17.06.2020, 14:32 UTC
O kurczaczek.... postaram się pilnować. Choć teraz bezpiecznie, latam od gwiazdy do gwiazdy bez zwiedzania. Raczej pustkowie. Szkoda było by tyle mil morskich zaprzepaścić... tfu lat świetnych ;-)
|
Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
|
|
17.06.2020, 14:32 UTC
O kurczaczek.... postaram się pilnować. Choć teraz bezpiecznie, latam od gwiazdy do gwiazdy bez zwiedzania. Raczej pustkowie. Szkoda było by tyle mil morskich zaprzepaścić... tfu lat świetnych ;-)
02.07.2020, 18:23 UTC
A ja mam pytanko. Jeszcze nie należę DO husarii ale chciałbym wam jakoś pomóc. Latam Kellbackiem bawię się w handel I kurierka.
03.07.2020, 06:48 UTC
Witam serdecznie, o7
Mam takie pytanko. Czy po zeskanowaniu całej planety 100% trzeba jeszcze coś zrobić? Nie wiem zapisać wyniki czy coś? Już piszę o co mi chodzi. Otóż trafiłam na system, który co prawda został już przez kogoś odkryty, ale nikt go nie zeskanował. No więc wzięłam się za skanowanie. Ponieważ nie było to gdzieś daleko, to skoczyłam jakieś 80Ls do zamieszkanego systemu. Liczyłam na nie lada zysk, a tu dostałam jakieś nędzne grosze. Co gorsza nie wyskoczył mi komunikat, że dostałam bonus za skanowanie jako pierwsza. Czy zrobiłam coś nie tak? A może powinnam polecieć gdzieś indziej? Nie bardzo ogarniam co się stało…
03.07.2020, 07:59 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2020, 08:02 UTC przez Aran V..)
Hejka,
W kwestii "za co" dostajesz kredyty: - "Honk" - czyli zatrąbienie discovery scannerem - dostajesz kasę za każdą gwiazdę w systemie - "FFS" - zeskanowanie full spectrum scanerem wszystkich planet - "DSS" - zmapowanie planet detailed surface scannerem W kwestii "ile" zarabiasz: - Każdy typ obieku (tj. gwiazdy, planety, czarne dziury) ma własną wartość bazową. *np. z planet najmniej warte są lodowe planety - bardzo często gracze olewają ich skanowanie (poprostu nie opłaca się marnować czasu na nie), najwięcej zaś są warte wodne światy, planety ziemio podobne. *podobnie wygląda sprawa z gwiazdami, tutaj natomiast honk odkryje nam wszystkie od razu -mapowanie planet - to jest pierwszy bonus jaki możemy uzyskać, jest ściśle powiązany z wartością bazową planety: np. przy wsześniej wspomnianych lodowych planetach wartość mapy też będzie śmiesznie mała. ***Przed rozpoczęciem mapowania planet, warto zerknąć w mapę systemu zaraz po zrobieniu skanu fss, i przejżeć opisy planet - to czego szukamy to informacji "This planet is candidate for terraforming" albo coś w ten deseń. Taka planeta ma o wiele wyższą wartość niż normalna. -Mapping efficiency - jeśli przy mapowaniu zmieścisz się w ilości probek wskazanych z boku na ekranie dss'a, dostaniesz kolejnego, małego bonusa -First discovery i first mapped - kolejny bonus dostaniesz za oddanie discovery data jako pierwsza, ponadto twój nick zostanie zapisany na mapach przy danych obiektach. Tak ogólnikowo wskazałem za to dostaniesz piniądz. Zerknij sobie na tą plansze- nie wiem na ile jest precyzyjna ale wskaże Ci ogólny zarys wartości:
03.07.2020, 10:33 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2020, 10:34 UTC przez Pol Detson.)
(03.07.2020, 06:48 UTC)Proxima Alland napisał(a): Witam serdecznie, o7 W paru słowach bo powyżej jest sporo czytania oczywiście bardzo pożyteczne rzeczy tam są (+rep).Dostałaś kasę tylko za mapowanie planet. A co do komunikatu o nowo odkrytych planetach to ja taką informację dostałem tylko raz. Jeśli chcesz zarabiać na explo to w panelu galaktyki ustaw sobie filtr na systemy w których nie byłaś. VISITED/NON VISITED, czy jakoś tak.
