01.11.2017, 15:07 UTC
(01.11.2017, 13:46 UTC)Yata_PL napisał(a):(01.11.2017, 11:11 UTC)Galimathias napisał(a): Z praktyki wiem, ze najlepszym HDD to jak najwieksza ilosc RAMu. Jak masz 16Gb i wiecej to mozesz nawet pracowac na starociu.
ramu mam 24 gb ddr3 ale zmuszony jestem kupic ddr4 pod nowa plyte. Zalozylem sobie buedzet okolo 4k na i7 8700k + mobo+ dysk m2 (?) i pewnie na poczatek 16 gb DDR4
dzięki wszystkim za odpowiedzi jeszcze bardziej ogłupialem i nie wiem co wybrać
Edit poczatkowo myslalem o czyms takim : http://allegro.pl/dysk-ssd-samsung-960-e...ffer-tiles
rozumiem ze sterownik tutaj nie jest potrzebny ? ale tak @Baton pisal pojawi sie jakies boot menu przy starcie ktore spowolni rozruch kompa ?
Ja mam ten dysk który podlinkowałeś, na płycie Asrocka X99M, nic nie musiałem w biosie ustawiać specjalnie. Ale jak to Baton pisze, co płyta to obyczaj
. U mnie dłużej zgłasza się bios niż potem podnosi system, no u soft który używam z pierdylionem wtyczek też zauważalnie szybciej startuje. Elita za to w porównaniu do zwykłego ssd to już faktycznie nie widze róznicy.Yata jak nie używasz jakiegoś softu typu np Blender/ Autocad / Maya z mnóstwem pluginów to raczej nie poczujesz róznicy między zwykłym ssd a NVMe. System się szybciej podnosi ale to też nie jest jakaś rewolucyjna róznica. Co do gier to wyżej o Elicie pisałem wyżej, innych nie mam.

.png)