27.01.2017, 16:56 UTC
|
Rust
|
|
27.01.2017, 17:13 UTC
Ja odpadam, brak czasu, ledwo mam czas na ED ;/
Dobrej zabawy ;>
Star Citizen kod referencyjny: STAR-Q7WW-CYQB
27.01.2017, 18:08 UTC
To dla was w prezencie XD
27.01.2017, 18:59 UTC
PO aktualizacji konieczne było wyłączenie niekompatybilnych pluginów oraz aktualizacja pozostałych... dodatkowo wyczyściło całkowicie mapę... przygotowałem więc nową wyspę, a właściwie wyspy o rozmiarze 2x mniejszym (to najmniejsza możliwa do wygenerowania mapa) - zapraszam do testowania i proszę o przedstawienie swojego punktu widzenia jeżeli chodzi o wielkość mapy.
Druga kwestia to zbieramy dwie drużyny: proszę o zgłaszanie w tym wątku swoich kandydatur... planowany start 2 sesji 2 pod koniec przyszłego tygodnia... przez tydzień możecie testować tej wielkości mapę...
27.01.2017, 21:04 UTC
No to ja się zgłaszam :3
28.01.2017, 10:52 UTC
Panie, Panowie i Reszta,
rozumiem, że był wipe serwera. Taka gra, trzeba się przyzwyczajać. Ale rozdawnictwo surowców jest rzeczą, która eliminuje na stałe serwer i jego adminów z mojej ( i nie tylko mojej) listy. Co to znaczy "test" mapy?! W Rust?! Testuje się wpuszczając bandę na mapę i patrzy jak się życie rozwija a nie daje tysiące surowca, żeby każdy mógł sobie Wilczy Szaniec zbudować. Rust to walka o każde drzewo, kamień, problemy z głodem, misiami etc. Szczególnie przy mikroskopijnej mapie (która jest dla 6-8 graczy a nie 20), gdzie ta walka o przetrwanie może być baardzo konkretna i agresywna, przez to super ciekawa. Można nazywać rzeczy "testem", "betą", "próbą", dla mnie to jest po prostu oszustwo, które eliminuje całą przyjemność z gry. Znikam z serwera (nie tylko ja) i wywalam go permanentnie ze swojej listy. Grało się bardzo przyjemnie, chociaż krótko, ale.....
28.01.2017, 11:36 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.01.2017, 13:00 UTC przez szarik.)
(28.01.2017, 10:52 UTC)qkiz napisał(a): Panie, Panowie i Reszta, Ostatni tydzień to praktycznie pusty serwer... wiele osób zgłosiło mi, że jeszcze nie czuje mechaniki gry w pełni i potrzebuje czasu... dlatego ponownie ruszyły testy... aby nowicjusze mogli sprawdzić wszystkie możliwości konieczne jest dostarczenie im surowców by mogli sprawdzić różne aspekty gry np. jak c4 wpływa na elementy budowlane zrobione z rożnych materiałów... szanuje czas każdego z nas, chciałbym go zmaksymalizować na właściwej, dającej frajdę rozgrywce... ...dlatego nie ma sensu czekać aż komuś może uda się uzbierać przez ten tydzień odpowiednia ilość surowców by sprawdził różne aspekty gry... druga kwestia to w czasie testów jest dowolność działań, więc można pozwolić sobie na znacznie więcej niż zwykle, co też może dać frajdę... ...pod koniec przyszłego tygodnia ma ruszyć sesja 2, która będzie już niezłym wyzwaniem dla początkujących... QUIZ: - rozumiem, że znasz grę i oczekujesz odpowiedniej rozgrywki, ale w pierwszej sesji doświadczeni gracze mieli pomóc nowicjuszom - z Twojej strony tego nie zauważyłem, a jedynie pojawiały się informacje typu "nie zbliżać się do mojej chatki na odległość strzału ze snajperki, bo zginiecie" ... przy takim podejściu prawie nikomu nie pomogłeś... - osobiście poświęciłem kilkanaście godzin na pomoc innym, poprzez wyjaśnianie mechaniki gry, wspólne granie - ilość domów i zaplecza ekonomicznego jakie stworzyłem na starej mapie to ok. 6-7... - co do Twoich słów i odczuć to pozostaje nam je po prostu przyjąć... przykro mi z tego powodu... - "Rust to walka o każde drzewo, kamień, problemy z głodem, misiami etc. " - no tak, ale są osoby, które sporo czasu na grze spędziły i ten aspekt wydaje im się już nieco nudny (np. Fenyl) - to oznacza, że trzeba wprowadzić trochę odświeżenia do rozgrywki... łącząc głosy oczekujące mniejszej mapy w celu skupienia społeczności oraz fakt większego urozmaicenia rozgrywki -> wyszło, że trzeba pójść w większą interakcję między graczami i stąd pomysł na rozgrywkę (SESJA 2) ...wczoraj do gry wprowadziłem nowego gracza, wyjaśniłem