The Winged Hussars - Forum
Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73)
+--- Wątek: Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? (/showthread.php?tid=1670)

Strony: 1 2 3

Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Xenderr - 05.09.2016

Cześć,
Obecnie używam EdTrackera aczkolwiek nieco denerwuje mnie kabel usb oraz konieczności kalibrowania, dryft itp.
Zastanawiam się na przesiadką na FreeTracka. Ponieważ nie mam lutownicy oraz nie chce mi się majsterkować zastanawiam się nad przesiadką na FreeTrack IR.

Niestety wersje z allegro są delikatnie mówiąc nieco tandetnie wykonane - koszulka termokurczliwa, taśma klejąca itp - jednak chciałbym coś wykonanego nieco solidniej.
http://allegro.pl/freetrack-clip-z-ps3-eye-alternatywa-dla-trackir-i5852961517.html

Zajmuje się ktoś w naszej ekipie takimi projektami?

Swoją droga ma ktoś z Was porównanie free track vs ed tracker?

RE: Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Mathias Shallowgrave - 05.09.2016

Shamoth z tego co pamiętam, ale on chyba ostatnio rzadko zagląda na forum.

RE: Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Grzechu789 - 05.09.2016

Polecam aukcje tego Pana,

Kod:
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2453637&search_scope=user&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=seller-more&bi_c=Product

Sam zakupiłem u niego CAP 120 i jestem zadowolony. Solidne wykonanie, obszerna instrukcja, wszelkie potrzebne materiały na płycie CD i cena nieduża Smile

@Edit: Dałeś linka do tego samego Allegrowicza, nie dostrzegłem. Może i wygląda "tandetnie", ale samo wykonanie jest dobrze zrobione. Nie odstają kleje, nie wygina się, nie spada z czapki (nie wiem jak CLIP, mam CAP). Też miałem wątpliwości co do wyglądu i jakości wyrobu ale muszę przyznać, że zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony. Kwestia gustu, bo dla mnie nie musi wyglądać, tylko ma funkcjonować - a robi to celująco. Sam wygląd też nie jest zły. Wiadomo, że druciki, rurka termokurczliwa etc. nie wyglądają idealnie, ale nie o wygląd MI chodziło Smile

RE: Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Xenderr - 05.09.2016

Masz może porównanie z ED Trackerem, bo zastanawiam się jak z czułością i czy warto się przesiadać.

RE: Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Grzechu789 - 05.09.2016

(05.09.2016, 09:37 UTC)Xeonary napisał(a): Masz może porównanie z ED Trackerem, bo zastanawiam się jak z czułością i czy warto się przesiadać.

No właśnie nie :/

Ten HeadTrack z Allegro to mój pierwszy headtrack. Co prawda miałem możliwość wypróbowania TrackIR (nie pamiętam który model dokładnie, ale też cap) i Freetrack którego teraz używam nie odbiega od tego markowego w żadnym stopniu moim zdaniem.

Jest wystarczająco czuły i dokładny. Jak sobie już skonfigurujesz i wczujesz w jego użytkowanie to nigdy więcej nie będziesz chciał grać bez takiego cacka Smile

Od siebie polecam jak najbardziej, gram już na nim od jakichś 2-3 miesięcy i nie wyobrażam sobie gry bez niego. Używałem go jeszcze do DCS oraz do DayZ i Army i we wszystkich przypadkach spisywał się wyśmienicie. Kwestia wyrobienia nawyków i przystosowania naturalnych odruchów i gwarantuje, że stanie się Twoim nieodłącznym elementem w takich grach. Dopóki nie spróbujesz nie zdajesz sobie sprawy z tego jak bardzo takie coś jest potrzebne w tego typu produkcjach Smile

Jedyny mankament to bateria - niby tylko diody ale ja gram około 20-50 godzin tygodniowo i raz na tydzień/dwa praktycznie kupuje baterię (12zł..). Na aukcji facet zapewnia że starcza na 80 godzin ale ja powiedziałbym że na 60, z tym że przy końcówce już gubi diody, trzeba przestawiać czułość kamerki i jak masz inne źródła światła, to wyłapuje je jako diody. Ja się zamknę w pokoju, roletę zasłonię (wewnętrzna, materiał, szara) i nie mam z tym problemu ale nie każdy jest w stanie zapewnić sobie takie warunki.

Wiadomo, że bez kabla to bateria być musi i w zasadzie żadna nie starczy Ci na dłużej niż te 80 godzin ale polecam zakupić ładowane akumulatorki Smile

P.S. Kupuję Phillips Ultra Alkaline, czyli najbardziej pojemną jaką mam w sklepie niedaleko i kosztuje mnie właśnie 12 zł.

RE: Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Myr0n - 05.09.2016

http://www.delanengineering.com/

RE: Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Xenderr - 05.09.2016

Za tą kasę już wolałbym to: http://www.trackhat.org/product-page/4503261661

Wykonane bardzo solidnie i brak kabli na wierzchu Biggrin. Zastanawia mnie tylko jak wypada w porównaniu z EDTrackerem...

Grzechy a powiedz mi czy podczas gry często musisz centrować head tracking? Bo ja z ed trackerem co 2 minuty muszę centrować żeby skorygować dryft w edtrackerze. Jak bardzo możesz obrócić głowę nim freetrack przestanie działać? Martwi mnie trochę sprawa oświetlenia bo mam biurko pod oknem.

RE: Czy ktoś z TWH zajmuje się wytwarzaniem przyzwoitej jakości FreeTracka? - Myr0n - 05.09.2016

Centrować trzeba, może nie co 2 minuty ale jednak. Zakres obrotu zależy od kilku czynników - typ diody (kąd świecenia), czułość kamery, odległość od kamery no i warunki w pokoju
Jak by nie patrzeć to przy perfekcyjnych diodach i atmosferze kinowej nie wyciśniesz więcej jak 35 max 40 stopni w każdą stronę

Szczerze powiedziawszy to jak będziesz siedział jak słup to centrować nie musisz. Ja centruję średnio 1-3 na godzinę, ale tylko i wyłącznie z tego względu że się kręcę na fotelu Biggrin No nie umiem usiedzieć godziny nie zmieniając mojego położenia Biggrin

Naprawdę jeszcze nie miałem sytuacji żebym musiał centrować ze względu na dryft. Raczej z tego, że fotelem podjadę bliżej/dalej, w bok etc albo sam przeniosę ciężar ciała inaczej czy coś (no nie będę cały czas siedzieć na baczność ;p )

Kąt obrotu jest wystarczający dla mnie. Nie chcę wachlować głową za mocno, dlatego gdy obracam łeb 30-40 stopni to w grze mam 90-100. Zależy od ustawień. No a Myr0n dobrze mówi, to zależy od wielu czynników.

Jeśli chcesz kupić cap, to podnosząc głowę do góry możesz zasłonić daszkiem górną diodę (zależy od czapki) i zgubić locka. Jeśli z kolei clip, to jak masz obszerne słuchawki to możesz nimi przysłonić diodę (na lewym uchu skręcając głowę w lewo możesz zasłonić słuchawką, albo mikrofonem etc.) chociaż to zależy też od tego gdzie umiejscowisz kamerę.

Dzisiaj wieczorem będę na TS, to mogę Ci kilka rzeczy wyjaśnić odnośnie tego headtracka Wink

Już chyba dowiedziałem się wszystkiego co miałem wiedzieć dzięki Wink. Narazie pokombinuje jeszcze z ED Trackerem, może uda mi się zniwelować dryft po dobrej kalibracji.
Jeżeli jednak będę miał siłę to wbije na TS przetestować mechanizm instancji bo wczoraj miałem straszny problem z kumplem żeby pograć razem.