OFICJALNY [FDEV] Ogłoszenie 22/10
Muszę przyznać, że jedyne co mnie jeszcze trzyma przy Elite to ten klimat brudnej, a czasem nawet dystopijnej galaktyki.

Thargoidzi uciekli z Bańki, GalNet wyrzuca z siebie już tylko jakieś nudne, kliszowe artykuły związane z II, a teraz jeszcze w dodatku przesunęli FC o kolejne kilka miesięcy. Coraz ciężej jest mi ignorować myśl, że FDEV z nami pogrywa i trzyma Elite jako taką "maszynkę ze skinami" czyt. poboczne źródło dochodu finansujace inne gry...
Pracując ze mną można zarobić 2 rzeczy: kredyty...albo kulkę w łeb. Statystycznie - to drugie zdarza się częściej, ale nie ma zabawy bez ryzyka, racja?

DZIENNIK POKŁADOWY
Odpowiedz
Chociaż napisałem to na Discordzie, ale napiszę to również tutaj Smile

Ja też gdzieś tam po części czuję się zawiedziony, że taki fajny (jak dla mnie) content został przełożony, ale..
ale przespałem się z tym wszystkim od wczoraj i tak naprawdę widzę tutaj więcej plusów:
+ przede wszystkim poprawią błędy - mam nadzieję, że przynajmniej 80%
+ jest na co czekać - bo tak wrzucili by w grudniu FC, człowiek pobawi się nimi kilka tygodnii i odstawi Elitę do następnego DLC
+ może w końcu odbugują CQC i człowiek wbije tą Elitę, a my jako TWHP wbijemy tam z Dzuskiem złoto dla nas Wink
+ będzie czas, żeby zająć się LORE własnego komandora bo odkładam to w czasie już od dawna
I wiele, wiele więcej :slight_smile:

Co do DLC "Nowa Era", ciężko mi się wypowiedzieć w tym temacie, jednak mam takie przeczucie jak nasz Hetman.
Skoro content z przed roku czy półtora jest opóźniony to naturalnym następstwem będzie opóźnienie wszystkiego co następuje po nim.
Raczej nie uwierzę w to, że FDEV nagle zatrudnił dodatkowe ręce do pracy po to, by community dostało największy content (DLC) ever zgodnie z terminem Wink
Odpowiedz
Tradycyjnie na tym forum będę z moimi poglądami niepopularny...  
Ale czy ktokolwiek wierzy, że ostatnie lata są czymś innym niż zwyczajnym marketingowym próbowaniem minimalizowania strat postrzegania marki studia Frontier i tych prostych (bez pokrycia) obietnic Pana Brabena?
Nikt nigdy tyle nie obiecał co Nam graczom Frontier a równocześnie korzystając z różnych dotacji nie zaoferował poprzez swoje nowego powstałe dzięki temu gry graczom gier w/w studia  innym więcej...
I to nie mnie to oceniać Smile  
ps.
Ale te osoby zatrudnione w firmie Pana Brabena na Youtube są zawsze przysłowiowo "/uśmiechnięci" i każda dla nich jakakolwiek interakcja w grze ED będzie Nich powodować coś w stylu niezdrowego "marketingowego orgazmu"
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Niby taka duża firma a nie potrafią zrobić dwóch rzeczy na raz

[Obrazek: giphy.gif]
[Obrazek: 15654.jpg]
Odpowiedz
(23.10.2019, 09:42 UTC)Dako napisał(a): [...]
Nikt nigdy tyle nie obiecał co Nam graczom Frontier a równocześnie korzystając z różnych dotacji nie zaoferował poprzez swoje nowego powstałe dzięki temu gry graczom gier w/w studia  innym więcej... 

Juz Cię wyprowadzam z błędu - Chris Roberts Wink

Dobra jestem tutaj nowy, chociaż nie do końca i powiem tak:

- Lament który się podniósł brzmi jak lament jakiś 13latków grających w Fortnite'a Smile
- BUGFIXy ZAWSZE SA DOBRE

(23.10.2019, 08:09 UTC)Yautja napisał(a): Nie wiem, czy Frontier do końca zdaje sobie sprawę jakiego ma farta, że praktycznie nie ma alternatywy dla Elite w tej chwili i ludzie i tak będą grać.

... i bardzo dobrze! (Ale nie masz racji, bo i tak by grali)

- nie ma krzyczenia w internetach "a moja gra jest lepsza" Smile
- nie ma rozwalonego w różnych grach community.
- możesz zawsze spróbować X3 (tylko nie X4, bo to zastało uproszczone dla "konsolowców")

Gram w gry od 7 roku życia, a mam ich prawie 40 i zauważam jeden trend ze każde pokolenie graczy jest co raz bardziej roszczeniowe. Co raz mnie cierpliwości i zrozumienia, a co raz więcej wymagań.

