Najsłabszy setup do ED:H
Question 
Witam szanowną brać husarską Wink

Po wczorajszych truckerskich rozmowach o tym i o niczym przyszedł mi do głowy pomysł na temat.
Temat dość nietypowy od pozostałych. Podchodzący do zagadnienia technicznego od zupełnie innej strony niż reszta obecnych w tym dziale tematów.

Otóż..

Interesuje mnie na czym gracie, ale było by zbyt łatwo gdyby nie pewne ograniczenie Biggrin

Spójrzcie na poniższy screen..
Wymagania zalecane zapewne spełniają wszyscy, dlatego wszystkim posiadaczom Inteli z seri I5/I7 i wyżej oraz ich odpowiednikom od AMD dziękuję za odpowiedzi Wink

Interesuje mnie najsłabszy możliwy setup na którym udało się w ogóle uruchomić Elite i w miarę przyzwoicie grać.
Rozdzielczość i ilość szczegółów nie ma tu większego znaczenia, ale przyjmijmy że te archaiczne 1280x1024 to minimum Tongue

Jak doskonale niektórzy wiedzą, podawane przez producenta wymagania nijak się mają do rzeczywistości.
Czy któryś z tutaj obecnych jest w stanie pochwalić się graniem w Elite na jakimś muzealnym sprzęcie?
Odpowiedz
Hmm, przed wymianą kilku komponentów grałem na GTX 650, których chyba jest słabszy od gtx 470, miałem właśnie 6 GB ram i procesor 4*3200, czyli jednak wyraźnie mocniejszy od minimalnego. W kosmosie nie było problemów, natomiast ustawienia planet musiałem ustawić na medium, a i tak podczas jazdy SRV fps spadał czasami nawet poniżej 25 klatek. Najgorzej było na bazach planetarnych, potrafiło utrzymywać się na 15 fps. Na stacjach zwykłych ok. 45 fps.
Odpowiedz
Procesor CPU

Intel® Core™ i3-5005U CPU @ 2.00GHz
Procesor graficzny 1

AMD Radeon™ R5 M330
Wersja programu DirectX: 12 (FL 11.1)
Dedykowana pamięć procesora graficznego 0,0/1,0 GB

RAM 8GB DDR3
Dysk 0 (C: DSmile

SSD: 240 GB CT240BX500SSD1

W praktyce mam ograniczenie jakości do low na wszystko, tekstury na medium ograniczenie fps do 30.
W kosmosie grafika leci na 65% na stacji 95% i jest 25fps (w kosmosie bez ograniczenia dochodzi do 40fps)
Idzie grać i jest gites.

Galaxy map na high :>
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Intel i3-6100U, HD 520 i 4 GB RAM.

Gra odpala, ale zaraz po wybraniu trybu gry jest CTD.

Nie wiem czy pisać do supportu, bo to technicznie laptop służbowy który muszę stestować :-P

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
U mnie na integralu ruszało ale 12fps.
Odpowiedz
Czyli tak jak przypuszczałem, procesor przy ED odgrywa znikomą rolę.
Praktycznie większość bierze na barki GPU i RAM.

Testuję obecnie taką platformę:
C2D E8400 (2x3Ghz)/2x2Gb@1333Mhz DDR3/1050TI ROG STRIX

Z ustawień:
1920x1080i@59Mhz (ustawienia domyślne TV + fps lock na 60fps)
Praktycznie większość ustawień na Medium, wybrane na High. Wszelkie antyaliasingi i wygładzania ekranowe OFF (pożerają strasznie dużo mocy obliczeniowej).

Z obserwacji:
Na stacjach wacha się w granicach 30-45fps, poza nimi 55 i w górę.
Czasami potrafi przyciąć przy wychodzeniu z HJ pod gwiazdą, a jeszcze rzadziej przy wychodzeniu z SC przy stacji.

Na chwilę obecną zaobserwowałem, że nawet na ustawieniach na Medium, ED na PC wygląda lepiej niż na PS4 Biggrin
Odpowiedz
(15.12.2018, 14:42 UTC)ronin_htd napisał(a): Witam szanowną brać husarską Wink

Po wczorajszych truckerskich rozmowach o tym i o niczym przyszedł mi do głowy pomysł na temat.
Temat dość nietypowy od pozostałych. Podchodzący do zagadnienia technicznego od zupełnie innej strony niż reszta obecnych w tym dziale tematów.

Otóż..

Interesuje mnie na czym gracie, ale było by zbyt łatwo gdyby nie pewne ograniczenie Biggrin

Spójrzcie na poniższy screen..
Wymagania zalecane zapewne spełniają wszyscy, dlatego wszystkim posiadaczom Inteli z seri I5/I7 i wyżej oraz ich odpowiednikom od AMD dziękuję za odpowiedzi Wink

Interesuje mnie najsłabszy możliwy setup na którym udało się w ogóle uruchomić Elite i w miarę przyzwoicie grać.
Rozdzielczość i ilość szczegółów nie ma tu większego znaczenia, ale przyjmijmy że te archaiczne 1280x1024 to minimum Tongue

Jak doskonale niektórzy wiedzą, podawane przez producenta wymagania nijak się mają do rzeczywistości.
Czy któryś z tutaj obecnych jest w stanie pochwalić się graniem w Elite na jakimś muzealnym sprzęcie?

nie do końca spełni mój setup te wymagania bo HD tylko, ale ja uruchamiałem niedawno ED na i7 4790K bez żadnej karty graficznej czyli na tej wbudowanej "HD coś tam" - gra dłuugo się uruchamiała - shadery wczytywały się z 5 minut, ale potem działała bez żadnych problemów, rozdzielczość HD czyli 720p jakby ktoś zapomniał, bo innej nie potrzebowałem, z tego systemu korzystałem nagrywając gameplaye na youtube
Odpowiedz
A jaki dysk??
Mi przycinało na zwykłym hdd.
Na SSD brak zacięć Wink
Odpowiedz
(21.12.2018, 17:48 UTC)Usser napisał(a): A jaki dysk??
Mi przycinało na zwykłym hdd.
Na SSD brak zacięć Wink

ssd i 16GB ram
Odpowiedz
(21.12.2018, 01:46 UTC)ronin_htd napisał(a): Czyli tak jak przypuszczałem, procesor przy ED odgrywa znikomą rolę.
Praktycznie większość bierze na barki GPU i RAM.

Testuję obecnie taką platformę:
C2D E8400 (2x3Ghz)/2x2Gb@1333Mhz DDR3/1050TI ROG STRIX

Z ustawień:
1920x1080i@59Mhz (ustawienia domyślne TV + fps lock na 60fps)
Praktycznie większość ustawień na Medium, wybrane na High. Wszelkie antyaliasingi i wygładzania ekranowe OFF (pożerają strasznie dużo mocy obliczeniowej).

Z obserwacji:
Na stacjach wacha się w granicach 30-45fps, poza nimi 55 i w górę.
Czasami potrafi przyciąć przy wychodzeniu z HJ pod gwiazdą, a jeszcze rzadziej przy wychodzeniu z SC przy stacji.

Na chwilę obecną zaobserwowałem, że nawet na ustawieniach na Medium, ED na PC wygląda lepiej niż na PS4 Biggrin

na takiej karcie (1050TI) ale z dobrym CPU powinieneś mieć stałe 60 fps (czasami spadek do 58 w stacjach) na ustawieniach ULTRA w FHD
Odpowiedz