Frontier update 1.03.2019
Myślę że to będzie coś na miarę kolejnej wersji Elite, posiadacze LEP dostaną to gratis.

W sumie dobrze że prawie 2 lata - znaczy że dużo zrobią i na więcej niż zwykle możemy liczyć.

To będzie musiało się sprzedać, więc nie będą mogli puścić gniota jak dotychczas. Myślę że space legs i lądowanie na palentach - to coś na co możemy liczyć. Może nawet jakaś grubsza przebudowa gry.

W tym czasie - tyle dobrych gier do ogrania - cieszmy się, od czasu do czasu kupując skórkę i bodykit do kraita phantoma.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
to dopiero jest optymizm Smile
Odpowiedz
amen ...
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
(02.03.2019, 21:49 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Elite nie może umrzeć, bo już umarła. Niusów nie czytacie? Przecież ED umarło zaraz po release w 2014. Dziesiątki ludzi o tym mówią od 4 lat na każdym możliwym kanale poświęconym tej grze za każdym razem kiedy Frontier wypuszcza jakiegoś newsa.
Biggrin
Dolewając oliwy do ognia Wink (I to nie ja to rozpaliłem)
Rodzi mi się pytanie gdzie byłoby Nasze ED gdyby nie nowi Gracze w związku z sprzedawaniem go przez Frontiera (od roku lub więcej) w każdej możliwej ogólno-internetowej promocji z rabatem minimum 50% ...
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Po przeczytaniu tego tematu od początku wnioskuje, że ED wytworzyło sobie dosyć ciekawy i oryginalny ekosystem społeczności graczy.

Braben to taki typowy diler dragów, a my robimy za jego klientów. Jesteśmy uzależnieni od jego narkotyku, mamy do niego sentyment i nawet czasami przestaje nam smakować i chcemy z tym przestać. Problem w tym, że wcześniej czy później wracamy do tego samego dilera bo Ci inni są słabi. Mieliśmy przebłysk NMS, który skończył się po 2-4 tygodniach. Wróciliśmy jednak do Brabena i znowu kupiliśmy od niego kolejną torebeczke z piachem.

Jak mowi Kyoku - jesli development bedzie slaby to bedziemy mieli czas na ogranie innych tematow a potem i tak wrocimy zobaczyc co sie dzieje nowego. Mnie ogolnie q3.3 sie podoba, dalej cieszy ale niendostalismy tego co nam obiecywano. Dostalismy solidne gornictwo, dostalismy codex, nową fajniejszą eksploracje. Zabrakło eksploracji EL no i przede wszystkim lotniskowców, którymi sie jaralismy jak nigdy, a ktore mialy się pojawić w tym roku.

Zobaczymy jak będzie, nic innego nie zrobimy. Plusem jest to, ze Fdev to mniejsza firma, wiec nie ma takiego parcia partnerów biznesowych na hajs jak u EA i reszty.

PS - ich ogloszenie to jednak było z cyberpupy Wink
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
Elite powinno przejść na model abonamentowy moim zdaniem. Przy obecnym modelu podejrzewam, że ciężko będzie z kasą na dłuższą metę. Dochód ze sklepiku z duperelami może pokrywać koszty utrzymania serwerów czy bieżącej obsługi, ale nie sądzę, żeby były z tego pieniądze na rozwój.
Odpowiedz
Ja tę informację przyjąłem kompletnie bez emoci. Wiecie, jak są te różne fazy przeżywania bólu: odrzucenie, złość, nadzieja i pogodzenie się z losem - ja już od dłuższego czasu jestem w tej ostaniej, beznamiętnie akceptuję kolej rzeczy.

Czytam sobie forum FD oraz reddita i widzę, że ludzie są zawiedzeni, bo liczyli na planety atomosferyczne i space legs już w tym roku. Nie wiem na jakim świecie oni żyją, ale nawet patrząc bardzo oględnie na dotychczasowe dokonania FD w zakresie updateów, to łatwo wywnioskować, że coś tak wielkiego nie zostanie dodane jeszcze przez najbliższe pięć lat.

Bo co tak naprawdę otrzymailiśmy w ostatnich dwóch latach? Horizons i lądowanie na planetach to było coś, prawdziwa bomba. Potem inżynierowie, a następnie przed długi czas pierdoły o których nawet nie warto wspominać. Ostatni patch, Beyond, miał być duży, a okazał się tylko średni (gdzie lotniskowce i nowe planety lodowe?). Na dodatek została dodana tylko jedna nowa mechanika (squadrony), pozostałe główne featury to redesign górnictwa i eskploracji.

I skoro zapowiedzieli, że przez dwa kolejne lata patche nie będą tak "wielkie" jak Beyond, to możemy się spodziewać kolejnych reskinów targoidów i nowego typu stacji (tzn. nowego w sensie wnętrze ma trochę inny kolor ścian).

W sumie ja w Elite i tak się swoje nagrałem, wszystko się nudzi prędzej czy później i nie zmieni tego żadne rozszerzenie. FD ewidentnie celuje w pozyskiwanie nowych graczy, dla których i tak aktualnie dostępna zawartość jest ogromna i sprawie niesamowite pierwsze wrażenie.

Na koniec chyba najistotniejsze - zbliża się nowa generacja konsol, czyli kolejna okazja, żeby sprzedać tę samą grę nowym konsumentom. Po co dodawać nowe rzeczy, jak można trochę dopieścić grafikę i zrobić niezły zysk na PS5/nowym Xboxie?
Odpowiedz
No nie wiem
Kasę na rozwój projektu dostali od Społeczności w ramach swoich dawnych obietnic ...
Może to czas się z nich wywiązywać (i to nie przez darmowe "Game Extras") ale obiecaną zawartością. Teoretycznie jesteśmy w połowie obiecanej drogi.
A abonament przy tym co Panowie Nam ostatnio zaprezentowali może być zwyczajnie przysłowiowym "gwoździem do trumny" ED.
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
(04.03.2019, 10:59 UTC)Ulpian napisał(a): Na koniec chyba najistotniejsze - zbliża się nowa generacja konsol, czyli kolejna okazja, żeby sprzedać tę samą grę nowym konsumentom. Po co dodawać nowe rzeczy, jak można trochę dopieścić grafikę i zrobić niezły zysk na PS5/nowym Xboxie?

Nie wiem jak z Xboxem, ale z tego co rozumiem to ps5 ma mieć wsteczną kompatybilność, a więc sprzedaż takiej gry jeszcze raz nie wchodzi w rachubę. Do tego nie okłamujmy się - w produkcji i sprzedaży bardzo liczą się rynki typu brytyjski itp. Tutaj zbyt wielkiego pospolitego ruszenia na kupno gry nie było nawet przy premierze Wink
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
Może zrobią w międzyczasie port na NS , mnie by się podobało. Smile
Dwa lata będziemy pewnie czekać bo albo Chińczyki z Tencenta kazali im zrobić coś porządnego, albo Frontier ma pracować nad jakąś inną grą za następne dofinansowanie.
Aż taka mała firma to nie jest skoro Tencent ma we Frontierze chyba tyle samo udziałów co w Blizzardzie. (10-20%)
W najgorszym wypadku zrobią mobilne Elite na smartfony Smile
(myślę, że to jest bardzo możliwe)
Odpowiedz