sytuacje testowego serwera.... wprost mi powiedział, że chce jedynie bieżącej pomocy w podpowiedziach co i jak rozwijać, bez dodawania nowych surowców, bo jest na tak wczesny etapie, że i tak nie wiedział by jak tego użyć... są z kolei osoby, które mechanizmy podstawowe już znają i uczą się bardziej zaawansowanych mechanik oraz sprawdzają inne możliwości... co widziałem już w konkretach na mapie... PODSUMOWUJĄC: Test serwera będzie na dotychczasowych zasadach i nic się w tym zakresie nie zmieni... nie znam innej, lepszej i szybszej metody na zapoznanie się z możliwościami gry (własne 'warsztaty' są lepsze od oglądania publikowanych filmów, zwłaszcza, że pewne aspekty można przetestować w grupie) jeżeli ktoś nie chce testować, to poczeka do końca przyszłego tygodnia... ps. Dla mnie granie z żółtodziobami, który nie wiedzą co robią i stanowią mięso armatnie jest mocno nie fair - stąd mobilizacja typu TEST nr 2. SESJA 2 - DRUŻYNOWE ROZGRYWKI Do przyszło tygodniowej rozgrywki chciałbym doprecyzować kwestie punktów za zabójstwa graczy, konieczne będzie dostarczenie czaszki (czaszek) oponenta, można je gromadzić np. w ukrytych schowkach itp. drużyna przeciwna może podejmować akcje ich przejęcia... Co do samej wieży to 'każda drużyna musi mieć wybudowana jedną bazę z wierzą o 4 kondygnacjach i dużej fladze na szczycie ' - mniej więcej wygląda to tak: Myślę, że każda drużyna będzie miała 2 dni na wybudowanie wież... to będzie pierwszy etap... po 2 dniach obie drożyny muszą mieć główną bazę oznaczoną flagami(ą)... jeżeli którejś się nie uda to przegrywa... drugi etap to obrona bazy i zbieranie punktów oraz cel główny zniszczenie bazy przeciwnika (wieża z flagami ma runąć)... (28.01.2017, 11:36 UTC)szarik napisał(a):(28.01.2017, 10:52 UTC)qkiz napisał(a): Panie, Panowie i Reszta, Rozdawanie surowcow zabija frajde z grania, co innego odkryc cos samego co innego dostac cos na gotowe, wyobraz sobie ze w elicie dostajesz wyszystkie rangi + 100 miliardow na start, widzisz gdzies fun grania? Bo ja bym pogral przez tydzien i odinstalowal. Dokladnie pieknie to ujales w TYGODNIU, ja nie moglem grac bo mialem 2 DEADLINE'y w pracy, ale na weekendzie jak najbardziej moge grac lub jak tydzien jest luzny w pracy. Nikt nie mordowal poczatkujacych, nie zabilem zadnego gracza (nie liczac Fenyla 2x, ktory stworzyl istna twierdze), a na wszystkie pytania na czacie odpowiadalem jak tylko moglem, jaka wiecej pomoc mialem zaoferowac? Jezeli chodzi o wielkosc mapy, ona wcale nie jest duza, wrecz przeciewnie w ciagu kilku dni wycielismy we 2 osoby caly polwysep, ze musielismy chodzic po drewno do sasiadow, a do tego przy drugiej bazie tez juz zaczynalo brakowac drewna i skalek, to bylo jakies 5-10% mapy? Ogolnie zaden serwer nie chodzi dluzej niz miesiac bo przychodzi patch, ktory wymusza wipe. Robienie wipow czesciej to troche przesada, ktora wplywa na to ze ludziom sie nudzi (dlatego Rust wyeliminowal poziomy do odblokowania przedmiotow) zaczynaja wszystkiego od poczatku. Jezeli komus aspekt przetrwania (co jest de facto glownym elementem gry) sie nudzi to niestety ale ta gra nie jest dla niego, a tym samym wymuszanie grania w sposob w jaki Rust nie zostal stworzony, powoduje ze gracze lubiacy Rusta przestana grac na serwie. Swobodne rozwalanie czyjejs bazy c4 to high endowy content dla najbardziej wytrwalych graczy. Niestety nie moj styl gry w Rusta, wiec PASS, do czasu az nie bedziemy grac na zwyklych zasadach Rusta.
28.01.2017, 13:21 UTC
Mnie osobiście zniechęcił szybki wipe serwera(nie przypuszczałm że tak to mnie zaboli).
Dopiero zaczynałem się rozkręcać a tu PACH i trzeba od początku. Odechciało mi się grać. Rozdawnictwo materiałów niestety zabija cały fun z gry, nie zależne od zasad). Nauka na swoich błędach i poradzenie sobie z trudnościami bez pomocy to największy fun. Możę wrócę po okresie testowym.
28.01.2017, 13:58 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.01.2017, 14:47 UTC przez szarik.)
