.04.2017 Jak miałem kiedyś podobne objawy to okazało się, że to dysk z systemem dokonywał już swojego żywota. W ostatniej chwili udało się dane przerzucić na nowy zanim zmarł śmiercią naturalną wykorzystany do granic możliwości (kurczę... jak w obozie ).Ale Haueck ma rację, sprawdź najpierw 'bateryję' . To że płyta ma rok nie oznacza że tylko przez tyle ciągnęła z niej siły żywotne.PS. Data Ci się resetuje w BIOSie? RE: Problem z odpaleniem Windy - Reinrk van Dall - 09.04.2017 (08.04.2017, 20:54 UTC)Quarion napisał(a): Jak miałem kiedyś podobne objawy to okazało się, że to dysk z systemem dokonywał już swojego żywota. W ostatniej chwili udało się dane przerzucić na nowy zanim zmarł śmiercią naturalną wykorzystany do granic możliwości (kurczę... jak w obozie ewentualnie czy godzina hibernuje. tzn. tak jakby zegar nie szedł do przodu kiedy komp jest wyłączony. bateria może być słaba, godzinę "jakby" pamięta ale za słaba żeby zasilić RTC by ten tykał. RE: Problem z odpaleniem Windy - visjerr - 09.04.2017 Już się naprawiło - znalazłem opcję w biosie rapid która się wyłączyła. Na razie jest ok ale cały czas mnie martwi brak obrazu który się pojawiał. Bardzo dziękuję za pomoc! |