Odyseja kosmiczna 2021 - Nowy sprzęt
(07.02.2021, 19:54 UTC)Misiakus Pluszov napisał(a):
(07.02.2021, 09:37 UTC)MAGNUM354 napisał(a): zalecany minimalny zasilacz do 1050 to 500 W ..   to cud ze jeszcze ci nie padł twój 400 W  przy 1060 ...

Dlaczego miałby paść? MAX moc brana przez tę kartę to ok 180W... Procek ile weźmie - 120W max wg danych. A reszta znikome waty... Więc około 80% obciążenia, a to się nawet łapie na "najbardziej efektywną" pracę zasilacza Smile No i bardzo rzadko się zdaża, aby jednocześnie max procek i max GPU pracowały. Mój pracuje już od jakichś... 5 lat chyba Smile to często przy max obciążeniu przy robieniu 3D czy jakimś adobe after effects (czasami kilka dni renderowania non stop 24/7).
Te zalecane 500W dla karty pobierającej do 200W to trochę na wyrost - tutaj jest dużo więcej zmiennych niż tylko sama karta graficzna, ale jak ktoś proca wsadzi żrącego kolejne 200 - to wtedy ma sens. Ja zwykle sobie liczyłem komponenty ile żrą i pod nie zasilacz ładowałem taki, aby przy max obciążeniu pracował właśnie na ok 80%.

Obstawiam, że twój sprzęt w stresie nie pobiera więcej niż 250W, więc solidny 400W bequiet!  pracuje w dolnym zakresie obciążenia zalecanego. Rzekłbym nawet, że jest idealnie dobrany do takiej konfiguracji.
https://www.bequiet.com/pl/psucalculator

MAGNUM354- nie wiem kto Ci polecił jako minimum do GT 1050 zasilacz 500W, ( ta karta chodzi na samym zasilaniu PCI-Ex, więc pobiera poniżej 75 W), ale szczerze Ci radzę, żebyś dogłębnie zweryfikował jego wiarygodność Smile mam nadzieję, że się nie dałeś nabrać i nie przepłaciłeś.  (No, chyba że akurat masz np Threadrippera z 4 bankami pamięci + gtx 1050, to wtedy zwracam honor) Wink

@Wojciech Dannyboy- Drakkar84  dobrze prawi, ale ja na Twoim miejscu przyciął bym na procku i zamiast core i5 10400F wziął Core i3-10100F (tym bardziej jeśli w przyszłości planujesz upgrade do ośmiordzeniowca)-  ma mniej rdzeni, ale wyżej taktowane i w grach takich jak elite nie powinien odstawać od droższego konkurenta  a  o zaoszczędzony grosz powiększył bym budżet katry graficznej i wziął np Radeona RX570, który 1050Ti deklasuje w każdym teście o dobre 40% (nie jestem fanbojem AMD, mam porównanie obu tych kart w domu). Oczywiście wszystko to jak ceny się unormują. Rok z kawałkiem temu kupiłem rzeczonego Radeona do małego (mini ITX) komputera składanego dla żony za 660 PLN (nowego) a teraz strach na ceny patrzeć...
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Nie no teraz już na pewno kupię tego intela 10-tej generacji (i3-10100F).
Póki co mam kasy ile mam, więc do tego na razie pocieszę się GTX 1050Ti...

Wiedziałem gdzie zapytać, żeby być zadowolonym Smile
Odpowiedz
Seba - polecił taki zasilacz producent karty w opisie jej specyfikacji.
A następnie każdy sklep który ja sprzedawał i zapewne ta specyfikację przepisywał i umieszczał na swojej stronie.
Gral.pl - komputronik - ceneo ( wuszukiwarka cenowa i klikasz na rozszerzony opis ) - morele itd.

