Stało się! Nareszcie i w końcu zbudowałem własny kokpit

Oglądając różne zestawy w necie i na naszym forum, zainspirowało mnie stworzenie własnego stanowiska pilota. Jako, że jestem wybredny i ciężko było mi znaleźć odpowiedni koncept projektu, aż do obejrzenia pewnego filmu
Te 13 sekund zmieniło moje życie

Zbudowanie takiego zestawu okazało się nawet dość proste w budowie, niestety jego koszt był tak zaporowy iż zmuszony byłem porzucić ten pomysł.
Całość przekroczyłaby 1500zł
wycena potrzebnych części w Euro (netto!)
Potrzebna była zmiana, wróciłem do montażu zainspirowanego stanowiskiem
Xeonarego, potrzebne były tylko pewne zmiany.
W
oryginalnej wersji nie podoba mi się ta górna płytka która włazi mi na biurko, a nie chciałem też przewiercać blatu na wylot. Poza tym stand musi być chowany lub demontowany bo czasem po biurze biega moja roczna córeczka:
a) nie może sobie dziecko zrobić krzywdy!
b) nie może dziecko rozwalić mi joya

c) żeby żona nie gderała, że przeszkadza przy siedzeniu

Zadanie nie łatwe ale do zrobienia.
Mimo wszytko zdecydowałem się budować z profili aluminiowych z dwóch powodów: są bardzo wytrzymałe i są piękne

(niestety dość kosztowne ale o tym później)
Podstawki pod Hotasa chciałem zrobić jak najwierniejsze oryginałowi, sądzę iż udało się do dość dobrze mimo trochę innego wyglądu. Postawiłem za zakup blachy aluminiowej o grubości 6mm (bo taka wydawała mi się odpowiednia).
Adres sklepu
Mogę napisać Wam, blaszka 17cm x 25cm x 0.6cm jest pancerna! Aluminium nie jest giętkie przy takiej grubości blachy, wiadomo że od młotka wszystko pójdzie ale do użytku domowego jest idealna, może i wystarczyłaby nieco cieńsza. Tylko ja lubię jak jest wszystko solidne

Szlifierka kątowa, wiertarka, wiertła 4,8,16mm, pilnik, papierek ścierny, farba w spreyu i oto jest efekt:
Teraz potrzebny był montaż do biurka...
Tu wpadłem na genialny pomysł, wzmocnieia biurka bo niestety blat jest dość giętki i nawet jak córka siedziała mi na kolanach i waliła w blat to wszytko chodziło

Znalazłem chyba jedyny sklep który prowadzi bezpośrednią sprzedaż detaliczną profili i akcesoriów
Airsklep.pl
1,5m profil 45x45 nadawał się idealnie pod blat biurka, 15szt 5cm wkrętów zrobiło robote

