Zapytania żółtodzioba
Witam,

Z racji tego że latam od niedawna mam kilka pytań i jak jest ktoś życzliwy to może mi zapoda jakieś odpowiedzi.

1) Latam na chwilę obecną Viperem MK IV chcę go zamienić na Cobre i jak przeglądałem forum to chyba na MK III a nie MK IV? No i oczywiście czy ma to sens?

Zarabiam na misjach kurierskich i kilka razy byłem na jakiś niskopoziomowych asteroidach polować na piratów.

Mam na chwilę obecną 7 kk cr i jakieś 4kk w wartości vipera

2) Myślę żeby zobaczyć na czym polega górnictwo i czy jest z tego frajda dlatego jaki statek polecacie do górnictwa i ile kredytów potrzebuje na start żeby zacząć zabawę?

Co do misji to na chwilę obecną robiłem tylko kurierkę i parę razy odzyskiwanie czarnych skrzynek co do reszty nie mam pojęcia co i jak ale na to przyjdzie też czas
1. Myślę, że Cobra stoi jednak nieco wyżej od Vipera, jest bardziej multi. Jak na początek, to uważam że warto. W moim przypadku latanie Cobrą MK3 pozwoliło mi zarobić na Asp Explorera, a to już bardzo dobry statek z tych małych. Nie jestem pewien, czy MK4 jest ogólnodostępna w grze.

2. Górnictwo bywa ekscytujące, a przede wszystkim można nieźle zarobić, ale żeby miało sens, to musisz mieć statek z ładownią kilkudziesięciu ton, najlepiej >100 ton. Trzeba gdzieś wsadzić rafinerię i limpety, a z małą ładownią musiałbyś co chwila lecieć sprzedawać urobek. Wspomniany ASP-X już się nada, kosztuje chyba coś koło 6 milionów. Zarobisz nim na Pythona który już jest niezłą koparką.

Zainteresuj się Comminity Goals. Można na nich nieźle zarobić na początek. Głównie zawozisz do wskazanej stacji konkretne dobra, ale jak już sprzedasz ich trochę, to masz gwarantowany bonus kasy, zależnie od poziomu jaki osiągnie dana akcja społeczna.
1. Cobra MK III to legendarny statek, przez który przechodzą chyba wszyscy - bardzo dobry wybór. Co do MKIV, ta nie jest dostępna dla zwykłych śmiertelników - trzeba było kupić dodatek Horizons do 5 lutego 2016 roku.

2. Na sam początek Cobra będzie w sam raz do górnictwa i pozwoli Ci szybko zarobić na coś większego. Co do kosztów - możesz sprawdzić je tutaj: https://coriolis.io/
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Cobry nigdy nie miałem i om bardziej ją wszyscy chwalą to tym bardziej jej nie chcę Smile ale nie zwracaj uwagi na to . Napewno tym statkiem powalczysz w niskich resach tak jak to robiłeś do tej pory.. a jak pochowasz bronie itp. do magazynu i zapelnisz statek cargo rackami to i szybkie misje handlowe porobisz. Kopać tym nie polecam bo co 10 minut bedziesz lecial sprzedac urobek. Mając cobrę polecam ci taki kierunek: porob sobiemisje handlowe i odłóż na Asp explorer ( żeby go wyposażyć będziesz potrzebował około 40 M.) Natomiast już aspem śmiało możesz lecieć kopać asteroidy - momentalnie zarobisz na Pythona który bedzie ci służyl jsko koparka jeszcze długo. W zasadzie szybko kupisz sobie drugiego i zrobisz go do handlu.
Jedna tylko mała uwaga żeny to zarabianie namisjach handlowych ci się nie znudziło : lataj sobie a w zasadzie bierz misje TYLKO z upatrzonych wcześniej dwóch - trzech systemow. Dlaczego ? szybciej będzie ci rosła reputacja w danym systemie i prawie każda kolejna misja bedzie za każdym raxem więcej warta. Dzięki temu szybko uzbierasz kasę na Asp a.
A latajac od systemu do systemu i biorac misje za kaźdym razem bez wyrobionej reputacji nagrody za nie bedą znikome i bedziesx miesiac zbieral na Aspa .
Jak juź sie dorobisz Pythona to pokaźemy ci jak zarobić 200 M w jeden wieczorSmile

W zasadzie .. bedę dzisiaj siedział na discordzie naszym husarskim jak sie do mnie zgłosisz to możemy razem polatać jakies misje handlowe. Jakbym nie odpowiadał to pewnie na chwile odeszkrm od kompa to napisz wiadomość - za chwile sie odezwę.
W temacie CG, to przed godziną ogłoszono nowy: zapatrzenie w jadło i napitek na imprezę urodzinową https://forums.frontier.co.uk/threads/jo...ry.532482/
Z racji tego, że latasz od niedawna i ja latam właściwie też "od niedawna" gdyż wg tego, co w Codex w przybliżeniu gram od: 5W 1D 16H 26MIN. Dlatego też nie podpowiem co masz zrobić ale napiszę co ja zrobiłem i co mi to dało, a Ty być może wyciągniesz coś dla siebie.

