Elite w liczbach
Co do sprzedazy juz odkrytych systemow to poszlismy do przodu. Na 100% teraz za odkryty system dostaje sie wyraznie mniej niz za funkiel nowke sztuke niescigany. Zgodze sie jednak ze i tak za duzo. Indygo odkryl nawet ze w roznych systemach mozna dostac rozna kase za mapy odkrytych systemow. Kolejnym problemem jest tez to za co nam placa. Po co komu potencjalnie terraformowalne HMC? I tak rzeczywiscie mozna dlugo.
Co do statystyk to EDSM wydaje mi sie bardziej "bogaty" w dostarczycieli danych.
https://www.edsm.net/en/statistics
Mozna tez tam sobie popatrzec na ekstrema zgloszonych cial niebieskich.
A swoja droga ten AspX to zaskoczenie. Ja rozumiem taniosc i pewien sentyment "starych graczy", ale imho przegrywa teraz z kretesem z Phantomem. Przy obecnych cenach za HMC TC zarobienie na explo Phantoma to najwyzej kilkudniowa wyprawa.
Odpowiedz
Bardzo ciekawa analiza.
Do słów "A poza Bańkę nosa nie wystawiło ledwie niecałe 1,5% graczy." oraz do całości dodałbym statystykę grywalności użytkowników. Ilu zaczyna a zaraz kończy albo poświęca tyle czasu, że woli obracać się w obszarze podstaw, choć wiem, że takie coś nie istnieje oraz ED tego nie udostępni.

Dodatkowo zaciekawił mnie temat poparcia dla PowerPlay-a oraz profitów "największym poparciem cieszy się księżniczka Aisling Duval ...dostęp do najmocniejszych w grze tarcz - prismatic shield"
może kiedyś uda mi się z tym zapoznać Smile
Odpowiedz
(26.07.2019, 22:44 UTC)Kuba Wolf napisał(a): A swoja droga ten AspX to zaskoczenie. Ja rozumiem taniosc i pewien sentyment "starych graczy", ale imho przegrywa teraz z kretesem z Phantomem. Przy obecnych cenach za HMC TC zarobienie na explo Phantoma to najwyzej kilkudniowa wyprawa.

Asp ma większy skok mimo wszystko choć faktycznie Phantom jest OK.
[Obrazek: cpiiGUt.png]
Odpowiedz
Ciekawe, lecz jeśli chodzi o eksplorację chyba nie do końca prawdziwe.
Latam ASPem. NIE mam Inary, często coś nowego odkryje, lecz ilość odkrytych systemów jest ogromna, ilość pilotów którzy polecą na eksplorację , choćby rzadko ale regularnie to pewnie minimum 10%
Odpowiedz
Dokładnie - mam ponad 30 k systemów ze skanem poziom 3, Inarę od kilku dni - po ankiecie założylem, wcześniej tylko EDDB. Jakby były dane od Frontiera, to by to było wiarygodne.
Odpowiedz
Raz wbita ranga w handlu czy innym aspekcie gr zostaje na ever czy jej wartość spada w miarę nie udzielania się w tym temacie?
Nowo odkryte systemu powinny być już w codexie i na mapie zapisane dla wszystkich, takie info powinno się pojawić nam zaraz po wleceniu do takiego systemu. Sprzedawanie odkrytych systemów trochę wypacza formę handlu kartografią, bo kto by chciał kupić mapy już odkryte, chyba turyści.
Odpowiedz
W grze nie spada. W rankingu Husarii we wtyczce spada przy braku aktywności w robieniu zadań.
Mam dokładnie takie samo zdanie na temat kartografii, wartość już odkrytych systemów to powinna być kasa, jak przed update cen po którymś patchu. A firsty tak, jak obecnie.
Odpowiedz
(11.08.2019, 20:12 UTC)Pajk napisał(a): Dokładnie - mam ponad 30 k systemów ze skanem poziom 3, Inarę od kilku dni - po ankiecie założylem, wcześniej tylko EDDB. Jakby były dane d Frontiera, to by to było wiarygodne.

Skan 3 poziomu teraz oznacza wszystko co zblizyles FSS nawet pasy asteroid (z tym ze jak na FSS jest napisane ze jest 20 pasow to dostajesz +20 do skanow 3 poziomu). Robilem kiedys na forum frontiera takie szybkie badanko podczas DW2. Troche to smutne bo kiedys jednak ta statystyka mowila o czyms w rodzaju zaangazowania pilota w odkrywanie systemow a nie ze tylko skacze z punktu A do B.
@Conrdd moze troche, ale jednak Asp to statek kompromisu. Chyba nie da sie zabrac pelnego zestawu na samowystarczalnosc podczas wyprawy, a na Phantoma wpakujesz praktycznie ten sam zestaw co na Conde. Asp teraz mial swoje kilka miniut w Core Miningu z tym bugiem (mysle ze i teraz jest niezla opcja jak nie chcesz latac i calego Pytka ladowac opalami). Tak pozniej pomyslalem ze wielu pilotow z sentymentu trzyma swoje stare AspX'y w hangarach bo wlasnie na nich polecieli na pierwsze wyprawy, moze nawet do SagA czy Beagla i po kilku miesiacach w jednym statku to takie troche bardziej twoje miejsce niz po prostu statek z listy.
Odpowiedz
Ja tak mam z trzema Pythonami Smile a Aspa jednak rozebrałem na częsci.
Odpowiedz
O, to mnie zaskoczyła to informacja o skanach. Byłem przekonany, że obecnie skan trzeciego poziomu = zmapowanie planety.
Odpowiedz