Od kiedy wróciłem do ED to nic nie słysze tylko narzekania ze wszystkich stron "BUG BUG FRONTIER BUG FRONTIER BUG"....itd. Frontier takiej decyzji nie podjął na podstawie czyjegoś widzimisię. To nie tak, ze wszedzł koleś do pokoju i powiedział "ej zróbmy ich w balona" NIE to wasze narzekanie było tego powodem.

A teraz wyobraźcie sobie ze WY w waszej codziennej pracy jesteście FRONTIEREM, a każdy wasz klient, współpracownik itp itd to jest gracz Elite i pomyślcie ilu na raz jesteście wstanie zadowolić w 100%. Ile razy powiedzieliście ze coś bedzie zrobione wiedząc, ze na bank się spóźnicie ? Rozumiecie nie ? Wink

Nie ma co narzekać, lepiej patrzeć na pozytywy takiej decyzji i nie zachowywać się jak 13latki grające w Fortnite nie rozumiejące życia Wink
Odpowiedz
(23.10.2019, 12:07 UTC)Nadya ElAmin napisał(a): [...]
Gram w gry od 7 roku życia, a mam ich prawie 40 i zauważam jeden trend ze każde pokolenie graczy jest co raz bardziej roszczeniowe. Co raz mnie cierpliwości i zrozumienia, a co raz więcej wymagań.
[...]

Gier czy lat? Bo jak gier, to taki z Ciebie player jak ze mnie baletnica Tongue
Odpowiedz
(23.10.2019, 12:17 UTC)ronin_htd napisał(a):
(23.10.2019, 12:07 UTC)Nadya El napisał(a): [...]
[...]

Gier czy lat? Bo jak gier, to taki z Ciebie player jak ze mnie baletnica Tongue

touche... ale lat Smile
Odpowiedz
Te przesunięcie nie wynika z braku mocy przerobowych, to jest bardzo wyrafinowana i przemyślana strategia ze strony Frontiera.

Czekają z Fleet Carrierami, aż wyjdzie pełna wersja Star Citizena i wtedy je wypuszczą. To będzie ich odpowiedź i tak chcą utrzeć konkurencji nosa. Potem, po roku, a raczej po dwóch, wejdzie nowy content zapewniając Frontierowi totalną dominację! Wink

Tak bardziej serio, to jest to trochę smutne. 1,5 roku opóźnienia, a mówimy tylko o FC. Przecież, to nie jest dodatek, który odmieni tę grę. Tłumaczenie, że teraz skupią sie na bugach, jest.... hmm... jak to powiedzieć... Bugi powinny być eliminowane podczas bety, ewentualnie w ciągu 2-4 m-cy od ich pojawienia się. Tego tematu wogóle nie powinno być.

Wrześniowy update nie wniósł tak naprawdę nic. Toturiale oddane kilka lat po debiucie gry chyba dość dobrze oddają tempo prac nad jej rozwojem. Tak realnie, to przerwa pomiędzy wprowadzeniem istotnego rozwoju w rozgrywce (bo FC raczej takim nie będzie) zajmie pewno jakieś 2,5 - 3 lata (w dotrzymanie terminu koniec 2020 po prostu nie wierzę).

Jak sobie przypomnę, jak bardzo mody zmieniły X3, to praca Frontiera przy moderach wygląda dość blado. Tego "życia" i celowości działań NPCów z X3 zresztą najbardziej mi brakuje w ED i niestety rozwoju w tym zakresie nie widzę. Obawiam się, że zamiast pracy nad rozgrywką za 4-5 lat dostaniemy "space legs". Fajnie, ale nie o nogi chodzi Wink

Nie zmienia to faktu, że ED jest świetną grą i bez wątpliwości kupiłbym ją raz jeszcze. Szkoda tylko, że deweloperzy nie wykorzystują jej potencjału i okresu, w którym prawie nie mają konkurencji.
Odpowiedz
(23.10.2019, 12:28 UTC)Thorghar napisał(a): Jak sobie przypomnę, jak bardzo mody zmieniły X3, to praca Frontiera przy moderach wygląda dość blado. Tego "życia" i celowości działań NPCów z X3 zresztą najbardziej mi brakuje w ED i niestety rozwoju w tym zakresie nie widzę. Obawiam się, że zamiast pracy nad rozgrywką za 4-5 lat dostaniemy "space legs". Fajnie, ale nie o nogi chodzi Wink

Nie zmienia to faktu, że ED jest świetną grą i bez wątpliwości kupiłbym ją raz jeszcze. Szkoda tylko, że deweloperzy nie wykorzystują jej potencjału i okresu, w którym prawie nie mają konkurencji.

Ależ tak jest w większości gier, które umożliwiają modowanie, podstawki na ogół wypadają blado Tongue
Odpowiedz
Zawsze mnie to zastanawiało dlaczego deweloperzy nie zatrudnią kilku najlepszych moderów (nawet jako konsulatnów) lub przynajmniej nie widać, aby to robili. Ale to już temat na inny wątek.

Tu bardziej mi chodziło o to, że pojedyńcze osoby były w stanie o wiele szybciej i lepiej rozwinąć grę, niż producent.
Odpowiedz