Ewolucja ED
sorki , nie oglądam żadnych ( dosłownie ) seriali (pewnie jestem eknięty Sad ) . Moja przygoda z s-cfi skończyła się na Lemie w latach 80 tych , jestem starym piernikiem , ale czasami wydaje mi się , że Wy jesteście bardziej stetryczali niż ja , i jak by to powiedzieć ... Wasza Planeta krąży jedynie po wytyczonej orbicie > poza nią nie widzicie ... niczego .
Odpowiedz
(21.04.2018, 22:43 UTC)mackie napisał(a): sorki , nie oglądam żadnych ( dosłownie ) seriali (pewnie jestem eknięty Sad ) . Moja przygoda z s-cfi skończyła się na Lemie w latach 80 tych , jestem starym piernikiem , ale czasami wydaje mi się , że Wy jesteście bardziej stetryczali niż ja , i jak by to powiedzieć ... Wasza Planeta krąży jedynie po wytyczonej orbicie > poza nią nie widzicie ... niczego .

Cry Cry Cry
[Obrazek: hEwp3B1.png] [Obrazek: 57086.png]Qui desiderat pacem praeparet bellum

Odpowiedz
nie rozmawiam jedynie o grze i zatopieniu się w ,, Wirtualu ,, , rozmawiam również o > narzędziu > o systemie który kiedyś nadejdzie .. a Wy , albo Wasze dzieci itd . > będziecie odbierać to za rzeczywistość ... dlaczego ? > ponieważ siedzicie po uszy w tej ,, rzeczywistości ,, > reklam , seriali , bajerów
itd . > krążycie po ściśle założonej ... orbicie .
Odpowiedz
@mackie - To są fajne marzenia, ale na razie tylko marzenia. Świat Elite może wydawać się skomplikowany, ale daleko mu do narzędzia. Obecnie nawet wygląd naszej galaktyki to ekstrapolacja z ogólnych obserwacji. Widzimy inne galaktyki i na tej podstawie możemy "z dużym prawdopodobieństwem ustalić" jak wygląda nasza, ale w 100% nie jesteśmy pewni. FDEV co pewien czas weryfikuje doniesienia naukowe i zmienia świat gry - to nie narzędzie, to nawet nie teoria, to rozrywka. Elite nie jest symulatorem, bo czego symulatorem miałby być? Podróży w hiperprzestrzeni? Podróży w nadświetlnej? Walk w kosmosie? Odwzorowania galaktyki? Nie. Nie jest i koniec. Nawet nie jest symulatorem ekonomii, czy strategii lub taktyki. Jest przedstawieniem tęsknoty człowieka za poznaniem wszechświata, realizacją dla duszy odkrywcy, ale... tak naprawdę niczego nie odkrywamy, nawet Betelgeza istnieje i trzyma kształt, a już teraz wiemy, że wygląda jak Quasimodo z wielkim "jajem" na powierzchni.

To, co mamy w Elite, to luźna interpretacja naszej galaktyki, nawet nie możliwie dokładne odwzorowanie. Może kiedyś... gdy przestaniemy patrzeć w gwiazdy, gdy nas to znudzi, wtedy może brak kolejnych odkryć, anomalii spowoduje, że gra dotrze do punktu, gdzie znany nam zakątek wszechświata zostanie dokładnie odwzorowany, ale... to i tak będzie się miało nijak do stanu faktycznego.

Jeśli kiedykolwiek uda nam się podróżować z prędkościami relatywistycznymi lub "przekroczyć" prędkość światła (co w teorii jest możliwe pewnymi hackami, na które pozwala ogólna teoria względności), to jestem pewny, że będzie to wyglądało zupełnie inaczej niż tak, jak jest przedstawione w Elite.

Nie wiem, co przyniesie następne 10, 100, 1000 lat... może ludzkość wyginie, może cofnie się w rozwoju, może będzie przeć dalej... Nie chcę spekulować, nie mam takiej wiedzy, ale jeśli kiedyś zdołamy uwolnić się z okowów permanentnego ograniczenia prędkości, Elite na pewno nie będzie traktowana jako narzędzie.
[Obrazek: 70464.png]
Odpowiedz
Moim zdaniem większość ludzi już się cofa w rozwoju. A może inaczej -rozwijają się tylko nieliczni.
Powodem są mass media i portale społecznościowe, mamy dostęp do wszystkiego bez żadnego intelektualnego wysiłku, a większość treści w tych mediach to papka dla debili.
Nawet studia teraz każdy idiota może skończyć, wystarczą pieniądze i frekwencja.
Dlatego sądzę, że z tym rozwojem ludzkości może być problem za 50 lat. Ale to tylko moje zdanie Wink
Odpowiedz
@Ziemniak, popatrz na to od innej strony. Mając dostęp do Internetu możesz dowiedzieć się wszystkiego co przyjdzie ci do głowy. Jeszcze ładnych paręnaście trzeba było włożyć naprawdę sporo wysiłku aby wchłonąć nową wiedzę(przynajmniej w Polsce). Wspomniane przez ciebie portale społecznościowe nie ogłupiają ludzi, raczej dają możliwość rozprzestrzeniania głupoty ale również wartościowych treści i tylko od odbiorców zależy czego chcą doświadczać. Jeśli nie masz "nierówno pod sufitem" można się całkiem sprawie poruszać w dzisiejszym cyfrowym świecie. Dlatego między innymi nie oglądam telewizji, bo straciła ona dla mnie wszelką wartość informacyjną, edukacyjną czy rozrywkową.
//edit
A propos studiów, masz racje, pewne kierunki to "plac zabaw" ale jak ktoś idzie na studia tylko po to żeby zostać magistrem europeistyki albo zarządzania (których jest więcej niż wszystkich innych absolwentów razem wziętych Biggrin) to się nie ma co dziwić, że magistrzy pracują za kasą
Odpowiedz
Zgadza się, każdy kij ma dwa końce i różnie może być za kilkadziesiąt lat.
Odpowiedz
> ryczypior < .. ,, To, co mamy w Elite, to luźna interpretacja ,, .. masz rację , ale wszystko co nas otacza nią jest ! Tworzymy narzędzia , aby tą
,, rzeczywistość ,, oswoić , ale i tak to będzie najprawdopodobniej fikcja . Nadal tkwimy w epoce ,, kamienia łupanego ,, > gdyby człowiek zatrzymał się w rozwoju na etapie pięściaka do rozłupywnia czaszki ... to gdzie bylibyśmy teraz ?
Odpowiedz
Narzedzia narzedziami ja czekam na atmosferyczne planety i chodzenie
Odpowiedz
.. a ja , lecąc w super cruzie , chciałbym np . w trybie niezidentyfikowne obiekty , natknąć się na zasrane ( sorki za wyrażenie ) gacie szmuglera lub butęlkę z informacją od panienki ... jestem samotna , odszukaj mnie ! .
Odpowiedz