Na wczesną część roku 2026, będą premiery nowych urządzeń:
Steam Controller 2:
https://store.steampowered.com/sale/steamcontroller
Steam Machine (czyli PC z Linux SteamOS):
https://store.steampowered.com/sale/steammachine
Steam Frame (okulary VR):
https://store.steampowered.com/sale/steamframe
No cóż, praise Lord GabeN
Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 4
Reputacja:
4
Platforma:
CMDR: Sir Germin
.png) .png) .png)
Steam Machine:
półstandardowy procesor AMD z 6 rdzeniami, 12 wątkami, architektura Zen 4, taktowanie do 4,8 GHz i TDP do 30 W;
półstandardowe GPU AMD w architekturze RDNA 3, 28 jednostek obliczeniowych, 8 GB pamięci wideo GDDR6 moc 110 W, zegar 4,5 GHz;
16 GB pamięci operacyjnej DDR5;
512 GB lub 2 TB pamięci na dysku SSD ze wsparciem microSD;
Procek - 400 zł
Płyta - 300 zł
Grafika - RX 7600M XT - 500 zł z 2023 roku
Zasilacz - 200 zł
Ram - w nowych cenach to z 400 zł
Dysk - 200 zł
Chłodzenie - box
Buda - 200zł
Mamy za całość 2200 zł w komponentach. Ide o zakład że wycenia na 4 kafle około. Kompletnie nie ma się co ekscytować, ponieważ specyfikacja jest tragiczna na obecne czasy, a to nie sprzęt gdzie gry będą optymalizowane pod niego jak w przypadku konsol. Lepiej złożyć sobie samemu zestaw albo kupic uzywke za tyle samo i cieszyć się kilkukrotnie wiekszą wydajnością.
jestem ciekaw ceny gogli i czy wystarczy sprzet klasy steam machine by wycisnac z nich 100%
Reputacja:
4
Platforma:
.png) .png) .png)
(13.11.2025, 08:30 UTC)polam napisał(a): jestem ciekaw ceny gogli i czy wystarczy sprzet klasy steam machine by wycisnac z nich 100%
Absolutnie to nie realne. Komp kilkukrotnie za słaby na google VR nawet niskiej jakości
Liczba postów: 51
Liczba wątków: 7
Reputacja:
14
Platforma:
CMDR: L.BISHOP
13.11.2025, 11:34 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.11.2025, 11:44 UTC przez L.BISHOP.)
(13.11.2025, 07:41 UTC)A zrodlo tej informacji skad ?
Ja znalazlem takie https://www.purepc.pl/steam-machine-valv...em-steamos
ale chcialbym gdzies z samego steama wiedziec, co bedzie w srodku.
Pogmerawszy i mam
https://store.steampowered.com/sale/stea...e?l=polish
No troche slabo, to pewnie cenowo bedzie atrakcyjnie.
Ciekaw jestem, czy udostepnia w koncu system, to moze lepiej samemu sobie zbudowac wlasna maszyne parową :)
Sir Germin napisał(a): Steam Machine:
półstandardowy procesor AMD z 6 rdzeniami, 12 wątkami, architektura Zen 4, taktowanie do 4,8 GHz i TDP do 30 W;
półstandardowe GPU AMD w architekturze RDNA 3, 28 jednostek obliczeniowych, 8 GB pamięci wideo GDDR6 moc 110 W, zegar 4,5 GHz;
Procek - 400 zł
Płyta - 300 zł
Zasilacz - 200 zł
Dysk - 200 zł
Chłodzenie - box
Buda - 200zł
Mamy za całość 2200 zł w komponentach. Ide o zakład że wycenia na 4 kafle około. Kompletnie nie ma się co ekscytować, ponieważ specyfikacja jest tragiczna na obecne czasy, a to nie sprzęt gdzie gry będą optymalizowane pod niego jak w przypadku konsol. Lepiej złożyć sobie samemu zestaw albo kupic uzywke za tyle samo i cieszyć się kilkukrotnie wiekszą wydajnością.
Reputacja:
4
Platforma:
.png) .png) .png)
13.11.2025, 12:51 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.11.2025, 13:07 UTC przez Sir Germin.)
