Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka?
(05.09.2016, 13:33 UTC)Xeonary napisał(a): Już chyba dowiedziałem się wszystkiego co miałem wiedzieć dzięki Wink. Narazie pokombinuje jeszcze z ED Trackerem, może uda mi się zniwelować dryft po dobrej kalibracji.
Jeżeli jednak będę miał siłę to wbije na TS przetestować mechanizm instancji bo wczoraj miałem straszny problem z kumplem żeby pograć razem.

To jest akurat standard. Są straszne problemy z instancjami. Ogólnie to działa jak chce. Są dni gdzie bez problemu, a wczoraj z Assarinem byliśmy w tej samej instancji ale strzelaliśmy do innych statków, on nie widział moich, a ja jego :/ tak mniej więcej 50:50 mieliśmy wspólnych statków..
[Obrazek: AmqzlzA.jpg]
I jeśli chcesz powiedzieć, że się martwisz o moje morale,
Zostaw wiadomość po sygnale, po sygnale...
Odpowiedz
Straszne to jest że gra z multi tak naprawdę ma multi które działa w 50%. GTA V też ma multi oparte a p2p a działa dobrze Tongue
Odpowiedz
Tam był budżet inny, no i ekipa doświadczona. Po drugie to jest rockstar ;p
Odpowiedz
(05.09.2016, 14:12 UTC)Xeonary napisał(a): Straszne to jest że gra z multi tak naprawdę ma multi które działa w 50%. GTA V  też ma multi oparte a p2p a działa dobrze Tongue

Xeo, uzywasz tego programu do EdTrackera?

[Obrazek: opentrack-1.jpg]

Jesli tak, zmien z Linear na ta exponential. Wyraznie zmniejszony drift jest. Bedziesz musial sie wiecej pobawic w ustawianiu Yaw Scaling, ale warto bo az tak nie czuc tego ze ucieka. 

Sprawdzilem, dziala Smile
Odpowiedz
Chciałem kupić dzisiaj kupić freetracka wersja clip na allegro, ale wracam i nie ma aukcji ;(
No nic, to muszę czekać...
Odpowiedz
Pewnie jak napiszesz do sprzedawcy to Ci wystawi Wink.

Co do programu, tak używam dokładnie tego. Ten exponential działa nawet nieźle ale trochę nie naturalnie to odczuwam. Natomiast szkoda że nie da się ustawić w tym programie dokładnych krzywych dla każdej osi.
Odpowiedz
(05.09.2016, 15:42 UTC)Calvarian napisał(a): Chciałem kupić dzisiaj kupić freetracka wersja clip na allegro, ale wracam i nie ma aukcji ;(
No nic, to muszę czekać...

(05.09.2016, 16:48 UTC)Xeonary napisał(a): Pewnie jak napiszesz do sprzedawcy to Ci wystawi Wink.

Co do programu, tak używam dokładnie tego. Ten exponential działa nawet nieźle ale trochę nie naturalnie to odczuwam. Natomiast szkoda że nie da się ustawić w tym programie dokładnych krzywych dla każdej osi.

Kontakt do gościa:
Kod:
robertom666@gmail.com
Smile
Odpowiedz
" proszę zamówić Cap i napisać, że chce Pan Clip, ja sobie zaznaczę i wyślę Clip" - no to czekamy ^^
Odpowiedz
Tego z allegro kupiłem, może ktoś tam trafił na to jak pisałem o tym, polecam. (wersję 120)

Polecę też chyba akumulatorki... właśnie chciałem użyć. Wisiało na wieszaku "zamonitorowym" włączone te parę dni jak grałem w Deus Exa....
Odpowiedz
Jeśli ktoś ma nerwy i samozaparcie to polecam diody. Brać hat'a i unikać clip'a bo żeby dobrze działał wymaga większego wysunięcia z jednej strony, inaczej bywa cieniowany przez twarz przy obrocie, co nie każdemu się podoba że ma coś w polu widzenia z jednej strony. W zależności od softu kalibracja/ustawianie może być bolesne ale warto jeśli ma działać i czuć naturalnie. Dlatego tak ważne jest podanie w FreeTrack'u wymiarów modelu diodowego i jego położenia względem punktów na których głowa pracuje w osiach, kręgosłup/podstawa czaszki/trochę poniżej wejścia kanału słuchowego. Niestety do tego potrzeba pomocy drugiej osoby, która obserwując jak skręcamy/kiwamy/przechylamy głowę znajdzie punkt odniesienia i zmierzy odległość do diod kiedy je założymy. Ale po takim zabiegu i liniowym ustawieniu osi bez skalowania można spokojnie doposażyć się w HMD bo obrót w rzeczywistości i w VR będzie idealnie 1:1. Dokładność pomiarów niestety już jest zależna od rozdzielczości kamery, niestety mało jest kamerek rejestrujących FHD lub wyżej z 60fps i bez filtra IR. Aczkolwiek kwestia czułości/dokładności/opóźnień jest kwestią indywidualną zależną też od posiadanego monitora. Niektórym nie przeszkadza tania kamerka 320x240@30fps innym jest niedobrze przy 640x480@60fps i przestawiają PS3EYE na 320x240@90/120fps. Raz ustawiony praktycznie nie wymaga grzebania/kalibracji/resetowania no chyba że komuś przesunie się tyłek lub kamerka albo odkształci szkielet diodowy bo pomiar jest bezwzględny kamera<->diody.
EDTracker to taka prosta zabawka, która daje radę jeśli wymagany jest sam obrót bo gra nie wspiera pełnej swobody ruchów. Wykonany na MPU6050 może być irytujący ze względu na występujący dryft i konieczność resetowania co chwilę. Dużo lepiej jest na MPU9150 lub MPU9250. Niestety specyfika MEMS'ów sprawia że co jakiś czas jest wymagana kalibracja lub reset. MEMS'y są do bólu "naturalne" i bezwładne, nie lubią spoczynku/pustki, jak nic się nie dzieje to sobie coś "wymyślą" i jak sobie leżą/nie ruszają się to ich stan się "pogłębia". Pomiar raczej względny, względem poprzedniej pozycji i nowego wektora przemieszczenia z żyro/akcelerometru dlatego warto zainwestować w MPU9150/9250 które ma dodatkowo magnetometr, kolejny punkt odniesienia i dzięki niemu jest niwelowany efekt dryftu przez pogłębianie/zapadanie się stanu MEMS'ów.
Nie miałem okazji sprawdzić ale któraś z wersji OpenTrack'a miała opcję AUX, czyli wspomagania głównego śledzenia dodatkowym. Zastanawiam się jak by wyszło sprzężenie EDTracka i diod IR Wink
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz