Cyberpunk 2077
oj tam , bedzie dobrze
Odpowiedz
dotarła wersje ze steelbookiem

[Obrazek: NESxRdY.jpg]
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
(10.12.2020, 16:54 UTC)Kahea napisał(a): dotarła wersje ze steelbookiem

Warto to kupić czy troche poczekać bo podobno gra jest troche "zbugowana"
Ps.jak mozesz to napisz na jakim grasz sprzecie ile fps wyciągasz na roznych ustawieniach no i jak z grywalnoscią
Lepiej mieć zero informacji, niż być zdezinformowanym, bo oznacza to informację ujemną, mniejszą od zera.

Stanisław Lem, Opowieści o pilocie Pirxie

Odpowiedz
Czekam także na wasze opinie! Narazie oglądałam recenzje i raczej będę chciała kupić, ale nie mam jeszcze takiej pewności, że chce tę grę. Powiedzcie jak wasze pierwsze wrażenia, jak zapowiada się i czy jest tak bardzo zglitchowana jak tvgry opisują Biggrin
Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na swiecie ma swoją cenę.
To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne.
Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

[Obrazek: hIkSvET.png]
Odpowiedz
Gra jest wielka i piękna, ale zdecydowanie nie dla wszystkich Smile
Ja sam trafiłem na dosłownie kilka glitchy, nic większego, wiec chyba mam trochę farta. No i miasto wciąga - mam 16h i ledwo 7% przejścia, bo co chwila coś się dzieje Biggrin
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Ja po 7 godzinach mam podobne wrażenia, gra jest niesamowita.

Po kolei, na początek technikalia. Ja tydzień temu ściągałem nowe sterowniki i to wydaje mi się być powodem zadowalającej płynności, tzn. na gtx 1070 na medium z teksturami na high gra osiąga spokojnie 60fps w pomieszczeniach i średnio 45-50 fps w mieście na ulicy. Ludzie piszą że na gtx 3080 gra im kiepsko działa, także sterowniki wydają się być kluczem. Inna sprawa że grafika nie robi aż takiego wrażenia, czasami wszystko wygląda aż zbyt plastikowo, i to w miejscach gdzie nie powinno. Generalnie jednak te wszystkie światła, lasery i bajery robią klimat, no i design tego wszystkiego jest świetny.

Na glicze trafiłem, przeważnie jakiś npc mówiąc nie otwiera ust, jakiemuś nie wczytały się animacje, a jak postać dzierży coś w dłoni, to jest szansa że ten przedmiot jest źle dopasowany i buja gdzieś w przestworzach. W jednym zadaniu nie mogłem wejść do baru, bo wcześniej sam z siebie tam wszedłem, ale w końcu znalazłem sposób na obejście tego. Także rozumiem rozgoryczenie pewnych osób, te błędy bardzo psują immersję, o którą gra tak przecież dba.

Tym niemniej cyberpunk jest tym, na co czekałem. Na dobrego RPGa z otwartym światem z widokiem z pierwszej osoby (nienawidzę grać z trzeciej), ostatnim tak dobrym był Fallout New Vegas. Rozwój postaci jest satysfakcjonujący, dotychczasowe dialogi i zadania stoją na najwyższym poziomie (te główne oczywiście). Porzucenie przerywników na rzecz oglądania wszystkiego przez gracza jest moim zdaniem bardzo dobrym ruchem. Czuć ten suspens, kiedy sytuacja staje się napięta, w czym pomaga jeszcze genialna muzyka. A raczej ścieżka dźwiękowa, bo nie chodzi mi o licencjonowane piosenki z radia. Ambient który nam towarzyszy w grze i zmienia się dynamicznie zależnie od sytuacji to jedna z moich ulubionych rzeczy w tej grze, ostatnio takie wrażenie zrobił na mnie dźwiek z Thiefa 2 z 1999 r. Smile

Z rzeczy mechanicznych które mi się nie podobają, to przede wszystkim system lootu. Co chwila znajdujemy nowe spluwy i ubranie, przez co przypomina to Mass Effect 1. Potem okazuje się, że mamy okulary z pancerzem o wartości 5.0, za chwile znajdujemy takie 5.5, a za kolejne dwie minuty z 5.9. Sprawia to wrażenie, że sprzęt jest bezwartościowy i znalzenie czegoś fajnego nie sprawia frajdy, bo za chwilę dostaniemy coś lepszego.

Tak czy inaczej, ja się jaram, idę zaraz znowu szwędać się po mieście, które jest jednym z najlepszych z gier w które gralem.