(13.11.2025, 11:34 UTC)L.BISHOP napisał(a): (13.11.2025, 07:41 UTC)A zrodlo tej informacji skad ? Ja znalazlem takie https://www.purepc.pl/steam-machine-valv...em-steamos ale chcialbym gdzies z samego steama wiedziec, co bedzie w srodku. Pogmerawszy i mam https://store.steampowered.com/sale/stea...?l='polish No troche slabo, to pewnie cenowo bedzie atrakcyjnie. Ciekaw jestem, czy udostepnia w koncu system, to moze lepiej samemu sobie zbudowac wlasna maszyne parową Sir Germin napisał(a): Steam Machine:
Procek - 400 zł
Płyta - 300 zł
Zasilacz - 200 zł
Dysk - 200 zł
Chłodzenie - box
Buda - 200zł
Podane jest wszystko aby móc osadzić specyfikację w konkretnym produkcie AMD itd.
A źródło? oprócz tego co wrzuciłeś, to moja własna wiedza wynikająca z faktu wieloletniego serwisowania i składania takich sprzętów
A właśnie, przecież normalnie możesz używać Steam OS, które jest zwykłym debianem z narzuconym okienkiem Steam  Wystarczy instalacje Steama na Debianie i prosze. Nasz SteamOS
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 0
Reputacja:
20
Platforma:
CMDR: Debren
(13.11.2025, 12:51 UTC)Sir Germin napisał(a): A właśnie, przecież normalnie możesz używać Steam OS, które jest zwykłym debianem z narzuconym okienkiem Steam Wystarczy instalacje Steama na Debianie i prosze. Nasz SteamOS
Akurat nie.
Arch nie Debian.
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 3
Reputacja:
10
Platforma:
CMDR: Jaromaz
RSI Handle: Jaromaz
15.11.2025, 08:03 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2025, 08:04 UTC przez Jaromaz.)
Bardzo ważne tematy, które Valve ogarnęło tymi produktami:
- Odejście od Windows - wreszcie! Pokazanie, że istnieje alternatywa bez AI, szpiegowania i Microsoft nie może już czuć się już pewnie (w segmencie wykorzystania Windows do gier). Samodzielna instalacja Linux-a do gier to droga przez mękę i jeszcze długo pozostanie niszą, a tutaj mamy systemowe rozwiązanie.
- Promocja VR - świetny pomysł, by strumieniować z wykorzystaniem śledzenia oczu, przenieść baterię na tył oraz by korzystać z soczewek pancake nawet kosztem OLED. Wcześniej korzystałem z Playstation VR2: oled i śledzenie oczu było świetne, ale malutki, męczący sweet spot spowodował, że przeszedłem całkowicie na Quest 3, gdzie właściwie przy pancake cała soczewka to sweet spot

- Spójny ekosystem - do tej pory tylko Apple ogarniało jak to ważny temat

Ja jeszcze jakiś czas pozostanę przy Windows i aktualnych kartach 3D, bo wykorzystuję kompa do symulatorów, które są dość zasobożerne, ale to nisza i większości może wystarczyć sprzęt Valve (szczególnie w kolejnych wersjach).
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 0
Reputacja:
20
Platforma:
CMDR: Debren
Ad. 1 - wcale nie taka droga przez meke. Wiem, ze z niektorymi konfiguracjami bywaja problemy, ale u mnie po prostu sie zainstalowal. Bylo nawet latwiej niz z windowsem.
Według inżynierów Steama podczas jednego z wywiadów - Steam Machine jest mocniejszy niż 70% pctów, którzy mają użytkownicy Steam. Obstawiam, że wiedzą co mówią, biorąc pod uwagę, że mają dostęp do Hardware Survey
Jak pisałem na discordzie, VR to w dużej mierze czarny Quest 3 z eye trackingiem, więc wszystko zależy od ceny jaką zaśpiewają. Na pewno znajdą się chętni, którzy nie chcą mieć nic wspólnego z Metą albo przesiadający się z Indexa. Mają kilka bardzo ciekawych dodatków, jak foveated streaming (który w porównaniu do renderingu nie wymaga ingerencji w silnik gier) i osobne anteny: jedna do streamowania i druga do łączenia z internetem + mini router przeznaczony tylko pod streaming na WIFI 6. Z perspektywy użytkownika Questa 3 jedyne co mnie zastanawia, to czy będzie dostęp do gier z katalogu Mety, bo jest tam kilka VRowych perełek nie dostępnych na Steamie. Jeżeli nie zaśpiewają za niego 4k PLN to poważnie się zastanowię.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
|