![]() |
|
Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +---- Dział: Kontrolery do Elite: Dangerous (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=122) +---- Wątek: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty (/showthread.php?tid=4062) Strony:
1
2
|
Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - Macias071 - 19.01.2018 Takie info ode mnie. Posiadam Thrustmaster T.16000M FCS Hotas od października 2017. Po pół roku w miarę nie intensywnego grania w ED, siadła mi oś RZ joysticka. Oś ta odpowiada u mnie za YAW AXIS (dziób statku ustawiany lewo, prawo) w ED. Objawia się to tym, że gdy joy pozostawiony jest w spoczynku to w grze dziób statku zaczyna mi skręcać w prawo, czasem w lewo, samoczynnie. Zwiększanie deadzone nic nie pomaga. Sterowniki przeinstalowane. I tu mam dwie hipotezy: 1. Winny jest joy. 2. Winna jest obsługa portów USB płyty głównej. ( taki wniosek mi się nasunął ze względu na to, że czasem "płynie" mi kursor myszy na ekranie). Może ktoś spotkał się z podobnym schorzeniem? Na chwilę obecną, jako że zestaw kupiłem na Amazonie (jeszcze nie było współpracy Husarii z Thrustmaster ), zgłosiłem się z reklamacją i otrzymam nowy zestaw.Bez zbędnych tłumaczeń Amazon wysyła mi nowy komplet T.16000M FCS Hotas i na własny koszt odbiera stary. Podłączę nowy i zobaczymy jak będzie się zachowywał. RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - Reinrk van Dall - 19.01.2018 Mam podobny problem z moim T.Flight Hotas 4 ale nawet dodatkowo z innymi osiami. Tu proponuję zajrzeć i zobaczyć co rejestruje komp./ system. http://html5gamepad.com/ A poza tym proponuję wypięcie joya z portu USB i ponowne wpięcie, żeby się ponownie skalibrował, u mnie to pomaga na jakiś czas. Można sobie na tej powyżej podanej stronce porównać przed wypięciem i po ponownym wpięciu czy jest różnica. RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - Macias071 - 19.01.2018 (19.01.2018, 08:59 UTC)Reinrk van Dall napisał(a): Mam podobny problem z moim T.Flight Hotas 4 ale nawet dodatkowo z innymi osiami. Dzięki za stronkę do testów. Zarówno joya jak i przepustnicę wielokrotnie wypinałem i wpinałem w port USB. Właśnie sobie sprawdziłem i już widzę, że w tej osi RZ joy nie wraca do położenia 0. Czyli się już wyhuśtał . Zobaczę jak się sprawa będzie przedstawiać z nowym zestawem. RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - Reinrk van Dall - 20.01.2018 Hmm..., obudziłem się właśnie i takie coś mi się przypomniało. Toż to Twoje ustrojstwo powinno być na czujnikach Halla i nie powinno mu od października się wyhuśtać. ![]() Ktoś ma jakiś pomysł? Pech, wadliwy egzemplarz, reklamacja, gwarancja? Gdyby nie czujniki Halla to zaproponował bym jeszcze... jak to nazwać, nie wiem jak to się nazywa. ![]() Gdy normalne potencjometry "trzeszczą", wykonać dużo gwałtownych ruchów w całym zakresie, tak by się "przetarły" z "zastania" w jednej pozycji. W głośnikowym potencjometrze to pomaga, gdy zazwyczaj używamy go w niewielkim zakresie a i w moim hotasie też pomaga. No ale "niby" u Ciebie to cz. Halla. Spróbować nie zaszkodzi. @Macias071 RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - Macias071 - 04.02.2018 (20.01.2018, 07:32 UTC)Reinrk van Dall napisał(a): Hmm..., obudziłem się właśnie i takie coś mi się przypomniało. Dzięki za podpowiedź. Joystick już wymieniony na w pełni sprawny przez dostawcę
RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - kris750PL - 05.02.2018 (20.01.2018, 07:32 UTC)Reinrk van Dall napisał(a): Hmm..., obudziłem się właśnie i takie coś mi się przypomniało. oś z jest analogowa tzn. chodziło mi że jest na potencjometrach tradycyjnych a nie na magnesach RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - kris750PL - 02.02.2021 (19.01.2018, 08:59 UTC)Reinrk van Dall napisał(a): Mam podobny problem z moim T.Flight Hotas 4 ale nawet dodatkowo z innymi osiami. te 2 joye mają zupełnie innych mechanizm, hotasa 4 przeczyść styk na dole tam się dostaje pełno kurzu - ja miałem także dryft osi w H4 P.S. a nie zauważyłem że ten post jest sprzed 4 lat ale zostawiam może sie kumuś z H4 przyda info co ma zrobić jak joy dryftuje RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - Macias071 - 02.02.2021 (01.02.2021, 22:36 UTC)Fenris_Yeager napisał(a): Hej, odgrzewam temat Już zdążyłem Joya wymienić. Także obecny sprawuje się poprawnie
RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - ROJEKPL - 13.03.2021 Witam, raportuję podobny problem. Thrustmaster T.16000M FCS Flight Pack zakup w lutym 2020. Po kilku miesiącach latania na różnych symulatorach (w tym ED) zauważyłem lekki dryf kierunku (oś Z) Raz w prawo raz w lewo. Początkowo nawet nie uznałem tego za wadę bo w symulacjach lotniczych (I i II WW) uznawałem to za wpływ wiatru i innych parametrów lotu coś w stylu "Trochę znosi, ale tak chyba musiało wtedy być ?" . Na szczęście ostatnio wróciłem do ED i olśnienie "No qwa przecież to nie I WW!" dziób nie ma prawa wędrować jak chce raz w prawo raz lewo. Moje podejrzenia potwierdzili inni Husarze na DC (dzięki za rady i opnie) oraz panel sterowania + http://html5gamepad.com/. Wg. mnie najbardziej prawdopodobną przyczyną usterki jest lekki luz podpórki pod dłoń na rękojeści joya, który powoduje "coś tam coś tam" ze stykami. Puki co nie zamierzam traktować joya śrubokrętem - bo jeszcze na gwarancji. Na szczęcie w zestawie są pedały i to pozwala latać dalej - wcześniej nie zawsze chciało mi się je rozkładać Reklamacja złożona, czekam na odpowiedź sprzedawcy i wymianę na nowy sprzęt. W tym miejscu nasuwają się dwa pytania: 1. Retoryczne - Czy te joysticki T-16000M faktycznie zasługują na swoją dość dobrą opinię i cenę? 2. Praktyczne - Czy można programowo przekalibrować oś Z? Przesunąć jej punkt neutralny (0) o zadaną wartość i nie chodzi o ustawienie strefy martwych tylko o przesunięcie punktu neutralnego o daną wartość +/-. Jeżeli tak to proszę o rady bardziej doświadczonych koleżanki i kolegów. Z góry dziękuję za odpowiedź. PS. kris750PL napisał "te 2 joye mają zupełnie innych mechanizm, hotasa 4 przeczyść styk na dole tam się dostaje pełno kurzu" Pytanie nr 3 (praktyczne) Jak przeczyścić ten styk? Czy wiąże się to z rozkręcaniem joya, a jeżeli tak to czy nie narusza to gwarancji ? RE: Thrustmaster T.16000M FCS Hotas - tarapaty - Indygo - 13.03.2021 Miałem identyczny problem. Skończyło się rozebraniem , ale poskładanie było już nieco trudniejsze. Czyszczenie potencjometru osi Z wiąże się z rozebraniem rączki joya. Trzeba dokładnie zapamiętać położenie jednej ze ściąganych części w rączce, bo później dłuugo kombinowałem "jak to kurdę było". Ponadto przy składaniu wyskoczyły górne przyciski z rączki. Też miałem sporą zabawę zanim wskoczyly na swoje miejsce. Potencjometr przeczyściłem kropelką WD-40 - ale proszę tego tym NIE robić. Są podobno specjalne płyny do czyszczenia potencjometrów. Jeśli Kolega nie lubi takich "dłubanin" , to skontaktowałbym się ze sprzedawcą i skorzystałbym z gwarancji. Obecnie po 3 latach zabawy, pojawił mi się identyczny problem ze skrzydełkiem w przepustnicy oraz osiami X i Y. Gra się tym zestawem naprawdę świetnie, ale co do jakości (wytrzymałości) , to oceniam je raczej średnio. |