Pad / Joystick(i) - trening
Rainbow 
Kiedyś lubiłem zasuwać w gierki na Amidze na prostym Joysticku. Potem, w erze PC, grywałem na padzie w jednej grze (SW RS3D).

Teraz się zastanawiam nad zakupem pada/HOTASa/dual-sticka do m. in. ELITKI.

Tylko rzecz jasna, pamięć mięśniową mam wyrobioną pod klawiaturę + mysz, a pytanie brzmi - jak łatwo (i długo) idzie się przyzwyczaić do sterowania, w stopniu dość przyzwoitym wg was?

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
Łatwo się przyzwyczaić.
Trudniej wymasterować na przyzwoity poziom.
Mam ostatnio problem, bo z dwóch joysticków przesiadłem się na myszkę i klawiaturkę... nic nie mogę trafić, a wcześniej już z faoff latałem.
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Czyli masz ten sam problem co ja, tyle że w odwrotną stronę...

Odpowiedz
Ja na początku grałem na padzie od xboxa. Bardzo fajnie mi się latało, ale teraz mam konfigurację joystick + klawiatura i daje radę. Smile

(tańsze rozwiązanie, niż hotas)
[Obrazek: 96326.png?1548872402][Obrazek: YyLyS84.png]
Odpowiedz
Xbox powiadasz...

Technicznie mógłbym też dorwać pada do X360 czy XBone'a, czy też Dualshocki z PS3 czy PS4 (kwestia sterownika) czy po prostu Steam Controller.

Albo chińskiego klona za dychę :-P

Teraz pytanie - znacie jakieś dobre techniki do wyrobienie pamięci mięśniowej?

Odpowiedz
Tak, najlepiej na data poincie przy głównej gwieździe porobić bounty hunting, jak na początku w sidewinderze. Albo po prostu kupić sidewindera i się pobawić. Godzinka, dwie i się przyzwyczajasz. Biggrin
[Obrazek: 96326.png?1548872402][Obrazek: YyLyS84.png]
Odpowiedz
Do ED tylko HOTAS, nie ma lepszej wczuwy na niczym innym. A nauczysz się na tym latać w około 3,5 minuty Biggrin
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
A dual stick, Fenyl? Tongue

Odpowiedz
Nah, tylko HOTAS Biggrin (przynajmniej w ED, a ta się kończy)
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(30.11.2018, 13:00 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Do ED tylko HOTAS, nie ma lepszej wczuwy na niczym innym. A nauczysz się na tym latać w około 3,5 minuty Biggrin

dodałbym że o ile HOTAS daje jedno z najlepszej immersji statku to na pewno nie jest to najefektywnieszy sposób, nauka trwa u mnie 2 lata i nadal widzę że nie latam doskonale.
Odpowiedz