Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Czesc mam pytanie .Nie jestem specem od walki i broni ale do czego konkretnie służy electronic countermeasure ? Czy ta są jakieś rakietki które wypuszczamy żeby przeciwnik nas nie trafił torpedami? Drugie to chaff launchers czy to jest to samo? No i czy to sie przydaje gdy ktoś chce nas wyciągać?
Odpowiedz
The Electronic Countermeasure (ECM) is used to protect yourself from ships carrying missile racks or torpedo pylons. To use an Electronic Countermeasure you have to assign it to a fire group or keybind and when fired, hold the button to extend the range. When released, ECM will affect any missiles and torpedoes within the range.

ECM odpalasz po uslyszeniu komunikatu "missile detected". Odpalony spowoduje, że rakiety lecące w Twoim kierunku (pod warunkiem że są w zasięgu działania ECM) stracą namiar na Ciebie. Nieskuteczne przy rakietach Dumbfire.

Chaff Launchers allow the player to disrupt enemy weapon locks. Very useful in combat against ships with gimballed or turret weaponry because their weapons will be unable to track your ship as it manoeuvres due to the chaff disruption. This module can be bound to a specific key so that it can be used quickly and does not need to be in a firegroup.

Odpalone czaffy powodują błąd w namierzaniu przeciwnika przez 20 sekund. Skuteczne przy broniach Turret i Gimball. Nie skuteczne przy broniach Fixed oraz z bliskiej odległości (>500m).

lipjarpl napisał(a):No i czy to sie przydaje gdy ktoś chce nas wyciągać?
Nie dać się wyciągnąć  Biggrin Nigdy nie wiesz kto Cię wyciąga, oraz jaką broń będzie posiadać.
Odpowiedz
ECM nie jest specjalnie skuteczny, co innego chaffy. Oba moduły działają wyłącznie w trybie normalnego lotu.
Odpowiedz
Jeszcze jedno pytanko Point Defence ,ECM, czy Chaffy .Który najbardziej spełni swoją rolę przy niechcianym wyciągnięciu ?
Odpowiedz
Shield Booster
Odpowiedz
(02.04.2018, 15:50 UTC)ronin_htd napisał(a): Nie dać się wyciągnąć  Biggrin Nigdy nie wiesz kto Cię wyciąga, oraz jaką broń będzie posiadać.

Trochę wiadomo o wyciągającym. Podczas wyciągania namierzasz najbliższego wroga i pokazuje kto wyciąga - NPC czy grasz, jaki ma statek, jaki poziom.
Oczywiście o broni nic nie wiadomo
Odpowiedz
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie ostatnio latam tylko handlowcem T7 .Po wzieciu misji na złoto i wylocie ze stacji dostałem komunikat od NPCa że jest zainteresowany moim złotem ,stacja też mi wysłała wiadomość o zniszczeniu NPCa Niestety handlową T7 to prawie niewykonalne .Koleś 3 razy mnie wyciągnął i zniszczył ale to było moment , a ja straciłem 3Mln. CR. , i musiałem porzucić misje.Zazwyczaj przy wyciąganiu jest celownik i chwilę to trwa zanim uda się temu przeciwdziałać w tym konkretnym przypadku po pojawieniu się celownika koleś po sekundzie miał mnie wyciągniętego. Czy to zależy od modułu jaki miał on zamontowany? Czy jeszcze jakieś inne czynniki wpływają na to ?
Odpowiedz
To był gracz? NPCowi byś uciekł, chyba, że masz baardzo wolny statek i latasz bez tarcz.
Odpowiedz
To na 100% był NPC tarcze miałem również.
Odpowiedz
Pozwolę sobie dodać w tym wątku, bo w temacie , choć w info o paczu by bardziej pasowało.

NPCe teraz dużo są groźniejsi, aż szlak mnie trafił wczoraj, dwa razy ledwie uciekłem moim ASPem, a raz mój statek poszedł z dymem, normalnie to z palcem znikam wszystkim gagatkom.

Tak więc do czynników wyciągnięcia z nad przestrzeni dodać należy chyba również wersję gry. (pacza)
Odpowiedz