Wybor monitora.
Z racji, ze sie znam jak Sejm na ustawach to potrzebuje porady. Mam do wydania £350 (kupon z pracy) i chce nowy monitor. Mam dwa na oku ale nie wiem czy oplaca sie placic £70 wiecej za LED? Dodam, ze nie gram w nic szybkiego dlatego 144 klatki nie sa mi niezbedne. To mam na oku:
Monitor 1
Monitor 2
Z gory dzieki!
Odpowiedz
Na temat tych monitorów się nie wypowiem, ale powiem jedno:
Nawet jeśli nie grasz w nic szybkiego to monitor 144 Hz, zawsze będzie wyglądał lepiej, znacznie lepiej. Przewijanie tekstu, praca z czymkolwiek ruchomym, nawet kursor myszy wygląda lepiej. Tym samym gry wyglądają po prostu lepiej. Co więcej, jeśli Twoja karta jest w stanie zbliżyć się do tej ilości klatek na sekundę, to tearing jest prawie niewidoczny, tym samym G-Sync bądź Freesync staje się zbędny.
Odpowiedz
Brałbym 144Hz, ale tylko jeśli karta graficzna da radę wyświetlać obraz w stałym 144Hz. Jeśli karta nie da rady to albo ją też wymienisz, albo monitor będziesz blokować na 60Hz
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
Chce karte tez wymienic wkrotce. Moge miec nowa Sapphire RX 590 Notro+ za £200. Nada sie?
Odpowiedz
Przy 1440p na maksymalnych detalach może trochę niedomagać. Będzie więcej niż 60 fps, ale ze stałym 144 może być różnie.
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
Mnie, jako odwiecznemu wrogowi marki Schajsung doskwiera coś innego - Acer ma NIBY o pół cala mniej, a jest o 10 cm większy i o 2 kg cięższy. Weż Ty sobie popatrz na parametry u producentów., a nie u Currysa, u którego stronę robi pewnie jakiś kolega z głębokiej indyjskiej prowincji, którego angielski przejawia wiele do życzenia, ale za to klawisze CTRL C CTRL V ma opanowane do perfekcji, tylko nie zawsze wie, co gdzie kopiuje. Ja bym wziął Acera (bo za kg wychodzi taniej?), a za resztę kupił dziewczynkom cukierki, albo ptasie mleczko - jak chcesz, mogę Ci przywieźć - w kwietniu będę w okolicy Smile

EDIT:
haha, sprawdziłem na innej stronie i potwierdziły się moje ciche do tej pory przypuszczenia - TO JEST IDENTYCZNY MONITOR Z IDENTYCZNĄ MATRYCĄ. a parametry w currysie s\a z czapy, Acer też jest LED i też 144 Hz (a Schajsung nagina wymiar, kasując dodatkowo za wątpliwą "markę"):

CARACTÉRISTIQUES
Caractéristiques
Taille d’écran 31,5 "
Type d'écran LED/VA
Temps de réponse 4 ms
Luminosité 250 cd/m²
Contraste dynamique 100 000 000:1
Taux de rafraîchissement maximal 144 Hz
Connecteur(s) 1 HDMI, 1 DVI, DisplayPort, Audio out
Consommation en fonctionnement 40 W
Consommation en veille 0,5 W
Réduction de la fatigue oculaire Oui
Norme VESA (mm) 100x100
Résolution d'affichage 2560 x 1440 pixels
Odpowiedz
(16.01.2019, 14:37 UTC)Pienias napisał(a): Z racji, ze sie znam jak Sejm na ustawach to potrzebuje porady. Mam do wydania £350 (kupon z pracy) i chce nowy monitor. Mam dwa na oku ale nie wiem czy oplaca sie placic £70 wiecej za LED? Dodam, ze nie gram w nic szybkiego dlatego 144 klatki nie sa mi niezbedne. To mam na oku:
Monitor 1
Monitor 2
Z gory dzieki!

Ja mam i moge polecic AOC - w Twoje cenie Smile
32' , 16:9, 4k , MVA , 10 bitowy kolor w 60hz lub normalne 8 bit w 75 hz , 4x USB hub

https://www.net-s.pl/produkt/monitor-aoc...18;20-c-10

jak nabedziesz jakis 10 bitowy ,to polecam odpalic taki przykladowy filmik z YT : https://www.youtube.com/watch?v=Aa1-lPmiUTQ
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Dzięki za odpowiedzi panowie! Dużo wniosły. Od Ciebie Pajk to oczekuję kiełbasy Wink
Odpowiedz