Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
W Condzie możesz sobie zostawić ten docking, bo jakby nie patrzeć, masz w niej tyle slotów, że zmieścisz tam wszystko, czego potrzebujesz do dalekich wypraw+ zostanie ci nieco miejsca.
Odpowiedz
(13.08.2019, 08:33 UTC)Banson82 napisał(a): ...
Link do builda: https://coriolis.io/outfit/anaconda?code...A%3D%3D%3D

Kilka uwag do Twojego builda
1. Mając Fuel Scoop 7A nie potrzebujesz żadnego Fuel Tanka. A już na pewno nie dwóch sztuk. Fuel scoop zatankuje do pełna zanim ci FSD ostygnie
2. Nie potrzebujesz dwóch AFMU 6A. Montuje się dwa, aby w razie potrzeby jeden naprawił drugiego. Ale ten "zapasowy" może być mały (1A?), bardzo możliwe że nigdy nie zostanie użyty.
3. Broń i Shield Boostery są zupełnie nieprzydatne na eksploracji, zamiast tego możesz wziąć troszkę większą tarczę.
Jedyne zastosowanie tarczy na eksploracji to "zderzak" w razie twardego lądowania, poza tym przez większość czasu można ją wyłączyć żeby nie ciągnęła prądu i nie grzała statku

A co do Docking Computera - prawdopodobnie dokować będziesz tylko raz, wracając z eksploracji. Można to zrobić ręcznie, tylko trzeba pamiętać że w Condzie mostek jest na górze i trzeba wlatywać tak, aby dachem prawie szorować po górnej części wlotu. Kwestia treningu, po kilku dokowaniach przekonasz się że to nie jest trudne
[Obrazek: 129764.png]

Odpowiedz
szkoda ze nie zależy ci na inzymierowaniu statku - polecam jednego z inżymierów który redukuje masę sensoru.
W Andzi ten moduł waży 64 tony ... i to klasy D czyli najlżejszej . Po odelżeniu wagi na piątym poziome , zostaje z niego 14 ton ( jakoś tak ) . W Anakondzie daje to prawie 5 LY skoku więcej.

Nie wspominając o szybkiej wyprawie na ruiny Guardianów gdzie możesz zdobyć materiały do boostera FSD - 10,5 LY do przodu Smile
Odpowiedz
(13.08.2019, 20:16 UTC)MAGNUM354 napisał(a): szkoda ze nie zależy ci na inzymierowaniu statku -  polecam jednego z inżymierów który redukuje masę  sensoru.
W Andzi ten moduł waży 64 tony ... i to klasy D czyli najlżejszej . Po odelżeniu wagi na piątym poziome , zostaje z niego 14 ton ( jakoś tak ) . W Anakondzie daje to prawie 5 LY  skoku więcej.

Nie wspominając o  szybkiej wyprawie na ruiny Guardianów gdzie możesz zdobyć materiały do boostera FSD - 10,5 LY do przodu Smile

