Zasilanie w gniazdach USB
Hej, jak wyłączyć zasilanie w gniazdach USB?
Problem polega na tym: wyłączam komputer z prądu gdy włączam prąd joystick jest podświetlony pomimo wyłączonego komputera.
Moja płyta główna Asus ProGaming Z170.
Odpowiedz
Powinieneś mieć w BIOSie taką opcje, jeżeli jest, poszukaj.
Odpowiedz
(04.01.2017, 07:18 UTC)visjerr napisał(a): Hej, jak wyłączyć zasilanie w gniazdach USB?
Problem polega na tym: wyłączam komputer z prądu gdy włączam prąd joystick jest podświetlony pomimo wyłączonego komputera.
Moja płyta główna Asus ProGaming Z170.
Do którego konkretnie portu USB masz podłączony ten joystick?
Odpowiedz
Ja mam to samo w Maximusie, ale zostawiłem zasilanie usb bo podłączony mam modem wifi. Programik Ai suite 3 powinien pomóc.

https://www.youtube.com/watch?v=mjg6NA76xwk
Odpowiedz
(04.01.2017, 07:44 UTC)GutenbergPL napisał(a): Powinieneś mieć w BIOSie taką opcje, jeżeli jest, poszukaj.

Dawno Gutek nie widziałeś BIOS-a, jakieś 4 lata temu tak się pozmieniało, że się czasem patrzę i nie rozumiem co autor miał na myśli jak widzę niektóre opcje niestety Smile

(04.01.2017, 07:51 UTC)Berecik napisał(a): Ja mam to samo w Maximusie, ale zostawiłem zasilanie usb bo podłączony mam modem wifi. 
Ja mam Maximusa i mi joystick jak najbardziej się wyłącza jak gaszę kompa, podłączony do przedniego USB 2.0

OK, doczytałem trochę OP, to będzie zagwozdka, a musisz go naprawdę odcinać od prądu? Smile
Odpowiedz
To prawda - wcześniejszy bios ogarniałem po japońsku - jako tako ale ten obecny to już nawet japoński mi nie wystarcza. Joystick mam podłączony do gniazda 3.0 na tylnej ścianie. Gdy wyłaczam kompa joystick też się wyłacza.

Wrócę do domu to spróbuje pobawić się Ai.

Prąd wyłączam bo mam tyle pierdółek w gniazdach, że jestem do tego zmuszony chcąc troszkę obniżyć rachunki za prąd. Zostawiam tylko lodówkę a reszte odcinam na bezpiecznikach szybkim ruchem... Wink
Odpowiedz
(04.01.2017, 09:09 UTC)visjerr napisał(a): To prawda - wcześniejszy bios ogarniałem po japońsku - jako tako ale ten obecny to już nawet japoński mi nie wystarcza. Joystick mam podłączony do gniazda 3.0 na tylnej ścianie. Gdy wyłaczam kompa joystick też się wyłacza.

Wrócę do domu to spróbuje pobawić się Ai.

Prąd wyłączam bo mam tyle pierdółek w gniazdach, że jestem do tego zmuszony chcąc troszkę obniżyć rachunki za prąd. Zostawiam tylko lodówkę a reszte odcinam na bezpiecznikach szybkim ruchem... Wink

Saitek i tak lepiej działa w 2.0, spróbuj po prostu inny port Smile
Odpowiedz
Nie polecam AI Suite. Potrafi ludziom w systemie namieszać, sam miałem z nim sporo problemów i przestałem używać. Lepiej zdecydowanie ustawić to w UEFI i mieć z głowy ;P. To jest jedna opcja, pewnie jakaś zakładka Advanced albo Power.
Odpowiedz
Cytat:Nie polecam AI Suite. Potrafi ludziom w systemie namieszać,

Kurcze, tego nie wiedziałem Sad
Odpowiedz
Grzebanie tylko w biosie/uefi lub szukanie nieaktywnego portu usb po wyłączeniu kompa. Aktywne zazwyczaj są USB 2.0 na płycie bo z nimi zazwyczaj powiązana jest opcja wybudzania kompa za pomocą myszki/klawiatury. Można też spróbować wyłączyć opcję wybudzania przez USB. Ale ogólnie problem ciężki bo jak producent płyty nie pomyślał o tym to tylko homebrew firmware do płyty może pomóc. Apki mieszające w ustawieniach sprzętu/odwołujące się bezpośrednio do niego w szczególności mające wpływ na ich działanie bez OS'u zostawił bym w spokoju bo się obudzicie bez USB lub z BSoD za każdym razem jak coś włożycie w USB...
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz