07.03.2018, 11:07 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2018, 12:56 UTC przez Rov33rek.)
Odwiedziłem już wiele systemów, ale do tej pory najbardziej podobała mi się Spirograph Nebula (konretnie system BD-12 1172). To malutka mgławica, której praktycznie nie widać na mapie galaktyki, bo ma wielkość jednego systemu. Jest cała zielona, z masywną gwiazdą Type-0 (niebieska) w centrum. Sporo fajnych miejsc do lądowania, ale trzeba bardzo uważać bo większość ma przyciąganie w okolicach 3G i można się łatwo rozwalić. Z nebuli widać kilka pobliskich, większych mgławic, do tego ta niebieska, ogromna gwiazda... wrażenia niesamowite 
Byłem tam dwa razy. Raz DBXem z ~35ly zasięgu i raz ASPem z ~52ly zasięgu, ale myślę że spokojnie można dolecieć czymś z mniejszym skokiem. Ten system jest położony trochę ponad 1k ly od Bombla, więc bardzo blisko jak na takie super widoki
Trzeba się tylko przebić przez sektor COL wymagający przepustki i route plotting bezpośrednio z Bombla do BD-12 1172 na ten moment się wykrzacza. Ale polecam kierować się po prostu na Bernard's Loop, żeby ominąć COL, i potem odbić w kierunku Spirographu (jakieś 200-300ly od Bernard’s Loop).
Generalnie taka wycieczka Bernard’s Loop + Spirograph Nebula to super sprawa dla początkujacych odkrywców. Ale jak ktoś jest już weteranym latania w pustce i nie był w BD-12 1172 to na pewno powinien to nadrobić

Byłem tam dwa razy. Raz DBXem z ~35ly zasięgu i raz ASPem z ~52ly zasięgu, ale myślę że spokojnie można dolecieć czymś z mniejszym skokiem. Ten system jest położony trochę ponad 1k ly od Bombla, więc bardzo blisko jak na takie super widoki
Trzeba się tylko przebić przez sektor COL wymagający przepustki i route plotting bezpośrednio z Bombla do BD-12 1172 na ten moment się wykrzacza. Ale polecam kierować się po prostu na Bernard's Loop, żeby ominąć COL, i potem odbić w kierunku Spirographu (jakieś 200-300ly od Bernard’s Loop).Generalnie taka wycieczka Bernard’s Loop + Spirograph Nebula to super sprawa dla początkujacych odkrywców. Ale jak ktoś jest już weteranym latania w pustce i nie był w BD-12 1172 to na pewno powinien to nadrobić