Znalazłem dzisiaj chwilę czasu. Odwiedziłem Felicity Farseer, FSD mam na 5, obniżyłem też masę sensorów o 20%. Moja Anaconda ma w tej chwili skok 51,61 Ly. Dla mnie spoko. No i zadokowałem w HR 8444. Czekam na przyjęcie do Husarii. Jak się uda to z chęcią wybiorę się w jakąś ekspedycję:-)
Odpowiedz
@Banson82 To zwracaj uwage na forum i disco bo gdzies bedziemy niedlugo startowac. Kazdy statek sie przyda Smile a co do twojego to tez sie troche pomadrze. Kazdy robi statek pod swoje potrzeby, ale na dluzsze wyprawy naprawde kazdy LY skoku sie przydaje. Jasne ze jak jest fajne miejsce to oramy gwiazda przy gwiezdzie, ale nie wiem czy juz przezyles sytuacje gdy zrobiles x tysiecy skokow, zeskanowales x-dziesiat tysiecy planet jestes 20 albo 30 kLY od Banki i nagle masz ochote rzucic to wszytko w diably. Przewiozl bys sobie rybe, albo jakies skanowanko Cobra zrobil nawet obloty Rotmistrzom bys wszystkie wyskakal byle tylko juz miec jakies inne opcje. Wtedy klniesz na kazdy nadprogramowy kilogram na statku ktory zmniejsza skok, nerwowo przeliczasz ile mniej skokow bys mial do domu jakbys zabral lzejsze laziki itd. Jeden skok bez skanowania to okolo 50 s do 1 minuty w ciagu ktorych musisz zatankowac, przewaznie ominac gwiazde i ustawic sie na nastepny cel, wiec jest co robic i trzeba troche skupienia zeby sie nie usmazyc Smile 
Skoro masz juz dostep do Felicity to pomyslmy nad Twoja conda tak teoretycznie. Ja proponuje cos TAKIEGO wszystkie ulepszenia tylko Felicity jesli masz odblokowanego jeszcze jakiegos inzyniera to mozna szalec duzo dalej.
Juz mowie co i dlaczego zmienilem, a ty pomysl czy sie z tym zgadzasz czy jednak masz inne potrzeby.
4A Power Plant z grade 1 Overcharged i efektem Striped Down bo mocy starczy (tak naprawde to starcza nawet na 3A z pelnym OC, ale to trzeba wiecej inzynierow i matsow)
5D Thrystery grade 3 Dirty i oczywiscie SD. To nigdy nie bedzie wyscigowka, w polaczeniu z Power Distributorem ma ci dac boosta i ewentualnie naladowac drugiego jak bys sie zle na wysokiej grawitacji zachowal. Uciec tym statkiem to co najwyzej gorniczej T9 uciekniesz.
Wywalilem Fuel Tanki. One sie w tym statku przydaja (a dokladnie jeden 6 na 64 tony) jesli zamierzasz latac po jakichs obrzezach galaktyki i pozostale moduly masz zrobione bezwzglednie pod skok. Wtedy masz konde ze skokiem okolo 70 LY i zasiegiem bez tankowania w granicach 700LY. Bijesz wtedy wszystkie Phantomy i DBX skokiem i zasiegiem. Ale przydaje sie tylko w wyprawach w ekstremalne miejsca. No chyba ze chcesz byc FuelRatsem to ok plus szacunek dla Ciebie, albo chcesz nim duzo latac po Neutron Highway.
AFMU to juz chlopaki pisali. Jak masz miejsce to dwa i oby cala trase byly niepotrzebne i wylaczone. Poniewaz naprawiamy sie nimi najlepiej stojac w pustej przestrzeni i sama naprawa wylacza naprawiany modul to nie trzeba ich brac pod uwage jesli chodzi o prad z PP. 
Jesli nie jestes HullSealsem to limpety naprawcze 1D.
SRV nie ruszalem, ale ja latam z 2G. Nie bardzo lubie jezdzic po planetach wiec moze nie potrzebuje wiecej.
Laser najlzejszy do aktywacji guardianskiego czegos jakby co (czy to 1 czy 4 to jednym w niezwrotnej Anacondzie nie zrobisz nikomu krzywdy poza spazmami smiechu u przeciwnego pilota), tak samo jeden Point Defence gdzies po gornej stronie statku.
Heat Sinki wg uznania.
Tak jak pisal Magnum gdybys mogl zejsc z masy Sensorow i zamontowac Guardian FSD Booster to latwo zyskasz jeszcze kilkanascie LY skoku.
A na koniec pamietaj ze kazdy daje ci rady z wlasnego doswiadczenia i stylu gry, a w ED to samo mozna robic wieloma roznymi statkami wiec testuj i bierz co ci najbardziej pasuje.
Odpowiedz
Ja ze swojej perspektywy widzę to nieco inaczej...Swego czasu doleciałem do Beagle Point, (A nawet dalej Smile) Anakondą, która miała 41 LY skoku, za to 1700MJ tarczy. Bez strachu lądowałem na planetach z ciążeniem >2G, bo nawet jak się pomyliłem, to tarcza spokojnie wytrzymywała twardsze przyziemienia.  Moim zdaniem 140 MJ tarczy na Anakondzie to tylko marnowanie slotu, bo przy tej masie  gabarytach i manewrowości statku to tak, jakby nie mieć jej wcale.  Polecam to sobie sprawdzić  np. na jakimś RESie, wlatując z oszałamiającą prędkością  ok 140m/s w  asteroidęSmile. Gwarantuję, że skończy się to wyłączeniem mizernych tarcz i  ubytkiem integralności poszycia o ok 10-15%. I teraz pomyślcie, że jeden głupi błąd na eksploracji może kosztować was miesiąc żmudnego pozyskiwania danych kartograficznych. bo pożałowaliście statkowi osłon adekwatnych do jego klasy. W Anakondzie sensownym minimum jest według mnie jakieś 600-700MJ. Ale to oczywiście indywidualna sprawa, jeśli ktoś lubi ryzyko i dreszczyk emocji, to kimże jestem, by go od tego odwodzić... Smile
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Cóż, nie chwaląc się, lądowałem na jakimś potworze (okolice 9G) z tarczą 170, tarcza to przetrwała, ale mimo tego się zgodzę- taka tarcza osłoni condę jedynie przy dokowaniu i lepiej zabrać ze sobą coś mocniejszego (ale dla samych emocji było warto Biggrin )
Odpowiedz
Witam po dłuższej nieobecności wróciłem do Elitki i mam problem z "nową" eksploracją, przeglądałem poradniki ale niestety u mnie jakoś to nie chce działać, może błędna konfiguracja (gram klawiatura + mysz) albo ja coś maszczę.
Co robię - skanuje system i mam info o np. 20 obiektach, no i właśnie co teraz bo gdy przejdę do skanera "zaawansowanego" mogę sobie przesuwać kamerkę ale nie działają żadne klawisze np. na zoomy, itp jedynie w pobliżu obiektu mogę próbnik wystrzelić.
Na filmikach widać jak gracze wyszukują "widma" obiektów, dostosowują "masę" do sygnatury obiektu - u mnie pupa Sad
Odpowiedz

[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
@Kpt. Shriner Po pierwsze to sobie na spokojnie ogarnij poradniki. Np. ten powyzej naszego Hetmana. Jedna rada ode mnie. Też na początku miałem problem z FSS. Musisz sobie poustawiać klawiszologię i ją opanować. Wiem, że to z pozoru może być śmieszne, ale mi to bardzo pomogło. W ustawieniach klawiszy masz cały segment dotyczący FSS, tam pogrzeb i sobie poustawiaj wszystko pod siebie, a potem przetestuj czy działa.
Odpowiedz