Trzeba było tylko zrobić zatoczenia na wkręty, żeby łebki mogły się pochować i o nakrętkach do profili bo później już by było po frytach.
Dwie nakrętki wrzucone na zapas, na poczet przyszłych pomysłów
Teraz potrzebne było połączenie tego w całość. Jako stelaż pod podstawki wybrałem profil 45x90 jak w oryginalnym monstertechu, ponieważ dawał możliwość regulacji przód-tył.
Połączony z profilem 45x45 stanowi bardzo solidną podstawę i niestety nieco ciężką ale to drobiazg.
Przygotowanie tego sprawiło nieco trudności i na przyszłość wybrałbym inny sposób łączenia tych profili ale za to powstał pancernik.
Pozostało tylko połączyć wszystko zawiasami i odcinkami profili. Zawias to jedna z najdroższych opcji, niestety nie było konkretnej alternatywy dla tego elementu. Jeżeli wszystko miało się składać musiał być obecny w tym zestawie. Fabrycznie są to dwa identyczne elementy połączone krótkimi śrubkami
Genialny ja postanowiłem ten mechanizm ulepszyć przez co go zchrzaniłem.
UWAGA! Prezentowany sposób jest zły, nie róbcie tego bo nie ma to sensu.
Wpadłem na patent aby rozwiercić gwinty i wstawić w środek śrubę i nakrętkę aby można było zakręcać to bez klucza, błąd.
Efekt tego jest taki, ładnie to wygląda ale są dwa problemy:
a) śruba w środku przeszkadza w montażu całości, przez co zawiasy to ostanie elementy do złożenia
b) nie mam, i raczej nikt nie ma tyle siły w ręku aby zakręcić to na tyle solidnie, aby się nie ruszyły. I tak potrzebny jest do tego klucz imbusowy
Wiosek... niepotrzebnie to robiłem
Mając już wszystko mogłem się zabierać za składanie, co jest nie lada frajdą
Ważna jest naturalnie organizacja kabli
Zamontowane jest też podświetlenie pod blatem biurka, skierowane w dół - tak aby nie świeciło w oczy a rozświetlało nieco stanowisko.
Koszty całości:
blacha aluminiowa 50cm x 25cm x 0,6cm - ok
85zł (z przesyłką)
profil aluminiowy lekki 45mm x 45mm x 2m -
111zł
profil aluminiowy lekki 45mm x 90mm x 0,5m - ok
61zł
przegub obrotowy (zawias) bez dźwigni 4szt =
310zł 
zaślepka 45x90 2szt = ok
8zł
zaślepka 45x45 6szt = ok
11zł
nakrętka wpustowa 14szt = ok
30zł
śruba centralna samogwintująca 4szt - ok
8zł
zestaw łączeniowy komplet 90B 2szt - ok
32zł
wkręty do drewna 5x50 20szt - ok
16zł
śruby nierdzewne - ok
50zł (z przesyłką)
taśma led i zasilacz - za darmo od brata

Do tego dochodzi
50zł za ślusarza, gdyż nie polecam cięcie profili samemu np. szlifierką kątową. Cięcia profili powinny być dokładnie prostopadłe do profilu, ręcznie się tego nie zrobi, nie ma szans. Z wyjątkiem oczywiście jeśli ktoś ma własną przecinarkę do metalu, jeśli nie trzeba się posiłkować pomocą.
Koszt całkowity to około
772zł, czy to dużo? Tak!

Weźmy pod uwagę jednak parę rzeczy, nie robię tego na chwile, to jest montaż na lata. A jeśli nawet bedę to kiedyś chciał zdemontować to mogę z tego zbudować coś innego

Są pewne rzeczy które bardzo przedrażają ten zestaw, zawiasy można zastąpić innym połączeniem ale będzie to sztywne połączenie (może być natomiast przesuwne). Podstawki pod joye można zrobić z innych rzeczy: stal (jest tańsza), drewno, płyta MDF, pleksa, co tylko uważacie za odpowiednie. Mocowanie do blatu monstertecha (
link) można zrobić samemu za 300-400zł to jest o ponad! połowę mniej niż u producenta. Wielu Husarzy woli taki setup montowany do fotela, to też można zrobić.
Jeśli ktoś będzie zainspirowany tym postem czy całym wątkiem, polecam zrobienie swojego stanowiska. Niekoniecznie z profili aluminiowych, to może być cokolwiek. Może być drewniane, stalowe, z rurek PCV. Możliwości jest wiele, pogrzebcie w necie, chodźcie to marketów budowlanych, zobaczcie jakie są możliwości techniczne. Satysfakcja z takiego projektu jest ogromna
kilka przydatnych linków:
Sklep z profilami i akcesoriami
Sklep z metalami (blachy i profile)
Sklep z śrubami nierdzewnymi itp.
[/url]Kanał YouTube o składaniu i budowaniu z profili aluminiowych
EDIT: dorzuciłem nocne foty
[url=http://sklep-metale.pl/]