Pewnie są w zmowie z producentami zasilaczy skoro tak ludzi oszukują.
Przy okazji - jakby karta pobierała te 400W to by mnie na rachunki nie było stać - ale dolicz wentylatory ( 6 sztuk ) wodne chłodzenie procesora ( firmowe marki Silentium, dedykowane do ich obódów ) no i sam procesor który też spokojnie pobiera ze 150W jeśli dobrze gdzieś doczytałem.

Nagle się okazuje ze te 500W to niezbedne minimum - sam zasilacz tez nie moze pracować na 100% bo się szybko sfajczy, musi mieć zapas wolny.
Odpowiedz
(06.02.2021, 18:22 UTC)MAGNUM354 napisał(a): 1050 w dowolnej wersji ( najlepiej  TI ) - do zasilania wystarczy jej zasilacz 550 .
ale nową za 500zł  to wątpię czy dostaniesz..

Przy okazji - skoro zmieniasz kości pamięci z DDR 3 na DDR 4 to nie zapomnij dodać do planów płyty głównej za kolejne 300 - 400 zł i to takiej byle jakiej.
NO i przy jej wyborze sprawdź dokładnie czy masz w niej gniazdo pasujące do procesora nowszego.

jesteś pewny tej karty? Osobiście miałem 1050Ti i nie osiągnąłem na niej zadowalających rezultatów nawet w FHD w ED. Wymieniłem na Radeona 570 w podobnej cenie i jest to karta znacznie szybsza. Obydwie karty chodziły u mnie zasilane 400W bequite Power9 bez żadnych problemów.
Odpowiedz
(08.02.2021, 21:16 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Seba - polecił taki zasilacz  producent karty  w opisie jej specyfikacji.
A następnie każdy sklep który ja sprzedawał i zapewne ta specyfikację przepisywał  i umieszczał na swojej stronie.
Gral.pl - komputronik - ceneo ( wuszukiwarka cenowa i klikasz na rozszerzony opis )  - morele  itd.

Pewnie są w zmowie z producentami zasilaczy skoro tak ludzi oszukują.
Przy okazji - jakby karta pobierała  te 400W to by mnie na rachunki nie było stać - ale dolicz wentylatory  ( 6 sztuk  )  wodne chłodzenie procesora ( firmowe marki Silentium, dedykowane do ich obódów ) no i sam procesor który też spokojnie pobiera ze 150W jeśli dobrze gdzieś doczytałem.

Nagle  się okazuje ze te 500W to niezbedne minimum - sam zasilacz tez nie moze pracować na 100%  bo się szybko sfajczy, musi mieć zapas wolny.

To aż tak dużo nie pobiera...

6 wentylatorów * 0,18A =1,08A
1,08A*12V = 12W  Wink

chłodzenie AIO: (SilentiumPC Navis RGB 240 AIO)
pompa - 0,30A*12v = 4W

ledy   0,12A*12v = 1,5W

Wentylatory na chłodnicy
2*0,15A*12V=4W
ledy   0,12A*12v = 1,5W

Czyli razem ~23W. Biorąc pod uwagę rozrzut materiałów powiedzmy 30W

Poniżej link do testu gdzie zmierzono pobór mocy dla całego zestawu podczas gry w Crisis 3.

https://www.purepc.pl/test-geforce-gtx-1...?page=0,17
https://pclab.pl/art71732-30.html

i jeszcze kilka rekomendacji:
https://pl.msi.com/Graphics-Card/GeForce...cification   RECOMENDED POWER SUPPLY 300W
https://www.x-kom.pl/p/333613-karta-graf...IdEALw_wcB  Rekomendowana moc zasilacza  300 W

Wychodzi więc na to, że rzeczywiście wszyscy  są w zmowie z producentami zasilaczy.  Wink

Wszystkich przepraszam za OFFTOP i trolowanie, ale koniecznie chciałem mieć rację Smile.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Spoko - ja tam czytam broszurki i instrukcje ( tak wiem prawdziwi faceci nie potrzebuja instrukcji ) - po prostu nie mam pieniędzy żeby w razie czego o t tak lekką ręką wydać prawie 2000 zł na nową kartę zasilacz i płytę albo i procesor. Takie wydatki to u mnie długi czas zbierania drobnych.. niestety. Jestem osoba która chucha na zimne Smile

