Liczba postów: 521
Liczba wątków: 7
Reputacja:
131
Platforma:
CMDR: Indygo
02.03.2019, 07:32 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2019, 08:53 UTC przez Indygo.)
ja bardziej oczekiwałem konkretnych informacji "CO" będzie dodane w najbliższym czasie ...
przez "pryzmat siebie"... to akurat mam cierpliwość i mogę czekać... tylko chciałbym JUŻ wiedzieć na CO mam czekać...
bo ten wczorajszy post Frontiera to uważam za wizerunkową wpadkę
Liczba postów: 91
Liczba wątków: 0
Platforma:
CMDR: Samotnix (CQC Discord)
02.03.2019, 10:33 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2019, 10:49 UTC przez Samotnix.)
(02.03.2019, 06:46 UTC)Lotar napisał(a): Nie rozumiem pretensji o kasę?
Jesteście firmą, macie produkt który kupiła masa ludzi, projekt się spłacił teraz czerpiesz zyski, normalne że z biegiem czasu kupujących jest coraz mniej, pieniądze które zarobiłeś powoli wydawane są na utrzymanie gry i jakieś stałe aktualizacji, masz stałą liczbę comuniti które korzysta z twojej usługi już 2-3-4 lata i cały czas domaga się więcej za te pieniądze które zapłaciło dawno temu, które już dawno wykorzystałeś na utrzymanie produktu aby comuniti miało co robić, wszyscy twoi kumple zarabiają kurwiliony PLN bo każdy produkt porzucają po zrobieniu i zabierają się za zrobienie części nr2 i zganiają co 2 lata sporą kasę...
Pretensje ze nie macie co 2 miesiące super aktualizacji można mieć do gry która pobiera abonament, ale marudzić na grę na którą wydaliście kasę pal licho 2-3 lata temu, nawet po roku od zakupu? Mają święte prawo kopnąć już wszystkich w dupe Przeliczcie sobie ilość godzin spędzonych przy grze i podzielcie przez nią kwotę jaka na nią wydaliście, i przeliczcie sobie tak samo inne rozrywki które dają wam przyjemność, kino, kolacja z żoną, weekend w górach. Zajebiście tania rozrywka (nie wliczajcie sprzętu do grania który i tak macie)....
Dobra sorry za wywód ale jako pracodawca jestem uczulony w sprawach finansów i naszego polskiego marudzenia...
A co do tego jak interpretuje to co napisali i tego co ja bym zrobił na ich miejscu? podtrzymał teraz grę tanim sposobem, sądzę że spowodują duże fabularne aktualizacje (bo najtaniej) i obcy napadną na bańkę o wiele bardziej agresywnie i tak aby każdy mógł sie z nimi zabawić cyklicznie nowy statek, i nie wykluczam że pojawi sią w tych akcjach lądowanie na planetach. A potem po tych 2 latach w 2021 muszą pokazać coś na tyle nowego jak Druga część gry, czegoś o czym będzie można zrobić marketing ze jest nowe, lepsze coś na rodzaj drugiej części o czym będzie głośno i kupją to nowi gracze, a starzy co po 3 latach zapomnieli o grze powiedzą O NARESZCIE NOWA ELITKA! Może będzie to potężna aktualizacja ale z marketingowego punktu i finansowego najlepiej było by dodać 2 do tytułu, bo jak będzie to aktualizacja to większość ludzi powie ooo odgrzewany kotlet przez 6 lat... Z resztą kto czytał to wie co napisali, większość zespołu porzuca wspieranie gry, i przenosi się do nowego projektu ELITE, dlatego mam takie wnioski.
I jeszcze jedno o czym się zapomina jak się myśli o jakimś projekcie, bo zawsze się myśli przez pryzmat samego siebie, samo to ze jesteę na tym forum sprawia że jesteś corowym graczem, myślisz o tej grze, spędzasz w niej masę czasu, ale takich użytkowników jest 10-20% (kopie sprzedanych gier a stała liczba w grze po 2 latach (my teraz jesteśmy kosztem)) a trzeba trafić do wszyskich bo tu chodzi o pieniądze! nikt takich rzeczy nie robi dla ideologi...