03.07.2020, 10:57 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2020, 10:58 UTC przez Pajk.)
Visited/not visited - przy oryginalnych kolorach hud'a niebieskie (bardziej cyan) - visited, czerwone - not visited - i opcja wyznaczania trasy po tych ostatnich tylko. Po przeleceniu 1000-1500 ly w mniej popularnym kierunku, niż Guardianie, Sag A, Colonia, Pleyady, Which Head - czyli gdizieś totalnie w bok, na dół, do góry - znajdziesz systemy, które po wleceniu pokażą tyko gwiazdę, a przeskanowanie go (honk Discovery skanerem) pokaże w prawym górnym rogu inną liczbę - wtedy FSS i masz "swoje" planety. Po oddaniu danych karto zobaczysz na mapie przy "first discovered" swój nick.
Moja ostatnia wycieczka FC z Colonii do bańki, ale bokiem - ostatni etap podróży - gdzieś do 1000 ly od nas - 87 układów - wszystkie firsty - zupełnie dziewicze tereny.
03.07.2020, 11:24 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2020, 11:34 UTC przez Proxima Alland.)
@ Aran V.
Bardzo dziękuję! Dobre porady na pewno się przydadzą! + poszedł. @ Detson To że dostałeś tylko raz taką wiadomość, wiele by tłumaczyło. Lecę aktualnie zwiedzić Witch Head Nebula Dzięki Panowie za pomoc. ps. Tak szczerze, to bardziej niż na kasie zależało mi na podpisie pod planetą .EDIT @ Pajk Zmieniam zatem kurs. Dzięki za podpowiedź! Mam jeszcze jedno pytanie. Widziałam gdzieś opcję zmiany nazwy wyświetlanej. Domyślnie jest to nazwa pilota, ale można zmienić na nazwę statku lub numer ID. Tyle że nie mogę tej opcji już nigdzie znaleźć. Z góry dzięki i sorry za marudzenie.
03.07.2020, 12:55 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2020, 13:34 UTC przez Ravenscar.
Powód edycji: orto
)
(03.07.2020, 11:24 UTC)Proxima Alland napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie. Nazwę i ID statku możesz zmienić na stacji w zakładce LIVERY. Na dole po prawej masz CHANGE NAME & ID-PLATE. o7 "So understand don’t waste your time
Always searching for those wasted years
Face up, make your stand
And realize you’re living in the golden years..."
04.07.2020, 11:55 UTC
@ Ravenscar
Dzięki, ale nie o to mi chodziło. Chodzi o zmianę, która z tych rzeczy wyświetla się pod statkiem gdy go ktoś zaznaczy. Może być nazwa pilota albno nazwa statku albo ID.
04.07.2020, 12:56 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.07.2020, 13:05 UTC przez Aran V..)
Wydaje mi się że nie ma takiej opcji w grze. Może gdzieś w plikach tekstowych, ale nie słyszałem o czymś takim.
Edit: Dobra, olśniło mnie. Wydaje mi się że pomyliłaś to z opcją hasła wywoławczego stacji stacji, który słychać w momencie podchodzenia do lądowania. Można to skonfigurować pod Imię, id statku, lub nazwę statku.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
|
|
Elite Dangerous w VR | Jaromaz | 21 | 942 |
15.11.2025, 08:12 UTC Ostatni post: Jaromaz |
| Za co lubię Elite | Kyokushin | 11 | 3,818 |
27.09.2025, 20:30 UTC Ostatni post: Jaromaz |
|
|
|
ELITE NA GOG - mega ważna akcja!!! | Mathias Shallowgrave | 11 | 1,426 |
22.08.2025, 05:10 UTC Ostatni post: MAGNUM354 |
| Wiesz, że za dużo grasz w Elite, jeśli... | Mathias Shallowgrave | 130 | 35,291 |
21.08.2025, 17:55 UTC Ostatni post: bahasso |
|
| Informacja ogólna na temat statków zdolnych do efektywnego wykorzystania FSD SCO. | martin sinclair | 1 | 1,003 |
14.07.2024, 09:36 UTC Ostatni post: NietoKT |
|