Pytanie do elektryków (jeśli jacyś są wśród nas).
Otóż moja rodzina ma 49-calowy TV OLED firmy LG, ze Smart TV. Modelu nie pamiętam.
Otóż zdarzył się taki wypadek, w którym "światło" padło w części domu, uszkadzając przy okazji różnicówkę. Zdarzyło się to podczas mojego spaceru z psem.
Elektryk był parę razy, sprawdzając co się stało. Był bardzo zakłopotany tym co się stało, gdyż okazało się, że awaria obejmowała w głównej mierze część kuchni, salon no i piwnicę.
Po wszystkim udało się zmniejszyć potencjalne źródła do dwóch - owego telewizora oraz uszkodzonego obwodu, który zasilał TV.
Po paru tygodniach, serwisant TV zgłosił że z telewizorem wszystko gra, a moja mama zasugerowała, bym podłączył TV do innego gniazdka (w innym obwodzie). Efekt?
TV było w porządku, a awaria jest związana z obwodem.
Tylko że w międzyczasie podłączyłem jeszcze swój niedawno zakupiony telewizorek LED 23-cali firmy SAMSUNG z 2008 roku. I o dziwo, korków nie wywaliło.
Podejrzewam, że obwód uległ osłabieniu, że nie jest w stanie wytrzymać poboru przez duże TV.
Czy mam rację, czy to coś innego?
Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 9
Reputacja:
30
Platforma:
CMDR: DevoloPL
RSI Handle: DevoloPL
.png) .png) .png)
03.02.2019, 10:42 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.02.2019, 10:43 UTC przez DevoloPL.)
Zacząłbym od sprawdzenia obwodu. Podłącz coś prądożernego, np. czajnik bezprzewodowy. jak wywali różnicówkę to zajrzyj czy nie masz poluzowanych kabli przy skrzynce lub gniazdku, a jeśli to nic nie da, to wychodziłoby, że to uszkodzenie kabla na tej nitce.
(03.02.2019, 10:42 UTC)DevoloPL napisał(a): Zacząłbym od sprawdzenia obwodu. Podłącz coś prądożernego, np. czajnik bezprzewodowy. jak wywali różnicówkę to zajrzyj czy nie masz poluzowanych kabli przy skrzynce lub gniazdku, a jeśli to nic nie da, to wychodziłoby, że to uszkodzenie kabla na tej nitce.
No właśnie były robione takie próby wraz z elektrykiem: z czajnikiem (też gdzie indziej), lodówką, kuchenką indukcyjną... Wszystko się ewentualnie sprowadzało do obwodu, do którego był podłączony telewizor oraz osprzęt (Sat TV, router Huawei).
A kable były przez elektryka sprawdzane na skrzynce. Czyli jednak uszkodzenie na obwodzie...
Liczba postów: 772
Liczba wątków: 31
Reputacja:
81
Platforma:
CMDR: USSER-PL
W obwodach, które przechodzą przez różnicówkę (przeciw porażeniową rozumiem), dochodzi do przepływu prądu pomiędzy N i PE. Wielkość obciążenia nie ma znaczenia.
Sprawdziłbym przewody od tego telewizora, poruszać, wymienić. We wszystkich obwodach masz różnicówkę, czy jedną na cały dom?
zobacz co wywala po podlaczeniu (co nie działa) jak masz instalację miedzianą wymien bezpiecznik na mocniejszy
Rozumiem, że elektryk robił pomiary na strategicznym, podejrzanym odcinku obwodu (opór/przebicie)?
W opisanym przypadku proponuję sprawdzić rezystancję izolacji - minimum 1 megaohm. Czy wyłącza się tylko "różnicówka" czy wyłącznik nadprądowy (bezpiecznik) też? - to jest ważna kwestia. W przypadku "różnicówki", wystarczy lekkie nacięcie przewodu w nieodpowiednim miejscu i obwód będzie powodował takie jej działanie.
We will never forget
(03.02.2019, 11:59 UTC)USSER-PL napisał(a): W obwodach, które przechodzą przez różnicówkę (przeciw porażeniową rozumiem), dochodzi do przepływu prądu pomiędzy N i PE. Wielkość obciążenia nie ma znaczenia.
Sprawdziłbym przewody od tego telewizora, poruszać, wymienić. We wszystkich obwodach masz różnicówkę, czy jedną na cały dom?
(04.02.2019, 07:08 UTC)Dziadostwo napisał(a): Rozumiem, że elektryk robił pomiary na strategicznym, podejrzanym odcinku obwodu (opór/przebicie)?
(04.02.2019, 07:23 UTC)ORP Valla napisał(a): W opisanym przypadku proponuję sprawdzić rezystancję izolacji - minimum 1 megaohm. Czy wyłącza się tylko "różnicówka" czy wyłącznik nadprądowy (bezpiecznik) też? - to jest ważna kwestia. W przypadku "różnicówki", wystarczy lekkie nacięcie przewodu w nieodpowiednim miejscu i obwód będzie powodował takie jej działanie.
Po pierwsze - kilka obwodów + jeden osobny sub-obwód, całość spięta do jednej różnicówki; sub-obwód ma swoje bezpieczniki na własnej tabliczy rozdzielczej, oraz dodatkowe na tablicy głównej
Po drugie - tak robił. Test spowodował wywalenie różnicówki.
Po trzecie - jak będzie to mu powiem, bo tego akurat nie robił.
Przede wszystkim napisz, co wyskakuje: Zabezpieczenie różnicowo-pradowe czy wylącznik nadprądowy?
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 0
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: SYLWEK
.png) .png)
Zabezpieczenia wyłączają dopływ prądu przy podłączeniu urządzenia o większym poborze mocy w przypadku tego konkretnego gniazdka.
Jeśli instalacja jest względnie ,,nowa" (przewody prowadzone w peszelach) wymiana przewodów będzie latwizną + wymiana samego gniazdka.
Nie rozumiem dlaczego urządzenie różnicowowo-prądowe miałoby obsługiwać całą instalację w domu - moim zdaniem ma ono sens na obwodzie obsługującym np.: przepływowy grzejnik wody.
|