Dobra sorry o 8 mam zebranie marketingu i od rana jestem bojowo nastawiony w takich tematach 
Nie rozumiem, przecież Frontier cały czas ma zyski z tej gry przez sklep, więc w czym problem? Nie od dziś wiadomo, że wszystkie gry mające Item Shop więcej zarabiają sprzedając skórki, niż sprzedając samą grę. Dlatego teraz jest tyle gier f2p na rynku z regularnymi aktualizacjami.
A że polscy pracodawcy to wyzyskiwacze, to może dlatego myślisz inaczej.
To tak odnośnie polskiego naruszenia.
Z tego co widzę na forum Frontier a, to nie tylko Polacy marudzą.
*polskiego marudzenia miało być. Nie mogę edytować na smartfonie.
Znaczy jak wczoraj przegladalem temat na FF to albo czytac nie umiem albo te peany zachwytu to jakis ukryty sakrazm. 90% to slodzenie w stylu dzieki FDEV, super ze cos powiedzieliscie itd Ciekawie sie robi na Steam gdzie na spolecznosci jest ten sam post tylko nastroje zgola odmienie.
Zeby byla jasnosc bo w oczach niektorych wychodzimy na roszczeniowe madki zebrajace o konsole dla horej curki. Tu nie chodzi ze chcemy co 2 miesiace jakis wielki nowy content, ba wiekszosc zawsze twierdzi ze jakby ED przeszla na jakis rodzaj abonamentu albo season pass a gwarantowaloby to staly ZAUWAZALNY rozwoj to ok. Tylko ze po primo FDEV bardzo ladnie zawsze pisze i ubiera w slowka pompujaca banieczek oczekiwan a pozniej konczy sie na jakiejs kosmetycznej zmianie lub poprawkach bledow. Po wtore ten posta jest gorszy niz zapowiedz calego sezonu Beyond. Wtedy tez padaly rozne duze zapowiedzi, ale przynajmniej wiedzielismy ze beda 4 czesci i 2 z 3 beda mniejsze a 4 bedzie olbrzymia. Wyszlo jak wyszlo Q2 troche poprawiala Q1 a Q3 tak naprawde dodawal nam Kraita MKII. Q4 contentowo jak wszyscy wiemy super, szkoda ze wykonanie jest nadal mniej wiecej na fazie beta.
Teraz dostajemy zapowiedz na pozny 2020!!! Bez niczego tylko okragle slowka. A do tego czasu moze jakies patche moze cos dla nowych a reszta niech sie kisi i czeka ze jakims cudem gornictwo w wingu bedzie dzialac, codex bedzie wiedzial co sie dzieje a wojny beda polegaly na strzelaniu do wrogich statkow a nie na losowaniu dzialajacego CZ. A tak poza tym to null, zero bo od sierpnia 2018 pracujemy nad czyms super extra wspanialym na moze sierpien 2020 tylko nie powiemy wam co (bo sami nie wiemy co to bedzie wiec zeby nie trzeba bylo sie rakiem wycofywac z obietnic).
I naprawde nie oczekuje za miesiac Space Legs a za 4 miesiace ladowania i eksploracji ELW tylko kurde boli ta korpo nowomowa, bo wyzeira z niej jedynie pustka...
A swoja droga to marketing tez maja do bani. DW2 zrobila tyle szumu ze wystarczylo pociagnac temat, troche przysiasc falda w TYM roku (nawet na drugie polrocze jak ludzie zaczna wracac z wyprawy) i zrobic platny sezon ale tak zeby pokazac ze cos sie dzieje i zmienia, a konkurencje by sobie na kilka kolejnych lat na jakies obrzeza rankingow wymietli  Szkoda slow
Liczba postów: 303
Liczba wątków: 2
Reputacja:
37
Platforma:
CMDR: Gerciowski
RSI Handle: Gerciowski
Trochę Frontier faktycznie ryzykuje, 18+ miesięcy to sporo czasu i wielu graczy może odpłynąć nie mając zanęty co do nowego kontentu.
Dobrze jakby choć trochę poszli za przykładem innej produkcji (której nazwy przezornie nie wymienię  ) i zacznęli wypuszczać jakieś arty, zajawki, teasery itp. No chyba że te zapowiadane na ten rok dodatki będą na tyle interesujące żeby utrzymać zainteresowanie ludzi...