Kris 750 : nie czytasz ze zrozumieniem, wróć do pierwszego postu. Kolega pisał że ma ograniczony budzet i nawet podał cenę... Pomijając fakt że nawet 1050 nie kupi w cenie którą podał - już musi coś dołożyć, to jeszcze namawiamy go na kupno procesora nowszego ( co akurat jest dobrym pomysłem - łatwiej potem kartę wymienić ) .

Zademonstrowałeś powszechny tu na forum trend który widziałem nie raz: ktoś się pyta o sprzęt do 3000- 3500 zł i od razu się sypią porady typu - tylko kartę graficzną to co najmniej 2080 żeby ci VR w miarę dobrze chodziło Smile itp Smile

A co do karty 1050 TI 4 GB MSI - jestem pewny - miałem taką przez równe 4,5 roku zanim się sfajczyła. Typowy objaw : "deszcz" na ekranie.
Najważniejsze - nie poszło zwarcie na płytę główną i wymiana dotyczyła jedynie karty graficznej.
A co do wydajności tej karty :
ED - przy dużych stacjach - 45 FPS - czyli płynnie
Wiesiek 3 - rozdzielczosć 2K - w porywach 40 normalnie 35 FPS , przy rozdzielczości 1080 - 47- 53 FPS
Arma 3 - rozdzielczosć 2K - zależnie od ilosci pojazdów i ludzików na ekranie 40 - 60 FPS , w rozdzielczosci 1080 nie grałem bo Arma 3 wiekszosć rzeczy oblicza procesorem -balisrtyka, przebijalnośc materiałowa itp. tam akurat GPU się nie męczy.
Więc tak, karta daje radę.
Martwi tylko to ż epowinna kosztowac 700zł a teraz chyba 1100 kosztuje. - na te z jednym wentylatorem w wersji mini nawet nie patrz - grzeją się tak samo a mniejsza powierzchnia sprawia że podnosi się temperatura całej karty - dwa wentylatory są cichsze i lepiej chłodzą kartę.

Kris 750 - a Radeon już sobie poradził ze skokami napięcia w prosesorach i w samych kartach graficznych?
W zeszłym roku klienci skarżyli się że procesory nie "dochodza " do okreslonych taktowań zegara bo po prostu przez 3/4 okresu pracy napięci na nich jest za niskie i tak procesory które miały miec 3,4 GHZ mają ledwo 3 , a producent nawet polecał dla ustabilizowania ich zegara jeszcze obniżyć taktowanie do nawet 2.8 Smile Kpina do kwadratu - i główna przyczyna ze jak rok temu dzieciakowi komputer kupiłem to jednak pozostałem przy Intelu i Nvidii .
Odpowiedz
Ja kupilem i3 10100 (wystarczajacy i tani-zawsze moge zmienic) ale za to plyte głowna kupilem drozsza i lepsza.... i jak ktos napisal, hulam na GTX 1050Ti 4GB, ale to nie jest karta za 500 PLN niestety, jednakze oplaca sie, no i mysle, ze lepszej teraz nie ma na rynku (dostepnosc RTX) wiec po co przeplacac. BTW na tym sprzecie cyber w 30 fps tez smiga.
Odpowiedz
a w cyber punka to już na 1660 gram Smile na kompie u syna .
w swoim kompie też mam 1660 Ti ( wspomniana 1050 zdechła jak pisałem wyżej po ponad 4 latach ) ale cała reszta za słaba na Cyberpunka - procesor i5 5600 , płyta głowna dusi karte graficzna itd.. Smile
Odpowiedz
(09.02.2021, 10:14 UTC)MAGNUM354 napisał(a): a w cyber punka to już na 1660  gram Smile na kompie u syna .
w swoim kompie też mam 1660 Ti  (  wspomniana 1050 zdechła jak pisałem wyżej po ponad 4 latach )  ale cała reszta za słaba na Cyberpunka -  procesor i5 5600 ,  płyta głowna  dusi karte graficzna itd.. Smile

