Nowy program pomocniczy: ED Informator (Wersja rozwojowa)
Lightbulb 
O7 Cmdr.

Jak część z was wie (z wiadomości która zaginęła w gąszczu innych wiadomości na discordzie), w ostatnim czasie rozpocząłem prace nad nowym programem pomocniczym do Elite Dangerous.
Głównym celem jest połączenie funkcji, dla których często musimy uruchamiać kilka programów tak aby znajdowały się w jednym.

Z funkcji, które wstępnie chciałem z integrować to:
  • szacowanie wartości dokonanych odkryć (ciała niebieskie, biologia, geologia) 
  • wskazanie planet, które po pełnym skanowaniu są warte 500k CR (lub minimum wartość ustaloną przez użytkownika) 
  • próba ustalenia na podstawie parametrów planety lub księżyca typów biologicznych, które mogą się tam pojawić. Docelowo próba wskazania tych które jeszcze nie zostały odkryte.
Nowe funkcje, których do tej pory nie widziałem lub na nie nie trafiłem:
  • szacowanie potencjalnego zysku z wyprawy eksploracyjnej od czasu włączenia tej funkcji do jej wyłączenia lub sprzedaży wszystkich map (i innych danych biologicznych i geologicznych, jeśli będzie można je oszacować). Funkcja ta podawała by również nasz rzeczywisty zarobek przy sprzedaży map (danych biologicznych, geologicznych), oraz różnicę pomiędzy szacunkiem a ich rzeczywistą wartością po sprzedaży wszystkich zebranych danych.
  • Zapamiętywanie wskazanych systemów, które odwiedziliśmy, ale nie zeskanowaliśmy w pełni mimo, że odkryliśmy w nich obiekty warte dokładnej analizy, ale nie mieliśmy czasu aby wdanym momencie to zrobić.
  • Zapamiętanie wszystkich systemów, które odwiedziliśmy w trakcie lotu, ale dane, które  posiadamy to tylko ilość znajdujących się w nim ciał. Wyjątkiem były by systemy w których znajdowały by się tylko same gwiazdy. Funkcja ta potrafiła by też odwrócić trasę ze wskazanego pliku logu gry jeśli ktoś miał by takie życzenie ? .
  • Wyświetlenie ostrzeżenia na dodatkowym monitorze jeśli otrzymali byśmy wiadomość od pirata, gracza lub odtworzenie ustawionego dźwięku alarmu przy wystąpieniu takiego zdarzenia. 
  • Przeczytanie za pomocą wbudowanego w Windows syntezatora mowy otrzymanej wiadomości. Dodatkowo możliwość przetłumaczenia jej na wskazany język za pomocą Google Translate po wcześniejszym włączeniu tych funkcji.

Program również uzyskał by w perspektywie czasu integrację, między innymi ze stronami edsm, inara, coriolis (wprowadzona ale jeszcze nie wykorzystywana) itp.

Docelowo jest dodanie integracji z Forum TWH (SO), którą obecnie wykonuje EDMC. Program po wpisaniu w odpowiednie miejsce specjalnego klucza dostępnego tylko dla członków TWH pobierał by odpowiednią dodatkową wtyczkę, która zawierała by kod potrzebny do komunikacji z forum. Jednak przed wprowadzeniem tej funkcji jeszcze długa droga, konsultacji z głównym technikiem i pewnie Radą Oficerów. Bez przyklepania tej funkcji przez wymienionych nie pojawi się ona w programie.

Aplikacja będzie udostępniona ma moim Github łącznie z kodem źródłowym jedynym kodem, który nie będzie dostępny publicznie to ten dodatkowej biblioteki służący do komunikacji z forum.

Lista funkcji nie jest ostateczna. Dlatego jeśli macie jakieś pomysły, na inne funkcje programu piszcie śmiało. Zobaczę co da się wprowadzić.

Wczesno poglądowy screen programu:

[Obrazek: 1Qf6cun.png]

Termin publikacja pierwszej działającej wersji nie jest jeszcze znany.
Odpowiedz
(19.04.2022, 17:25 UTC)Borg Grob napisał(a): Aplikacja będzie udostępniona ma moim Github łącznie z kodem źródłowym jedynym kodem
a github jest stworzony? a jak tak to mogę prosić o nazwę?
Odpowiedz
Mój GitHub znajduje się pod adresem:

https://github.com/Borgsc2/

Do tej pory nic tam w zasadzie nie publikowałem, bo nie miałem takiej potrzeby.

Ponieważ w programowaniu jestem w pełni samoukiem, większość programów robiłem dla zabawy i własnego użytku.
Odpowiedz
No i super temat. Dodaj proszę funkcje liczenia ubitych Thargoidow przed CMDRa z podziałem na Scouty, Cyklopy, Bazylei, Meduzy i Hydry. Tak jak to jest również na Inarze. Może wtedy uda się to też jakoś zintegrować z naszą wtyczka do Sali Odpraw co rozwiąże temat zadań AX.
Odpowiedz
Fajnie jest widzieć kolejnego programistę w TWH. Zawsze wielką frajdą jest programowanie tego co się lubi więc trochę zazdroszczę Wink Powodzenia!
Odpowiedz
(19.04.2022, 17:53 UTC)Borg Grob napisał(a): Mój GitHub znajduje się pod adresem:

https://github.com/Borgsc2/

Do tej pory nic tam w zasadzie nie publikowałem, bo nie miałem takiej potrzeby.

Ponieważ w programowaniu jestem w pełni samoukiem, większość programów robiłem dla zabawy i własnego użytku.

Ok dzięki
Odpowiedz
Hmm ?, nie wiem czy jest sens wymyślać na nowo koło, może by się dało wziąść pluginy z Elite Obserwatory jeśli są opensource i dodać nowe których brakuje??
Odpowiedz
(22.04.2022, 08:21 UTC)thyrfing krk napisał(a): Hmm ?, nie wiem czy jest sens wymyślać na nowo koło, może by się dało wziąść pluginy z Elite Obserwatory jeśli są opensource i dodać nowe których brakuje??

Plików źródłowych pluginów do Elite Obserwatory niestety nie znalazłem. 
Tak samo nie trafiłem nigdzie na opis techniczny ich użycia, czyli jak i jakie dane mu dostarczyć, a potem jak odczytać to czego oczekujemy.

Szczerze myślę, że i tak prościej będzie mi samemu napisać ten kod, niż znowu stracić cały dzień na analizie czyjegoś projektu.

Niestety kod aplikacji do ED często jest bardzo skąpo opisany co powoduje, że choćby analiza tak prostej funkcji jak przekazanie danych składowych statku do coriolis zajęła mi 2 dni (niepełnych bo robiona po pracy). 
Po 2 dniach dowiedziałem się tylko tyle, że dane te są kompresowane i odpowiednio kodowane aby je przesłać do coriolis. Ale tego w jakiej formie są one przesyłane znalazłem dopiero jak wynalazłem koło na nowo odwracając proces kodowania i kompresowania.

Dla osoby, która programuje na co dzień i tym się zajmuje może jest to bułka z masłem, ale dla samouka który robi to bo to lubi czasem jest ciężko zrozumieć tok rozumowania innego programisty bez opisu co gdzie robi.

Nie powiem myślałem o wykorzystaniu już istniejących bibliotek ale bez HOWTO do nich jest to nie możliwe. A mój angielski nie jest na tak wysokim poziomie, i obawiam się, że miał bym problem się z autorem bibliotek dogadać.
Odpowiedz
No to w takim razie trzymam ?
Odpowiedz