Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty
Witam, raportuję podobny problem. Thrustmaster T.16000M FCS Flight Pack zakup w lutym 2020. Po kilku miesiącach latania na różnych symulatorach (w tym ED) zauważyłem lekki dryf kierunku (oś Z) Raz w prawo raz w lewo. Początkowo nawet nie uznałem tego za wadę bo w symulacjach  lotniczych (I i II WW) uznawałem to za wpływ wiatru i innych parametrów lotu coś w stylu "Trochę znosi, ale tak chyba musiało wtedy być ?" Undecided  . Na szczęście ostatnio wróciłem do Red_heart ED i olśnienie "No qwa przecież to nie I WW!" dziób nie ma prawa wędrować jak chce raz w prawo raz lewo. Moje podejrzenia potwierdzili inni Husarze na DC (dzięki za rady i opnie) oraz panel sterowania + http://html5gamepad.com/. Wg. mnie najbardziej prawdopodobną przyczyną usterki jest lekki luz podpórki pod dłoń na rękojeści joya, który powoduje "coś tam coś tam" ze stykami. Puki co nie zamierzam traktować joya śrubokrętem - bo jeszcze na gwarancji. Na szczęcie w zestawie są pedały i to pozwala latać dalej - wcześniej nie zawsze chciało mi się je rozkładać  Cool Reklamacja  złożona, czekam na odpowiedź sprzedawcy i wymianę na nowy sprzęt. 

W tym miejscu nasuwają się dwa pytania:
1. Retoryczne - Czy te joysticki T-16000M faktycznie zasługują na swoją dość dobrą opinię i cenę?
2. Praktyczne - Czy można programowo przekalibrować oś Z? Przesunąć jej punkt neutralny (0) o zadaną wartość i  nie chodzi o ustawienie strefy martwych tylko o przesunięcie punktu neutralnego o daną wartość +/-.  Jeżeli tak to proszę o rady bardziej doświadczonych koleżanki i kolegów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. kris750PL napisał "te 2 joye mają zupełnie innych mechanizm, hotasa 4 przeczyść styk na dole tam się dostaje pełno kurzu"
Pytanie nr 3 (praktyczne) Jak przeczyścić ten styk? Czy wiąże się to z rozkręcaniem joya, a jeżeli tak to czy nie narusza to gwarancji ?
[Obrazek: 193160.jpg]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - przez ROJEKPL - 13.03.2021, 06:19 UTC