Latałem Sidewinderem na misjach kurierskich aż zarobiłem na DiamondBack-X z wyposażeniem do eksploracji (najpierw kupiłem DBX, który stał w hangarze i od czasu do czasu w miarę dopływu "kredek" doposażałem go w potrzebne moduły). Gdy mój "powsinoga" był gotów do misji → sprzedałem sidka i wyruszyłem na podbój galaktyki. Wróciłem gdzieś po tygodniu, a zarobek ze sprzedaży danych kartograficznych przerósł moje najśmielsze oczekiwania.

To pozwoliło mi na zakup innych statków mających inne zastosowanie i tak dziś dysponuję:
  • powsinoga, którym właśnie sobie skanuję planety w HIP 113959. Służy także do misji skanowania planet oraz pozyskiwania surowców dla inżynierów oraz syntezy
  • ASP-X → kopara
  • Valture → do zabawy przy bojce tudzież w strefach ekstrakcji
  • Ferdelance → jak wyżej plus ewentualne strefy konfliktów, misje na "ubojstwo"
  • Viper IV → misje rescue, obsługa USS, lanie słabszych piratów
  • Imperial Courier → misje kurierskie (wersja tuningowana, luksusowa ze skórzaną tapicerką i komputerem dokującym)
  • Federal Assault Ship → misje assault (do niczego więcej się nie nadaje)
  • Krait II → łapacz kurzu (nie mam dla niego pomysłu)
  • Delfin → wiadomo Wink
  • Python → misje transportowe (ciężkozbrojny transportowiec do przewozu towarów ale i do walki)
Teraz zbieram na "Anie Kondzie" Wink

Eksploracja mimo poważnego minusa jakim jest poleganie wyłącznie na sobie (a jak zrobisz ka-bum to tracisz wszystkie dane) oraz zwyczajnej nudy dla mnie miała poważną przewagę → nie narażała mnie na ataki piratów. Po powrocie mogłem zająć się misjami transportowymi, a dzięki wcześniejszemu wyrobieniu sobie reputacji misjami kurierskimi nie miałem problemów z dobrze płatnymi zleceniami Smile

Tyle ode mnie. Długich lotów Smile
tylko jako nowy gracz a raczej kadet, nie może lecieć na explorację - bo ma ograniczony czas na wykonanie zadań z sali odpraw - ( aczkolwiek to jest robota na jeden wieczór w sumie Smile - Ja chłopakowi podałem sprawdzoną metodę - zale nic nie stoi na przeszkodzie żeby sam odkrywał tą grę Smile
Dzięki za pomoc i informację mam jeszcze pytanie co do eksploracji i sprzedaży danych kartograficznych.
Jak wlatuję do nowego ukł to jak go mam zbadać? Podlecieć do Nav beacon i tam wyjść z supercruisa i skanować bojkę czy wystarczy że wlecę do nowego systemu?
Chyba że też muszę posiadać odpowiedni sprzęt na taką zabawę

Dorobiłem się Cobry i teraz latam takim czymś, pewnie połowa rzeczy nie potrzebna ale co tam
https://s.orbis.zone/59-r

@Magnum354 co do misji to biorę misję w HR8444 i latam do okolicznych ukł na powrót jak coś jest doi HR8444 to zabieram i ładuję całą ładownie jakimś towarem na którym można zarobić 
Podlatywanie do Nav Beaconu to jedna z metod, ale działa tylko w systemach zamieszkanych. Do zbadania systemów pustych potrzebujesz użyć skanera, który masz na wyposażeniu statku, a do skanowania planet potrzeba Detailed Surface Scanner.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
No to poleciałem w bezdroża galaktyki, jakieś 100 lat świetlnych dalej przypomniało mi się że niedługo pora kończyć zabawę.
Moje pytanie czy można bezpiecznie skończyć grać gdzieś w galaktyce czy trzeba zadokować w porcie?
Zawsze kończyłem gdzieś w bazie a teraz nie mam nic w pobliżu no i w sumie to chciało by się lecieć dalej

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości