25.03.2020, 14:31 UTC
To ja przekleje moje porady VR, które kiedyś tam napisałem i powielam gdzie pytają:
Miałem na oczach wszystkie dostępne w tej chwili na rynku VR, z wyłączeniem Pimaxów i napiszę tak:
do 1000zł - tylko używki.
do 1500zł - Lenovo Explorer,
do 2000zł - Samsung Odyssey+ (przy dostępności/promocji)
do 2500zł - Oculus Rift S
Stać Cię?- Valve Index (całościowo jest to najlepszy dostępnie obecnie sprzęt)
Za podobną cenę do Rifta można kupić HP Reverb, ale Oculus jako platforma jest dużo bardziej dopracowana. Do samej ED HP wygląda nieziemsko, ale nie kupujesz sprzętu za 2500zł do jednej gry, a w innych szala zdecydowanie przesuw się na stronę Rifta - lepszy tracking kontrolerów, sama platforma Oculusa jest dużo bardziej dopracowana itd.
Z innych porad:
Jeżeli wyglądasz jaki Sid z epoki lodowcowej i masz oczy tam gdzie normalni ludzie mają uszy - Samsung, ze względu na mechaniczną regulację IPD.
Jeżeli nie nosisz okularów - przed zakupem idź do optyka i ładnie poproś o zmierzenie IPD (odległość źrenic) bo większość headsetów ma bardzo ograniczoną regulację w oprogramowaniu, do 67mm.
Kupujesz WMR - nie kupuj bez kontrolerów, będziesz żałować, a same bardzo ciężko znaleźć.
Do tego info z ostatniej chwili - wychodzi nowe VR od HP we współpracy z Valve:
https://ithardware.pl/aktualnosci/hp_zap...11778.html
Miałem na oczach wszystkie dostępne w tej chwili na rynku VR, z wyłączeniem Pimaxów i napiszę tak:
do 1000zł - tylko używki.
do 1500zł - Lenovo Explorer,
do 2000zł - Samsung Odyssey+ (przy dostępności/promocji)
do 2500zł - Oculus Rift S
Stać Cię?- Valve Index (całościowo jest to najlepszy dostępnie obecnie sprzęt)
Za podobną cenę do Rifta można kupić HP Reverb, ale Oculus jako platforma jest dużo bardziej dopracowana. Do samej ED HP wygląda nieziemsko, ale nie kupujesz sprzętu za 2500zł do jednej gry, a w innych szala zdecydowanie przesuw się na stronę Rifta - lepszy tracking kontrolerów, sama platforma Oculusa jest dużo bardziej dopracowana itd.
Z innych porad:
Jeżeli wyglądasz jaki Sid z epoki lodowcowej i masz oczy tam gdzie normalni ludzie mają uszy - Samsung, ze względu na mechaniczną regulację IPD.
Jeżeli nie nosisz okularów - przed zakupem idź do optyka i ładnie poproś o zmierzenie IPD (odległość źrenic) bo większość headsetów ma bardzo ograniczoną regulację w oprogramowaniu, do 67mm.
Kupujesz WMR - nie kupuj bez kontrolerów, będziesz żałować, a same bardzo ciężko znaleźć.
Do tego info z ostatniej chwili - wychodzi nowe VR od HP we współpracy z Valve:
https://ithardware.pl/aktualnosci/hp_zap...11778.html
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)