Liczba postów: 2,603
Liczba wątków: 28
Reputacja:
186
Platforma:
CMDR: MAGNUM354
.png) .png) .png)
Lotar , nie wiem jak długo grasz w tą grę ale Horizons wyszło w 2017 ( więc już mineły dwa lata naszej cierpliwości ) i nagle Frontier - zapewne po podliczeniu kasy - uznał że zamiast kolejnego płatnego dużego updatu bedzie przez cały rok dawał poprawki i aktualizacje za darmo - żeby nie było: raczej nikt ich o to nie prosił, w tym czasie ludzie byl;i bardzo zadowoleni z gry i większośc osób z którymi rozmawiałem była nastawiona na płatny dodatek w 2018.. raz w roku można coś uzbierać to nie jest problem - jedyne w sumie małe rozczarowanie nastąpiło kiedy nie dodali lotniskowców i lądowań na planetach przenosząc je na później na 2019 rok w domyśle że ukażą się własnie w 2019 w kolejnym płatnym dodatku. I tyle .
A teraz, odsunięcie dużej ( prawdopodobnie płatnej ale to raczej nikomu nie przeszkadza ) aktualizacji o kolejne dwa lata czyli łącznie o 4 lata sprawia wrażenie że maja swoich graczy już gdzieś głęboko.. tak jak większość pracodawców którzy płacą swoim ludziom Zus od najniższej krajowej sprawiając że ci ludzie potem na emeryturze chodzą z wózkami i grzebią w śmietnikach - to taki widok ze strony robola jeśli już zacząłeś porównania . Masz pieniądze, udało ci się w życiu ? fajnie tylko po co z tym wyjezdzasz jaki to ma związek z grą?
Liczba postów: 816
Liczba wątków: 44
Reputacja:
147
Platforma:
CMDR: Dako
02.03.2019, 12:54 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2019, 13:03 UTC przez Dako.)
A kto na tym forum oprócz zabawy w ramach Społeczności Husarii ma jeszcze wrażenie, że Frontier tzn. spółka publiczna notowana na giełdzie będzie wspierać jakiś nierentowny swój projekt ...
Czy Pan Braben w ramach zobowiązań względem swoich akcjonariuszy, funduszy inwestycyjnych, emerytalnych, banków będzie się przejmował opinią graczy ...
Akcje notowane od czerwca 2018 mogły (powtarzam mogły) przynieść 50% starty
Pozostaje mu robić kolejne gry ... I to lepsze niż PC lub JWE 
A nasze ED po wczorajszych informacjach niestety niespecjalnie wpisuje się w pozytywne informacje dla akcjonariuszy i sukces giełdowy ...
02.03.2019, 13:38 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2019, 13:45 UTC przez SP-GGX.)
Brutalna prawda jest taka, że Lotar ma racje.
Tu przede wszystkim chodzi o biznes.
Oczywiście na początku gdy ED zaczynało David myślą o swoim dziecku jak o ambitnym projekcie dla pasjonatów ED + coś tam zrobimy i będzie fajnie.
No ale kiedy ED odniosła duży sukces pojawiły się pieniądze nowi inwestorzy to czar prysł i zaczął się poważny biznes.
Widać że pod koniec 2018 przed Q4 musieli zmienić strategie gdyż podejrzewam że inwestorzy wymusili zmiany w strategii działania FD na najbliższe lata.
Z punktu biznesowego jest to jak najbardziej dobre posunięcie choć jak w każdym biznesie jest zawsze jakieś ryzyko.
Co do podejścia do starych graczy czyli większości z nas to na 100% zdają sobie z tego sprawę że część graczy opuści ED.
Ale dla nich tacy pasjonaci jak my to jest raptem kilka - kilkanaście procent graczy.
A jak wypuszczą ED2 to znowu zarobią kasę na nowych graczach + część z nas się również skusi.
Co do tego co mogąc wypuści to nie spodziewał bym się wodotrysków.
Wystarczy że podmalują troch starą ED dodadzą lotniskowce, latanie w gazowy gigantach, nowe statki, stacje, może urozmaicą trochę rozgrywkę i naprawią istniejące obecnie błędy.
Dal nowych graczy będzie to całkiem nowa gra na kilka miesięcy i to od tych graczy FD wyciągnie najwięcej kasy.