(28.01.2017, 13:21 UTC)Kriztozz napisał(a): Mnie osobiście zniechęcił szybki wipe serwera(nie przypuszczałm że tak to mnie zaboli). Pisałem o tym wcześniej, po ostatniej aktualizacji wszystkie pluginy przestały działać, konieczny był reset serwera po którym wszystkie dane znikły (WIPE)... w logach niestety brak jakichkolwiek błędów... co ostatecznie skończyło się wygenerowaniem nowej mniejszej mapy... ...również mnie zabolała ta strata - stąd też m.in. decyzja o tym, by testować do końca przyszłego tygodnia mapkę, bo jakbym miał grać przez te kilka dni, a następnie wszystko zostało wyczyszczone na czas rozgrywki SESJI 2 to nie byłoby miło... a tak nie ma bólu - to kolejny powód podjętej decyzji... (28.01.2017, 13:03 UTC)Qasz napisał(a):(28.01.2017, 11:36 UTC)szarik napisał(a):(28.01.2017, 10:52 UTC)qkiz napisał(a): Panie, Panowie i Reszta, dziękuje za kolejną porcje uwag .Nie wiem co oznaczają zwykłe zasady RUST-a... jeżeli masz na mysi zbieractwo, crafting, budownictwo, kwestie przetrwania itd. to w którym momencie w ten sposób nie gramy? Co się zmieniło? >Jezeli komus aspekt przetrwania (co jest de facto glownym elementem gry) sie nudzi to niestety ale ta gra nie jest dla niego, a tym samym wymuszanie grania w sposob w jaki Rust nie zostal stworzony, powoduje ze gracze lubiacy Rusta przestana grac na serwie. RUST jest nadal tworzony od kilku (ponad 3lata) lat... ja widzę, że jedną z najpopularniejszych rozgrywek to walki klanów, capture de falg i wiele innych, na innych serwerach na dzień dobry można sobie dokupić specjalne pakiety przetrwania itd. -- w porównaniu z obecną formą SESJI 1 - czyli swobodnego rozwoju bez dodatkowych modów (jedynie RPG-owy plugin do zliczania statystyk i zmiana GUI - pod początkujących) gramy na czystej wersji... ... to co się zmieniło to przejście w fazę testów na nowej mapie, po tym jak aktualizacja RUST wymusiła WIPE... ...co do większej mapy to tylko Quasz-wi, mnie i jeszcze jednej osobie (nie pamiętam komu) odpowiadała - natomiast kilka osób zgłosiło fakt, że mapa jest za duża - dlatego do testów trafiła wersja mniejsza.... Pamiętajmy, że to my kształtujemy rozgrywkę, nie ma narzuconych jakiś ram... możemy wypracować jakąś formę, ale obecna - swobodny rozwój bez ustalonego celu dla całej grupy, mało się sprawdza... stąd propozycja SESJI 2... jak się nie zbierze odpowiednia grupa to po prostu będziemy grać na obecnych zasadach tz. 'każdy sobie rzepkę skrobie'... ...ja osobiście nie nudziłem się w żadnym momencie... jak nie zajmowałem sie zbieraniem surowców to odwiedzałem innych i pomagałem w rozgrywce tz. np. z LEWAREM zbudowaliśmy nowy dom przy okazji wyjaśniając szereg nowych aspektów gry (to od razu jest odpowiedź na pytanie jak można pomagać nowym - po prostu wybierając się do nich i pomagając w rozgrywce - to najlepsza metoda)... Dodałem ankietę - http://thewingedhussars.com/showthread.php?tid=2588 - zainteresowane osoby proszę o określenie się za jej pomocą... przy okazji w wątku ankiety proszę o przedstawienie swojego zdania czy potrzebujesz wersję testową...
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
|
|
RUST - nowy serwer, nowe wyzwania - Husarskie zmagania | szarik | 0 | 1,868 |
04.09.2020, 14:33 UTC Ostatni post: szarik |
| RUST poszukiwani gracze | szarik | 10 | 12,067 |
28.11.2018, 11:00 UTC Ostatni post: szarik |
|
|
|
RUST - nowy serwer | szarik | 13 | 14,715 |
16.11.2017, 16:03 UTC Ostatni post: szarik |
|
|
RUST - ankieta do SESJI 2 | szarik | 9 | 11,016 |
03.02.2017, 20:08 UTC Ostatni post: Varlus |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

![[Obrazek: yQ3vdLa.png]](http://i.imgur.com/yQ3vdLa.png)
Moje odznaki
![[Obrazek: vDsl1c2.png]](http://i.imgur.com/vDsl1c2.png)
![[Obrazek: FUcThXK.png]](http://i.imgur.com/FUcThXK.png)
![[Obrazek: fxBjlY4.png]](http://i.imgur.com/fxBjlY4.png)
.png)

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
Dopiero zaczynałem się rozkręcać a tu PACH i trzeba od początku. Odechciało mi się grać. Rozdawnictwo materiałów niestety zabija cały fun z gry, nie zależne od zasad). Nauka na swoich błędach i poradzenie sobie z trudnościami bez pomocy to największy fun. Możę wrócę po okresie testowym.