Nowy monitor - pomocy
Witam Husarską Brać.  Przyszedł dla mnie moment w którym postanowiłem zmienić mój monitor na coś nowszego i lepszego. Do tej pory korzystałem z monitora LG 27" FullHD IPS, 60 Hz, czyli taki standardowy...
Chciałbym coś w przedziale 27" - 32", 1440p, min. 144 Hz. I tu zaczynają się schody. Nie wiem co wybrać.  Zastanawiam się nad LG 27GN800, a może GIGABYTE G32QC?? Co o nich myślicie?? Może macie inne propozycje?? Monitor ma służyć zarówno do pracy jak i rozrywki. Budżet do 2000 zł.
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
Od tygodnia jestem posiadaczem GIGABYTE G32QC?? i jestem zadowolony. Smile
Odpowiedz
A jak ghosting na tym momitorze, bo w recenzjach jedni piszą że jest super, a inni że nie za bardzo??
Odpowiedz
Ostatnio sobie szukałem, to kolegów od monitorów z roboty podpytywałem (dystrybucja od której komputroniki, x-komy i inne kupują). I wskazali IIYAMA GB2760QSU-B1 Smile 144Hz 1440p, nic praktycznie na serwis nie wraca. No i masz 30 dniową gwarancję "0 martwych pikseli", więc jak nawet 1 będzie - to wymienią. (normalnie jest standard ISO, który określa, że ileś tam martwych na jakimś tam obszarze matrycy może być i to jest ok - nie podlega reklamacji). No i normalna gwarancja na 3 lata (a nie 2). Możesz dokupić rozszerzenie do 5 lat.
Matryca TN - jak postawisz obok IPS to się zdziwisz Smile TNki dzisiejsze są mega dobre, wręcz ładniej świecą niż IPS (ja z profesjonalnymi pracuję, wiec często live mam obok siebie kilka różnych i widać różnicę - albo nie widać).
Odpowiedz
Ja mam od znajomków taką rekomendację: LG 27” UltraGear 27GL850-B
Jeden kumpel "chodził koło niego" ze dwa miesiące, obwąchiwał, oglądał testy, czytał recenzje, zbierał rozumki i opinie. W końcu się zdecydował, kupił i ponoć nie żałuje ani złotóweczki. Polecił dwóm innym znajomym, I tamtym też się gęby uśmiechnęły po zakupie.  Biggrin
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
(20.04.2021, 08:26 UTC)-PAQ- napisał(a): Ja mam od znajomków taką rekomendację: LG 27” UltraGear 27GL850-B
Jeden kumpel "chodził koło niego" ze dwa miesiące, obwąchiwał, oglądał testy, czytał recenzje, zbierał rozumki i opinie. W końcu się zdecydował, kupił i ponoć nie żałuje ani złotóweczki. Polecił dwóm innym znajomym, I tamtym też się gęby uśmiechnęły po zakupie.  Biggrin

No ten monitor także krąży wokół mnie Smile tylko z racji że często siedzę poznym wieczorem przy kompie to czy "srebrzenie" IPS-a w tym modelu nie przeszkadza???
Odpowiedz
(20.04.2021, 08:37 UTC)DevoloPL napisał(a): No ten monitor także krąży wokół mnie Smile tylko z racji że często siedzę poznym wieczorem przy kompie to czy "srebrzenie" IPS-a w tym modelu nie przeszkadza???

Właśnie ich pytałem na tą okoliczność, i specjalnie żaden z nich na to srebrzenie nie narzeka. Też przeważnie używają kompów wieczorami i nocami, pograć można jak już robotę, dom i rodzinkę się ogarnie  Wink 
Najlepiej (jak się da) nie siedzieć w kompletnej ciemności, jakiś ambient-light za monitorkiem znacznie poprawia komfort korzystania z każdego "paczydła"  Smile
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
PAQ dobrze prawi. Siedzenie po ciemku przed ekranem jest mocno męczące dla oczu ze względu na bardzo duży kontrast - ekran jasny, a tuż obok ciemność. Polecam "inteligentną" żarówkę po WiFi sterowaną ;P można sobie przyciemnić czy automat nawet ustawić, aby w nocy delikatnie świeciła.

@-PAQ- koledzy piszą, że jest ok, ale podstawowe pytanie - czy mieli dwa różne monitory obok siebie? I ilu monitorów tej klasy faktycznie używali w swojej karierze? Wink
Jak ktoś kupił sobie pierwsze auto to ono zawsze będzie najlepsze... aż nie kupi drugiego, które jednak może się okazać lepsze ;P Ale bym się tym srebrzeniem nie przejmował. Jak ktoś będzie tego szukał to się dopatrzy, a jak ktoś będzie po prostu używał monitora do grania czy pracy - nie zauważy tego. Ale ja nadal polecam panele TN a nie IPS. TNki są dużo trwalsze Smile (i każda technologia ma swoje wady i zalety, nie ma "najlepszej"). Piszę z praktyki - taka praca, że monitory różniaste mam na co dzień na biurku (nie komputerowe co prawda, a profesjonalne wielkoformatowe 32" do 98") i mam je często obok siebie na jakiś czas - mogę je potestować, pogmyrać w ustawieniach i porównać Smile

LG z pewnością ma tę "przewagę" (jeśli to ma znaczenie), że samodzielnie produkuje matryce, a nie kupuje od innych ;P Producentów paneli LCD jest... tylko 8 Smile Z tych "znanych" to Acer, Panasonic, LG, Samsung. Reszta A-brandów monitorowych (i b/c/d/e brandów) kupuje głównie od nich Smile
Odpowiedz
AOC CQ32G1 - mam taki od 2 lat i jest świetny, ma wszystko czego oczekujesz.

A co do siedzenia w po "ćmoku" przed monitorem, to opcje są dwie tak naprawdę - zapalić jednak jakieś światełko albo, tak ja ja zrobiłem pół roku temu, zakupić okulary Gunnar'a (polski dystrybutor - mają też profil na Allegro). Nie są tanie, ale jako użytkownik mogę z pewnością je polecić. Wcześniej więcej jak 2-3 godziny przed ekranem i już pojawiało się pieczenie i zaczerwienienie oka i cała reszta negatywnych efektów, szczególnie przed laptopem gdzie ekran jest bliżej. O siedzeniu po ciemku to w ogóle nie było mowy. Teraz w tej kwestii czas jest w zasadzie nielimitowany - w sobotę przed ekranem spędziłem 12 godzin i nic Smile 

Jeśli nosisz okulary korekcyjne to Gunnar robi też takie na zamówienie.
Odpowiedz
Dzięki za dotychczasowe opinie. Po głębszej analizie stwierdziłem, że chyba 32" będzie za duże... więc zostaje 27" i po wielu artykułach miotam się pomiędzy dwoma modelami:
1. LG 27GL850
2. DELL S2721DGFA

Pomijaj IIYAME, gdyż w większości testów piszą, że bez kalibracji są strasznie słabe kolory.
Pytanie do Was drodzy koledzy, który z nich byście kupili dla siebie Wink Ewentualnie co innego polecacie....
Odpowiedz