I tylko współczuję pracownikom CDR, którzy podczas świąt będą zapieprzać w pracy, naprawiając bugi.
Odpowiedz
Skonczylem grac o 4 rano (przy okazji - nikt nie zajrzal na Doki , siedzialem tam jako Vertero na kompie mojego syna - troche mocniejszy jest Smile

Błedy jakie zauwazylem to laska w barze na stolku nie miala ud, od kolan w dol byla dalej Smile oraz na kilka misji pierwszych - dwa razy bardzo dlugo rozlaczałem sie z ekranu hakowania. Nic wiecej. Gra ze Steam, może juz jakies poprawki producent dolożyl do wersji cyfrowej? Nie wiem czy osobyktóre kupily pudelka dostaly plytki czy tylko kod ale jesli plytki to moźe faktycznie potrzebuja latki - plytek juz sie nie da poprawic Smile

Sprzet na ktorym gralem to i5 9generacji i karta graficzna 1660 6GB + ciut lepsza plyta glowna niby gamingowa za jakies 780zl. Nic nie krecone wszystko chodzi na podstawowych ustawieniach.
Po odblokowaniu w ustawieniach nvidii tego DSS czy DSR ( jakoś tak ) i przestawieniu mnożnika gra poszla płynnie w 2K .
Dysk HDD zwykly talerzowy 3,5 . Niestety dostrzegam na obrazie delikatne bardzo delikatne ziarno nawet w rozdzielczosci 1080.. takie samo w 2K.. nie wiem czy to "pozostalosc" po powierzchniach ktore przy potęźnych kartach graficznych bylyly generowane za pomoca raytrackingu ? nie wiem aż tak sie na tym nie znam.
Inna sprawa ze trzeba sie bardzo przyjrzec, moj syn tego nie widzi, w sumie podczas akcji nie zauważasz tego Smile

Osobiscie uważam ze gra jest super zoptymalizowana albo zostaly użyte jakies nowoczesne algorytmy ale nawet podczas grubszych strzelanin nic mi przycinalo.
Czytalem opinie z roźnych pism i magazynow itp. skupiajacych sie wokol ogolnego gamingu... ktos pisal że mu sie budynki czy sciany nie nadążały dorysowywać.. to ja pisze niech se kompa za 3500 zl posklada i gra mu bedzie plynnie chodzila. Może nie w 4K ale niech nie pisze glupot.
Masz slabszego kompa? Powylaczaj kilka rzeczy i bedzie super. Ja mialem stabilne 60 fps z malymi spadkami wiadomo , ale ani razu ekran/obraz nie dostal czkawki.
Odpowiedz
(11.12.2020, 11:14 UTC)Ulpian napisał(a): Ja po 7 godzinach mam podobne wrażenia, gra jest niesamowita.

Ja tydzień temu ściągałem nowe sterowniki i to wydaje mi się być powodem zadowalającej płynności, tzn. na gtx 1070 na medium z teksturami na high gra osiąga spokojnie 60fps w pomieszczeniach i średnio 45-50 fps w mieście na ulicy. Ludzie piszą że na gtx 3080 gra im kiepsko działa, także sterowniki wydają się być kluczem. 

Tutaj nie chodzi o sterowniki, a o zbyt wysokie oczekiwania graczy. 

Ty zapewne na swoim 1070 odpalasz gierke w 1080p i dziala Ci spoko. Ci ktorzy maja 3080/3090 oczekuja, ze jak odpala gre w 4k ze wszystkimi wodotryskami (RTX itd itd) na ultra detalach to bedzie im smigac w 500fps'ach, bo przeciez maja najlepsze karty na rynku. A przeciez dobrze wiemy, ze to jest - nie oszukujmy sie - nieosiagalne.

Druga czesc 'placzacych' to gracze z PS4, dla ktorych to szok, ze ich konsola z 2012 roku (gdzie odpowiednikiem GPU na PC byloby 7870) nie moze uciagnac gry wypuszczonej z mysla o NextGenach. No kurde, szok normalnie, niedowierzanie, miliony pytan bez odpowiedzi. Zejdzmy na ziemie...

I to wydaje mi sie byc najwiekszym problemem tej gry, zbyt wielkie oczekiwania ludzi, za duzy hype. A bugi? Bugi przy premierach gier byly, sa i beda... na nasze szczescie CDPR potrafi szybko uporac sie z takimi rzeczami (patrz: 40GB patch - day 0). 

Kazdy, kto choc troche zna/interesuje sie tematem CyberPunk'a bedzie zachwycony ta gra. 

Znow ludzie zapominaja o tym, ze gra nie musi byc dla wszystkich..... 

Zycze wszystkim milej zabawy Smile
Odpowiedz
(11.12.2020, 10:20 UTC)Teremis Smok napisał(a):
(11.12.2020, 08:27 UTC)Quun napisał(a): Czekam także na wasze opinie! Narazie oglądałam recenzje i raczej będę chciała kupić, ale nie mam jeszcze takiej pewności, że chce tę grę. Powiedzcie jak wasze pierwsze wrażenia, jak zapowiada się i czy jest tak bardzo zglitchowana jak tvgry opisują Biggrin

No giera jest świetna po prostu!!
Gra ma błędy no ale znajdz mi grę która w dniu premiery działa poprawnie w dzisiejszych czasach. Redzi i tak zrobili kawał dobrej roboty ze tych błędów nie ma aż tak wiele. 
Po prostu trzeba zagrać samemu by to zobaczyć Smile

Ja mam negatywne odczucie ... zobaczyłem kilka reklam i przycisk GRAJ ... i gra się po tym wykrzacza... nie mam możliwości jej uruchomienia... do tego Steam mi zaliczył że grałem w nią sporo czasu, choć jej nie udało się uruchomić, przez co nie ma możliwości zwrotu...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
zamist graj to moze jednak sterowniki przeinstaluj? tam jest kilka linijek niżej odnośnik do sterowników
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości