Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV
(04.02.2019, 20:57 UTC)SYLWEK napisał(a): Zabezpieczenia wyłączają dopływ prądu przy podłączeniu urządzenia o większym poborze mocy w przypadku tego konkretnego gniazdka.

Jeśli instalacja jest względnie ,,nowa" (przewody prowadzone w peszelach) wymiana przewodów będzie latwizną + wymiana samego gniazdka.

Nie rozumiem dlaczego urządzenie różnicowowo-prądowe miałoby obsługiwać całą instalację w domu - moim zdaniem ma ono sens na obwodzie obsługującym np.: przepływowy grzejnik wody.

Jak nie ma go w nowo budowanych oraz kompleksowo wymienianych obwodach ZE nie podpisze umowy - musi być na każdym obwodzie nawet oświetlenia. Bezpieczniki wyłączają prądy zwarciowe - do wyłączania przeciążeniowych stosuje się inne zabezpieczenia np termiczne.
[Obrazek: 104539.png?1547645238]

We will never forget
Odpowiedz
(04.02.2019, 20:57 UTC)SYLWEK napisał(a): Zabezpieczenia wyłączają dopływ prądu przy podłączeniu urządzenia o większym poborze mocy w przypadku tego konkretnego gniazdka.

Jeśli instalacja jest względnie ,,nowa" (przewody prowadzone w peszelach) wymiana przewodów będzie latwizną + wymiana samego gniazdka.

Nie rozumiem dlaczego urządzenie różnicowowo-prądowe miałoby obsługiwać całą instalację w domu - moim zdaniem ma ono sens na obwodzie obsługującym np.: przepływowy grzejnik wody.

Wszystkie urządzenia elektryczne w I klasie ochronności, czyli te z metalowa obudową podłączoną do przewodu ochronnego zyskają na poziomie zabezpieczeń, przed tzw dotykiem pośrednim, jeśli będą zasilane z obwodu zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowoprądowym. Zarówno lodówka czy mikrofalówka jak i telewizor, w którym są dostępne metalowe części obwodów np. gniazdo antenowe czy gniazdo HDMI może w wyniku uszkodzenia być w stanie porazić użytkownika napięciem niebezpiecznym. Różnicówka ma wykryć różnicę miedzy natężeniem prądu wpływającego przewodem fazowym a natężeniem prądu wracającego przewodem neutralnym i wyłączyć prąd jeśli ta różnica będzie większa od z góry zadanego progu (zazwyczaj 30mA). Nie chcę się zagłębiać w szczegóły, bo to nie lekcja elektrotechniki, ale może to uchronić człowieka przed nieszczęśliwym wypadkiem a czasem nawet i przed  jego głupotą,  choć wiadomo, że jeśli  ktoś się uprze by zostać porażonym to nic nic go nie powstrzyma.  Smile
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
(04.02.2019, 13:33 UTC)SEBA312 napisał(a): Przede wszystkim napisz, co wyskakuje: Zabezpieczenie różnicowo-pradowe czy wylącznik nadprądowy?

[Obrazek: 1RQBXu.jpg]

Zapomniałem rzec:

- Jeden z tych obwodów szedł do kuchni, a drugi - do piwnicy.
- Na pierwszym obwodzie było podłączone: Lodówka, mikrofalówka, kuchenka indukcyjna etc.
- Na drugim - zamrażarka.
- O dziwo, jak się odłączyło TV, to te sprzęty nie wywalały już różnicówki ani wyłączników swoich obwodów.
- I tak doszliśmy do owego TV.

Co ciekawe, elektryk jeszcze zrobił tymczasowo mostki; telewizor nie powodował już wywalenia, ale to raczej nie o to nam chodziło.

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
AKTUALIZACJA:

Sprawa jest już rozwiązana (przynajmniej na teraz). Elektryk dokonał obejścia wadliwego obwodu, i omija różnicówkę. Wszystko chodzi póki co jak należy.

Dzięki za pomoc Wink

Odpowiedz
Hmm, ale to tak jakby w samochodzie po dzwonie zamazać flamastrem kontrolę od poduszek... O.o
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
(05.02.2019, 19:56 UTC)USSER-PL napisał(a): Hmm, ale to tak jakby w samochodzie po dzwonie zamazać flamastrem kontrolę od poduszek... O.o

No cóż poradzić... Problem jest w ścianie, tj. koło grzejnika (tam też biegnie obwód) lub na wieszaku na TV (bo TV jest zawieszone na ścianie).

Odpowiedz
@ShiMan chcesz powiedzieć, że na jednym obwodzie i jednym bezpieczniku masz podpiętą całą kuchnię, piwnicę i Rura jedna wie co jeszcze? Surprised
Odpowiedz
I powiesz może jeszcze, że płyta indukcyjna 1 - fazowa? Powinni odebrać uprawnienia projektantowi, wykonawcy i temu kto to odbierał. Czyli miałem rację - pomiarów odbiorczych albo nie było albo zostały sfałszowane albo jak to często bywa odbyły się w restauracji. Przy pomiarze rezystancji izolacji od razu wykonawca by musiał to poprawić. No chyba, że później jak ktoś np obrazek wieszał trafił w przewód. Jeśli masz pecha ten obwód będzie sobie pracował odprowadzając spokojnie prąd do ziemi wprawiając radośnie licznik energii w ruch wirowy. Nie zdziw się później wysokością rachunku niestety.
[Obrazek: 104539.png?1547645238]

We will never forget
Odpowiedz
@ORP Valla - muszę ci przyklasnąć. Sorry dla autora wątku, ale od początku coś tu śmierdziało.... palona izolacja? Tak projektowanych obwodów nie powinieneś w ogóle oglądać. Niepowinno tego być. Jeszcze chwalisz się, że elektryk ominął różnicówkę.... No pogratulować elektryka.
Fkat. Będzie Cię czekać trochę roboty, ale powinieneś zrobić to jak trzeba. I zmień elektryka....
Odpowiedz
A są płyty indukcyjne 1-fazowe?  Biggrin
Poczekaj są, mam taka w piwnicy żre cholera jedna ponad 2kW, a tylko dwa "palniki"

Generalnie to powinien mieć coś jak ja mam zrobione (zwłaszcza że to domek, a ja mam w bloku).
Oddzielna instalacja 3faz na płytę + każde duże agd oddzielne gniazdo z indywidualnym automatem.
W samej kuchni mam 6 bezpieczników.

Co to w ogóle za elektryk, który omija zabezpieczenia? Prawidłowo powininen przelecieć zegarem wszystkie obwody punkt po punkcie.
Wadliwy przewód powininen zostać wyłączony z instalacji bądź zastąpiony nowym.

Komisja SEP chętnie odbierze takiemu panu uprawnienia, o ile w ogóle je posiada  Eye-rolling
Odpowiedz