Oczywiście mogę się mylić ale biznesie jest tak że jeżeli inwestuje swoja kasę to oczywiście chcesz zainwestować jak najmniej ale przy tym zarobić i osiągną cel nie angażując dużo środków ( czyli optymalizacja pracy + ilość pracowników potrzebnych do osiągnięcia celu + dodanie kilku nowych rzeczy niezbyt ambitnych ale robiących wrażenie na nowych graczach ).
Podsumowują tacy gracze jak my to obecnie dla FD jakiś tam procent o który muszą z konieczności jeszcze zadbać i dlatego w 2019 coś tam będzie nowego żebyśmy za bardzo nie marudzili. FD swoim ogłoszeniem na forum o przyszłości ED potraktował nas jak byśmy byli gówniarzami  Taka jest prawda.
Liczba postów: 30
Liczba wątków: 4
Reputacja:
24
Platforma:
CMDR: SirLotar
(02.03.2019, 12:20 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Lotar , nie wiem jak długo grasz w tą grę ale Horizons wyszło w 2017 ( więc już mineły dwa lata naszej cierpliwości ) i nagle Frontier - zapewne po podliczeniu kasy - uznał że zamiast kolejnego płatnego dużego updatu bedzie przez cały rok dawał poprawki i aktualizacje za darmo - żeby nie było: raczej nikt ich o to nie prosił, w tym czasie ludzie byl;i bardzo zadowoleni z gry i większośc osób z którymi rozmawiałem była nastawiona na płatny dodatek w 2018.. raz w roku można coś uzbierać to nie jest problem - jedyne w sumie małe rozczarowanie nastąpiło kiedy nie dodali lotniskowców i lądowań na planetach przenosząc je na później na 2019 rok w domyśle że ukażą się własnie w 2019 w kolejnym płatnym dodatku. I tyle .
A teraz, odsunięcie dużej ( prawdopodobnie płatnej ale to raczej nikomu nie przeszkadza ) aktualizacji o kolejne dwa lata czyli łącznie o 4 lata sprawia wrażenie że maja swoich graczy już gdzieś głęboko.. tak jak większość pracodawców którzy płacą swoim ludziom Zus od najniższej krajowej sprawiając że ci ludzie potem na emeryturze chodzą z wózkami i grzebią w śmietnikach - to taki widok ze strony robola jeśli już zacząłeś porównania . Masz pieniądze, udało ci się w życiu ? fajnie tylko po co z tym wyjezdzasz jaki to ma związek z grą?
Czy ja Ci z czymkolwiek wyjeżdżam? Zrobiłem analizę z logicznego biznesowego punktu widzenia i podparłem jakimiś przykładami i porównaniami! Przepraszam że wyraziłem swoją opinię która jest inna jak Twoja... uszyje ostatnio modnego słowa opisującego zachowanie wśród graczy, toksyczne.
Liczba postów: 772
Liczba wątków: 31
Reputacja:
81
Platforma:
CMDR: USSER-PL
02.03.2019, 17:14 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2019, 17:15 UTC przez USSER-PL.)
Panowie...
IMO wygląda to tak, że ED i cały eko system jest swego rodzaju "stanem umysłu".
Braben jest złożoną osobowością i ma troszkę na sumieniu (Rassssberrrry, Phonetix). Zresztą system "rozwoju" ED jest bardzo do niego podobny.
Nie przejmował bym się BARDZO ścieżką jaką podąża ten ekosystem. Zresztą nie ma zbyt wielkiego wyboru :/
Co prawda ćwierkał mi ktoś, że będzie nawet ciekawie za jakiś czas. Wiecie, taka cisza przed burzą.
Liczba postów: 1,283
Liczba wątków: 47
Reputacja:
115
Platforma:
CMDR: Yata_PL
02.03.2019, 18:09 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2019, 18:20 UTC przez Yata_PL.)
Czytam watek i stwierdzam ze niektorzy tu sobie sporo po swojemu interpetuja, tymczasem FDEV napisali ze beda w tym roku ujawniac po koleji nadczym pracuja ! Jak zwykle mozemy wsiasc pozniej do "hype train " lub nie ale oni definitywnie nie zamykaja tego projektu. Pisza chlopaki ze bedzie to bardzo ambintne DLC - wieksze niz caly Horyzont +Beyond razem wziete. Co to moze byc ? IMHO komplet planet . Tak , osobiscie mysle ze oprocz tego co braklo w Beyond beda earth-liki do exploracji.
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.
|