Co ty powiesz? U mnie procek 3 generacji i5 z 1060 ;P
Odpowiedz
(09.02.2021, 07:26 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Spoko - ja  tam czytam broszurki i instrukcje ( tak wiem prawdziwi faceci nie potrzebuja instrukcji ) - po prostu nie mam pieniędzy żeby w razie czego o t tak lekką ręką  wydać prawie 2000 zł na nową kartę zasilacz i płytę albo i procesor. Takie wydatki to  u mnie długi czas zbierania drobnych.. niestety. Jestem osoba która chucha na zimne Smile

Kris 750 :  nie czytasz ze zrozumieniem, wróć do pierwszego postu. Kolega pisał że ma  ograniczony budzet i nawet podał cenę... Pomijając fakt że nawet 1050 nie kupi w cenie którą podał - już musi coś dołożyć, to jeszcze namawiamy go na kupno procesora nowszego  ( co akurat jest dobrym pomysłem - łatwiej potem kartę wymienić ) .

Zademonstrowałeś  powszechny tu  na forum  trend który widziałem nie raz:   ktoś się pyta o sprzęt do 3000- 3500 zł i od razu się sypią porady  typu  - tylko kartę graficzną to co najmniej 2080 żeby ci VR w miarę dobrze chodziło Smile  itp  Smile

A co do karty 1050 TI 4 GB  MSI  - jestem pewny - miałem taką przez  równe 4,5 roku zanim się sfajczyła. Typowy  objaw : "deszcz" na ekranie.
Najważniejsze - nie poszło zwarcie na płytę główną i wymiana dotyczyła jedynie karty graficznej.
A co do wydajności tej karty :
ED - przy  dużych stacjach  - 45 FPS - czyli płynnie
Wiesiek 3 - rozdzielczosć 2K  - w porywach 40 normalnie 35 FPS , przy rozdzielczości 1080 - 47- 53  FPS
Arma 3 - rozdzielczosć 2K - zależnie od ilosci  pojazdów i ludzików na ekranie 40 - 60 FPS , w rozdzielczosci 1080  nie grałem bo Arma 3 wiekszosć rzeczy oblicza procesorem -balisrtyka, przebijalnośc materiałowa itp. tam akurat GPU się nie męczy.
Więc tak, karta daje radę.
Martwi tylko to ż epowinna kosztowac 700zł  a teraz chyba 1100 kosztuje. - na te z jednym wentylatorem  w wersji mini nawet nie patrz - grzeją się tak samo a mniejsza powierzchnia sprawia że podnosi się temperatura całej karty - dwa wentylatory  są cichsze i lepiej chłodzą kartę.

Kris 750  - a Radeon już sobie poradził ze skokami  napięcia w prosesorach i w samych kartach graficznych?
W zeszłym roku  klienci skarżyli się że procesory nie "dochodza " do okreslonych taktowań zegara  bo po prostu przez 3/4 okresu pracy napięci na nich jest za niskie i tak procesory które miały miec 3,4 GHZ mają ledwo 3 , a producent nawet polecał dla ustabilizowania ich zegara jeszcze obniżyć  taktowanie do nawet 2.8 Smile  Kpina do kwadratu - i główna przyczyna ze jak rok temu dzieciakowi komputer kupiłem to  jednak pozostałem przy Intelu i Nvidii .

nie wiem gdzie taki wniosek że ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem Smile Ta karta co ją podałes jest licha i tyle, w ED na stacji animacja nie była płynna, o wiele lepszą kartą w TEJ SAMEJ cenie jest 570. Nie wiem o czym Ty piszesz z tymi skokami napięcia u mnie chodzi wzorowo.
Odpowiedz